22.000-28.000 diesel Octavia II - Vectra C - Toyota Avensis

10 Mar 2014, 00:10

Witam,
Jak w temacie, szukam auta z rocznik od 2006 ponieważ będzie to leasing, który zresztą sam sobie zrobię, choć mógłby być młodszy np 2008.
w grę wchodzi tylko oszczędny silnik diesla.
Pod uwagę biorę:
1. Opel Vectra C 1.9 CDTI 150 KM lub 120 KM sedan / hatchback - śliczny wygląd
2. Toyota Avensis 2.0 D4D lub 2.2 D4D ale nie znam się na dieslach toyota - kombi - rozsądne autko
3. Skoda octavia II 1.9 TDI (tu możliwy rocznik młodszy w tej cenie bo nawet 2010 znajdzie)

Proszę o poradę - potrzebuję info tym jak z awaryjnością tych aut bo nie uśmiecha mi się co raz coś robić a sporo nieciekawych opinii w necie spotkałem o Vectra C, no i patrzę też by to był elastyczny silnik, dający przyjemność z jazdy i wyprzedzania ale jednocześnie oszczędny
aha, gdzieś też natknąłem się na pkt.4
4. Skoda Octavia II 1.6 CTDI DPF, ponoć b. oszczędny ale muł
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

10 Mar 2014, 00:18

Avensis z dieslem od razu skreśl. Vectra C okej. Octavia przereklamowana. A Ford Focus, Kia Ceed, Hyu i30 oraz Fiat Bravo/Croma
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Mar 2014, 00:23

wiesz - poczytałem troche o Vectra na innym forum vectry
http://forum.vectra-unlimited.pl/showthread.php?t=14975
no i troche sie zjeżył mi włos co ludzie piszą, ale wiekszość wpisów z roczników starszych
za Octavią przemawia jednostka która jest sprawdzona od lat 1.9
a dlaczego toyota nie? ponoć z reklam leader niezawodności
innych nie biore pod uwage Ford Focus, Kia Ceed, Hyu i30 oraz Fiat Bravo/Croma odpada, nie podobają mi się po prostu zresztą o fordach i fiatach to już legendy...
leasing
Początkujący

10 Mar 2014, 00:31

O fordach i fiatach to są stereotypy które są nieprawdziwe. Toyota nie jest niezawodna z dieslem. Problemy z wtryskami DENSO 1800-2000/ szt, erozja bloku silnika- naprawa 5k, dwumasa 4k itd. Vectra jest bardzo okej wiec można patrzeć. Jeden z lepszych diesli. W Octavi to już nie ten niezawodny 1.9 tylko gorszy brat na pompowtryskach. Ale jeszcze ujdzie.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Mar 2014, 00:41

no ok, to powiedzmy ze Avensis odpuszczę może jednak i będę drążył temat z Vectra C i Octavia II
a jak z ekonomiką jazdy?
u mnie będzie to 50/50 miasto trasa - mieszkam na obrzeżach miasta, zanim dojade do miasta to jest ok 7-8 km plus po mieście
jestem handlowcem w finansach (głównie leasing) ale również czasem wyjazdy do klientów w trasę na jakieś podpisanie umowy / uruchomienie leasingu. czasem wyjazd na jakieś targi, szkolenia więc też trasa. Też do rodziców - ok 20 km trasa
więc reasumując - czego się mogę spodziewać co do zużycia paliwa?
a inne koszty eksploatacyjne?
leasing
Początkujący

10 Mar 2014, 02:04

To ja się wypowiem o tojce... jest najlepsza na świecie :D żarcik dla stałych forumowiczów :)

Przedmówcy mieli rację ponieważ silniki diesla w avenach2 są takie sobie a 2,2 jest badziewny... oczywiście podane wcześniej kwoty są na wyrost ale ogólnie nie jest różowo.

Jeżeli się interesujesz avenem 2,0 d4d to jest to silnik na 3+ reszta w miarę, bez szału...

ogólnie nie wiem czy opłaca się przepłacać za tojkę, chyba że masz zaprzyjaźnionego mechanika od tojek.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Mar 2014, 09:12

Vectra z 1.9CDTI 120KM jest mniej problematyczny z tych co podałeś ta pozycja jest najlepsza.
1.9 TDI 105KM to jedna z najgorszych wersji.
Jak boisz się problemów i wydatków związanych z dieslem to kup benzyne i zagazuj.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2014, 11:17

Benzyna z gazem odpada. Właśnie dlatego że nie chce już tych problemów z gazem - zapach gazu, zużywająca się membrana w parowniku, tankowanie co 250-300 km, droższy przegląd
mam taki żart: pytam znajomego, ile ci pali ten SAAB teraz (była zima), - A, teraz to mniej niż latem,
- a dlaczego, pewnie przez klime?, -nie, dłużej na benzynie zanim się rozgrzeje :D
więc koszt B+G to właśnie jeszcze oprócz tego taniego gazu który większość użytkowników liczy jaki ma koszt miesięcznie, lub na 100km to dochodzi jeszcze co raz tankowanie benzyny, ale tego się nie liczy
Dlatego teraz to decyzja na oszczędnego diesla.
Zaczynam się leczyć powoli z Avensis. za to w celu zagmatwania doszedł jeszcze jeden model
5. Opel Signum po 2006 (po lift) też z 1.9 CDTI
A jak z elektryką w tych Oplach (VC i Signum)? co do DPF iEGR to znalazlem ze ktoś to przerabia jakoś inteligentnie za 1000zl, jak trzeba to dam link
leasing
Początkujący

10 Mar 2014, 11:20

zaproponowałbym accorda 2,2 ale w tym roczniku będzie cieżko

a może skusisz się na takie coś:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2014, 11:28

Honda wiem że 2.2 jest mistrzostwo silnik ale budżetu mi nie starczy
jakbym miał na hondę 2.2 w tym roczniku i zaakceptowałbym to zużycie paliwa, to już raczej bym wziął komi BMW 530 w podobnych pieniądzach
Koreańczyki odpadają. Mimo że ten Hyundai nie jest może z zewnątrz aż tak brzydki ale nie. Kolega miał Sorento w dieslu i zużycie w trasie 10 ON /100 km
leasing
Początkujący

10 Mar 2014, 11:30

SUVy mają to do siebie, że dużo palą, bo ciężkie i posiadają duże opory aerodynamiczne i w dodatku tam siedział silnik 2,5CRDi z delikatnymi turbinami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 15:38

Zależy kto gaz zakładał i ile lat ma instalacja. W mojej krowie możesz mi nie wieżyc 200km robie za 70zł jeżdżąc na LPG. Wychodzi spalanie 13,5, a wcale wolno nie jezdze. Przełącza sie na gaz przy 25stopniach.
Dozbieraj sobie do tej Hani 2.2 wcześniejsze roczniki przed liftem nie miały DPFa.
W dieslu minusem jest to ze w zime długo sie nagrzewa fajnie jakby miał websato.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2014, 17:02

Za 35 można by rozważyć jeszcze Mondeo Mk4 z dieslem. Te Fordowskie 1.8 TDCI nie miały DPF-u, ale raczej nie dozbierasz tyle. Signum jest bardziej komfortowy i raczej będzie miał najechane więcej niż Vectra.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Mar 2014, 17:35

Wiem, rozważałem i MK4 i całkiem fajne nawet, tylko że minimalnie 8/100 ON nie jest chyba tak oszczędny jak np VC / Signum
dlaczego signum będzie miało więcej nalatane od Vectry C z tego samego rocznika?
Co do DPF to w oplach chyba jest tak - tak wyczytałem - że jak się dużo nazbiera tego syfu to jest on wypalany elegancko i nie ma z tym tyle problemów co np w fordach
Poza tym można to wyłączyć zakładka oferta w http://www.kolektorycdti.pl/ lub http://www.in-car.pl/ zresztą robią to jeszcze na dolnym śląsku i w Poznaniu
co do większej kasy to nie byłoby problemu bo to i tak w leasing ale przyjąłem sobie pewne założenia których muszę się trzymać - czyli muszę się zmieścić w 30.000 - cena auta plus ubezpieczenie OC/AC w tym roku. ubezpieczenie ok 2200 wiec na auto max 28.000, i tak dojdą jeszcze koszty około zakupowe ale cóż, maże znajdę autko np za 25.000 bo jest ich trochę zarówno Vectra C jak i Signum.
No ta Octavia jeszcze mi chodzi po głowie ale jest tyle tych samochodów że pod każdym marketem Passat, A4 i Octavia, tylko plusem Octavii II jest rocznik bo za te 26.000 to 2010-2011
Ot takie tam dylematy...
Ale stylistycznie Opel i to VC jak i Signum
aha, poza tym że trochę jeżdżę i potrzebuję auta do firmy to jeszcze musi to być auto rodzinne - kobieta i 2 dzieci
leasing
Początkujący

10 Mar 2014, 17:51

leasing napisał(a):jak się dużo nazbiera tego syfu to jest on wypalany eleganck

do tego potrzebna jest w przypadku DPFa jazda ze stałą prędkością z 15-20minut. Filtry FAP wykorzystują do tego specjalny płyn z mocznikiem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika