25 000. Szybkie i niezawodne. Co wybrac??

19 Sie 2007, 13:24

Witam.
Z gory przepraszam za kolejny temat typu:
"Co kupic ??" itp... Ale szukam informacji opinii i juz sam do konca nie wiem co byloby dla mnie najlepszym rozwiazaniem.

Poszukuje samochodu, ale niestety budżet jest taki a nie inny i chciałbym wydac ok 20-25 tys zlotych, bo wiecej nie moge dac.
Moja wiedza na temat samochodow jest uboga wiec szukam porad u specjalistow.
Jezdze stosunkowo szybko jak warunki na to pozwalaja i agresywnie i niestety Lanos 1.5 SE z 99r. po 176tys zaczyna odmawiac posluszenstwa i co chwile cos sie psuje, wiec poszukuje czegos "nowego"

Wymagania:
- stosunkowo duzej mocy
- palil w przestepnych granicach
- jakis w miare ladny design zewnetrzny
- klimatyzacja mile widziana
- cieszy sie duza BEZAWARYJNOSCIA
- rocznik 2000 w gore

Osobiscie napalilem sie na Audi serii A3 w wersji 1.6 benz lub 1.9 TDI ale wlasnie wczoraj jeden ze znajomych mi odradzil ze za ta kwote bedzie juz bardzo stary rocznik ok 97 z ogromnym przebiegiem i jako Audi to sa to stosunkowo awaryjne samochody.
Polecil mi samochody z typu:
VW Passat B5 wersji 1,9 TDI ktory ogolnie cieszy sie wsrod was pozytywnymi opiniami a ponadto Toyote Avensis lub Seata Toledo...
Tylko jest taki jeden problem... Nie bardzo przepadam za takimi "duzymi" samochodzikami a wyglad Avensisa wersji I kompletnie nie w moim guscie. Seat Toledo tez taki sobie.

Bardzo bym prosil o jakas rade w tym temacie.
Budzet 25tys to skromny na jakies wypasione auto ale pewnie da sie cos rozsadnego dobrac do moich wymagan w tej kwocie.
Z gory dziekuje za poswiecony czas i ewentualna pomoc.
Z powazaniem Sporti
sportiva
Nowicjusz

19 Sie 2007, 14:26

Po raz kolejny odradzam B5 z powodu bardzo awaryjnego zawieszenia przedniego, no chyba, że wersja po liftingu po 2000r, ale niestety za taki samochód trzeba zapłacić blisko 30tys. zł, i samochód będzie z dość znacznym przebiegem...

Jestem miłośnikiem Opla, a w szczególności Astry więc może Astra drugiej generacji z oszczędnym, a zarazem jeszcze dość zrywnym turbodieslem 1.7... 2002 rok

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli za mało koni kechanicznych i nie przeszkadza Ci nadwozie Coupe to może wersja Bertone z silnikiem 1.8?

Jeśli już ma być VW, a że myślałeś nad Passatem, który również jest sedanem to może inny, nieco mniejszy sedan - Bora...

[link do oferty na Allegro wygasł]

Od lat bardzo mi się podoba taka Bora, a ten silniczek 1.9TDI jest świetny...
Jeżdziłem Passatem 1.9TDI 110KM i dawał sobie radę super...

Oczywiście można polecać Golfa IV generacji, który znajduje się w podobnych widełkach cenowych...

A co do sportowych warjacji to oczywiście Honda Prelude :lol: ...

W kwocie do 25tys. jwybór jest ogromny... Jednakże należy uważać, informacje o tym jak najlepiej zakupić samochód znajdziesz pod tym linkiem dobrze-kupic-vt704.htm
Milwan

19 Sie 2007, 18:13

Witam
Proponuje rozejrzeć się za Audi A4 rocznik 2000r za 25tys można wyrwać np. coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
lecz silnik raczej zdecydowanie za słaby do takiego samochodu...dlatego jeśli Ci to nie przeszkadza rok starsza A4 będzie miała już mocnego diesla (2.5Tdi).
Jeśli lubisz szybko pojechać nie przeszkadza Ci auto troche starsze bo 97r to Civic Vti w nadwoziu 5d:
Polecam także Passata z 1.9TDI 110KM.
Pekińczyk
Początkujący

20 Sie 2007, 19:14

Milwan napisał(a):Jestem miłośnikiem Opla, a w szczególności Astry więc może Astra drugiej generacji z oszczędnym, a zarazem jeszcze dość zrywnym turbodieslem 1.7... 2002 rok

1.7 ale ile koni?
są różne wersje np. 68 KM, 75 KM lub 80 KM.

Silnik 1.7 nie jest dynamiczny.

Polecałbym z silnikiem benzynowym 1.8 125 KM albo mocniejszym 2.0 136 KM lub 160 KM (jeszcze jest o mocy 200 KM od 2002 r)

Opel Astra prowadzi pewnie. Działanie układu kierowniczego, utrzymywanie kierunku jazdy oraz zachowanie na zakrętach są bez zarzutu.

Zobacz przykładowe oferty:

[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

24 Sie 2007, 18:58

A co powiecie na temat Laaguny II Kombi w dieslu. Czy wogóle warto interesować się tym samochodem?? Bo słyszałem opinie że bardzo często wysiada w nich elektronika (są na kartę, czy to nie sprawia problemów), ale nie miałem okazji osobiście porozmawiać z użytkownikiem Laguny?? Może na forum jest ktoś taki i się wypowie??
marlon23
Nowicjusz

Miejscowość: RUDNIKI

24 Sie 2007, 22:48

Z francuzów kupiłbym sobie tylko citroena... a renault to chyba marka którą wybrał w ostatniej kolejności...
Milwan

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...

24 Sie 2007, 23:32

Witam. Jest kilka opcji do 25 tysiecy, ale z tego co wyżej widziałem to na pewno odradzę ci astrę 1,7 diesel, gdyż każda wersja (czy to 70 czy 80 koni) jest bardzo ospała i do setki z 15 sekund. Polecałbym wersję z silnikiem 1,8/125 koni. Te często mają bogate wyposażenie a cena łatwo się zmieści (do ok 2003). Kolejnym dobrym autem może być Citroen C5. Auta dużo straciły na wartości przez 6 lat z powodu, że są francuzami. :ecz tu niespodzianka: C5 w rankingu niezawodności TUV zajął jeśli się nie mylę 23 miejsce na ponad 100 aut!! Był chyba najlepszym z francuskich aut. Co do silniczka to poleciłbym 2 litry (136 koni) bo 1,8 jest trochę za słaby na to auto. Za 25 tys zł (ok. 7 tys euro) spokojnie kupisz nawet 3,0 z full opcją i przebiegiem mniejszym niż 125 tys ale na benzynę wydasz krocie. Uwzględniając Twoje wymagania to poleciłbym ci C5 2,0 z 2002 roku.
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

25 Sie 2007, 13:30

C5 poza zawiechą nie ma żadnych plusów i jest autem b. drogim w utrzymaniu. Jeśli Citroena to tylko Xsarę.
damczer
Początkujący

25 Sie 2007, 17:31

Chyba jednak się nie zgodzę :roll: . Sam miałem (tzn mój ojciec bo ja mieć jeszcze nie mogę) C5 1,8 przez 3 lata - od 2002 do 2005. Z dynamiką był kłopot - wyjątkowo leniwy slinik, ale jedyna wymiana (poza eksploatacyjnymi) to zepsuty elektryczny szyberdach (oczywiście na gwarancji). Nigdy nie zdarzyło się, żeby po prostu musiał być gdzieś odholowany czy coś takiego. Podczas sprzedaży miał na liczniku 145tys. km. No nie wiem... może trafiliśmy na jakiś wyjątkowo dobry egzemplarz. Ale właściwie to statystyki popierają tą opinię.
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

25 Sie 2007, 23:14

Tak jest wymieniaj jedynie płyn hydropneumatyczny wraz z czyszczeniem instalacji - niestety nie wiem ile kosztuje taki przegląd, ale powinno się go wykonywać co roku...

jeśli chodzi o diesle HDI to wysiada koło dwumasowe...
Milwan

28 Sie 2007, 11:52

Seat Leon
inic
Nowicjusz
Awatar użytkownika