20k Dojazd do pracy, może wyprawa na wakacje

14 Maj 2021, 21:48

Dzień dobry,

Znowu się Wam narzucam swoimi pytaniami, ale cóż począć. W porównaniu do poprzedniego tematu (sprzed prawie trzech lat) samochód się nie zmienił (Focus MK1 1.8 TDDI) ale przybyło mu trochę kilometrów. Znaczy zmieniło się. Z Waszą pomocą (i nie tylko) zakupiłem Astra H 1.4b i zamontowałem w niej LPG... i samochód przejęła żona. Nie było by tego tematu gdyby ostatnio mój wehikuł nie spotkał nieznanego kierowcy i nie został "lekko" uszkodzony...

Poszukuję samochodu, w którym będę czół się tak samo komfortowo jak w Focusie. Zastanawiam się nad pojazdami w typie:
1: Mondeo mk4 ( przykładowe ogłoszenie ale do rozważenia [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? )
2: Opel insignia ( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])

Jak będzie samochód użytkowany? Głównie wymieniony w tytule dojazd do pracy (trasa 32km w jedną stronę w tym około 4km ekspresówki/autostrady) i może wreszcie wakacje.

Zgaduję, że mogą Państwo zaproponować jakąś C5

Okolica poszukiwań? Rzeszów-Dębica a jak coś godnego może się pojawić to możliwy trochę większy dystans. Przykładowy Kraków to tylko maksymalnie 1,5h jazdy (jeszcze darmową autostradą)
Molo
Nowicjusz

14 Maj 2021, 22:01

Mondeo za 17 na pewno a insignia za 21,9 z bardzo dużym prawdopodobieństwem to po prostu gruzy. Już pominę, że insignia jako całość jest mocno średnia.
20k to nie jest budżet na auto tej wielkości i z tych roczników, chyba, że byś sobie nią magentis kupił
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Maj 2021, 22:03

Molo napisał(a):Zgaduję, że mogą Państwo zaproponować jakąś C5
ja jako właściciel nawet odradzam. Jedyna opcja C5 jaką mógłbym "polecić" to
-Manual
-Diesel
-zwykły zawias

Insignia ma też pełno minusów i możesz o nich poczytać na forum bo często to opisywałem ( i nie tylko ja) ale bez 2 zdań wybrałbym insignie niż c5 a najbardziej neutralne jest Mondeo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Maj 2021, 18:00

Drogi Invi... rozumiem że z tym budżetem jestem zmuszony do mniejszych samochodów? Nawet nie mogłbym rozmarzyć się na temat takiego Mondka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oczywiscie będąc świadomy możliwych problemów w przyszłości (miejmy nadzieję dalszej) w postaci regeneracji turbo, moze jakiegoś wtryska, wymiana dwumasy...

Ktoś coś jakieś rady typu: Molo daj se spokoj z Mondeo, C5, Insignią w kwocie do 19k, lepiej Ceed, i30 z 1.6crdi... (coś takiego)
Molo
Nowicjusz

15 Maj 2021, 22:11

Molo napisał(a):Drogi Invi... rozumiem że z tym budżetem jestem zmuszony do mniejszych samochodów?

Albo mniejszy samochód albo zejście z rocznika, który w tym przypadku oznaczałby zejście generację niżej. Szczerze mówiac wolałbym te 5k dozbierać niż kupować mondeo mk3 zamiast mk4

Molo napisał(a):Nawet nie mogłbym rozmarzyć się na temat takiego Mondka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... DE3W9.html
oczywiscie będąc świadomy możliwych problemów w przyszłości (miejmy nadzieję dalszej) w postaci regeneracji turbo, moze jakiegoś wtryska, wymiana dwumasy...

Ale samochód to nie tylko silnik. To również zawieszenie, blacharka (i jej przeszłość), wyposażenie wnętrza. Nie spodziewaj się, że modneo za 17k nie bedzie wymagało sporego wkładu na starcie. Inna sprawa, że silnik 1.8 jest taki sobie względem o wiele popularniejszego 2.0. Zreszą 125ps do auta, które ma ponad 4,8 długości i ponad 1,5 tony?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Do wypadku drogowego wystarczy jeden pojazd!
    Większy wakacyjny ruch na drogach oznacza, że ryzyko wypadku jest większe. Często w niebezpiecznym zdarzeniu bierze udział tylko jeden pojazd. W takich okolicznościach zginęła co trzecia ofiara wypadków drogowych w ...