Jakie auto warto kupić? Ford Focus mk4, czy Renault Megane 2016/17

15 Maj 2021, 21:04

Cześć,

Zastanawiam się nad tymi dwoma autami z drugiej ręki. W tym momencie rozważamy model MK4 Ford Focus z silnikiem ecoboost 100km. Czytałem, że lubią być awaryjne oraz Renault Megane rocznik 2016/17 - w tych modelach często są spotykane 125km. Dodatkowo zastanawiam się też Mazda CX 3 wersja Sky Motion z 2015 roku z przebiegiem 70 tys km. Focus i Megane są dostępne na ten moment dlatego Mazda jest opcjonalnie, bo ciężko znaleźć bezwypadkowy model w dobrej cenie. Jeśli są inne modele, które warto wziąć pod uwagę w tym segmencie to jestem otwarty ale poprosiłbym o argumenty dlaczego warto.
adrian35
Obserwowany

15 Maj 2021, 21:55

Podstawa to to czego potrzebujesz. Zarówno focus jak i megane to bardzo przyjemne auta lecz szerokopojęta ekologia w przypadku silników mocno odbija się na ich trwałości, fajna opcja żeby kupić nowy, pojeździć dwa lata i się pozbyć. Kupić kilkulatka możesz jednak licz się z tym, że niekoniecznie będzie bezproblemowy a naprawy nie będą spektakularnie tanie, to nie są silniki rodem z lat 90-tych.

Mazda jest jedną z nielicznych marek, która broni się przed przesadnym downsizingiem, Ich samochody są mechanicznie bardzo poprawne i trwałe więc trzymają cenę, wolny rynek. Osobiście jeśli miałbym dzisiaj kupić kilkulatka, który zapewni mi względny spokój pod względem serwisu to kierowałbym się właśnie ku japońskim (mazda, toyota) i koreańskim (kia, hyundai) kosntrukcjom
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podróżować bezpieczniej samochodem?
    Instruktorzy Szkoły Auto SKODA doradzają, jak wygodnie i bezpiecznie podróżować samochodem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Pozycja za kierownicą to podstawowy element bezpiecznej jazdy ...