Panowie pomóżcie w wyborze pomiędzy 323f a n15 lub n16

27 Lut 2014, 14:38

Witam wszystkich, piszę tutaj po raz pierwszy na tym forum.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że chciałbym wydać 7k +/-1. Napiszcie co sądzicie o tym wyborze, wolałbym lpg niż diesla (koszty) aczkolwiek trochę poczytałem i mętlik się robi. Generalnie więcej osób w czytanych przeze mnie postach poleca n15 za trwałość i ekonomię eksploatacji, n16 do 2002r. bodajże, zanim renault zgnębił japońskie cudo (większy komfort za cenę większej awaryjności - mowa tu o dieslu, lpg nie pamiętam). 323f z kolei to już sieczka na różnych forach gdzie podejrzewam skrajne opinie pojawiają się przez "zajechańce" młodych biednych (oszczędzanie na eksploatacji i chipy) i te o które regularnie dbano. Samochód jest dla mnie środkiem transportu, lubię trochę depnąć czasem jak trzeba się gdzieś spieszyć, ale przyjmuję zasadę, że auto ma być dobre (a tego wiek nie określa) oraz odwdzięczać się za dbanie niskim spalaniem i niezawodnością. Nie lubię denerwować się pod stacją tankując ani u mechanika. Co polecilibyście z tych aut? Może przeoczyłem jakieś inne fajne modele? Skąd te "rewelacyjne" ceny od np 5k do 12k za 323f? Ma to związek z "rewelacyjnym" stanem więcej stania niż jechania? Pozdrawiam i proszę o poradę.
MisiekFisiek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1984
Auto: Nie mam

27 Lut 2014, 18:08

żeby nie było wątpliwości to w tym pytaniu pod koniec postu chodziło mi o to czemu niektóre 323f są sprzedawane po 5k jako super mega wypas a niektóre po 12k w brzydkiej zieleni i wzmianki o super atutach.
MisiekFisiek
Nowicjusz

27 Lut 2014, 18:24

bo te za 5k to picowany syf przez handlarzy bajkopisarzy, nikt dobrego auta tanio nie sprzeda, to nie caritas.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

27 Lut 2014, 21:21

Heh, no to wiem :) A moglibyscie podać taka normalną cenę, bo nie wiem z ręką na sercu.
MisiekFisiek
Nowicjusz

27 Lut 2014, 21:27

Zacznijmy od tego że jak chcesz japońca to odpada n16 bo mało w nim japońca. Ogólnie n15 i n16 mają wspólną cechę rdza i to nie mówimy o przypadku tak jak w hance czyli korozja błotników tylko w tych autach koroduje wszystko nawet jak są bezwypadkowe.
Więc n15 jest bardziej JDMowy a N16 żabojadowy... :D no i do tego w n15 poziom bezpieczeństwa jest bardzo kiepski.

Mazda jest ok. tylko znaleźienie nie zajechanej sztuki jest bardzo trudne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lut 2014, 21:42

Zacznę od złożenia Ci gratulacji za rzeczowo i logicznie napisanego posta,brawo oby takich więcej :D
Nissan i Mazda to całkiem niezłe auta, jednak tych drugich będzie sporo od "młodych gniewnych". Może warto rozejrzeć się za Toyotą Corollą / Avensis?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...

21 Mar 2014, 09:59

Własnie za Avensis się rozglądam, dostanę taką z gazem do 8tys w dobrym stanie czy ciężko będzie? Sporo ogłoszeń, na co zwrócić uwagę? Może warto brać diesla? Poznań jest strasznie zakorkowany i raczej trasy będą po mniej niż 10km, stanie w korkach też będzie :/ Może nie warto zakładać LPG?
MisiekFisiek
Nowicjusz