25 tys. - Audi A3?

11 Wrz 2018, 14:42

Hej,
Nigdy w życiu nie kupowałem używanego samochodu, więc nie znam się na tym, ani na samych samochodach, dlatego proszę was o pomoc :)
Do dyspozycji 25 tys. Samochód do jazdy na trasie 2x 18km dziennie (w czym 9km autostradą, reszta po mieście) plus w weekendy trasy dwa razy po 50-100 km (oczywiście nie zawsze, a czasem i więcej, podane orientacyjnie). Generalnie do 15 tys. rocznie raczej. Zależy mi oczywiście na małej awaryjności, no i żeby pojeździł jeszcze kilka ładnych lat.
Wpadło mi w oko Audi A3. Myślicie, że jest sens szukać takiego z 2007 (i młodsze), 5-cio drzwiowego w tym budżecie? Czy w tym modelu nie przepłaca się mocno?
Co innego polecacie w tym budżecie? Jaki silnik / paliwo na takie trasy jakie robię? Jestem otwarty na wszelkie sugestie i z góry dziękuję za wszelką pomoc :-)
paulonio
Nowicjusz

11 Wrz 2018, 17:00

Jak najbardziej polecam A3 8P, niska awaryjność i perspektywa uzytkowania przez kilka lat wiec polece 1.6 8v 102km. W zakladanym budżecie znajdziesz spokojnie 2007/2008 z niskim przebiegiem. W cyklu mieszanym trzeba sie liczyc ze spalaniem na poziomie 7.5/8 l na 100km, silnik idealny do gazu jesli chciałbyś obniżyć koszty eksploatacji.

Audi jako Marka premium wiec A3 jest droższa od golfa 5 i leona 2 w identycznej konfuguracji
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Wrz 2018, 17:21

Dzięki za odpowiedź :-)
Czyli benzyna (ew. gaz) będzie jednak lepsza?
Ja nie wiem kompletnie na co zwracać uwagę przy takich ogłoszeniach, jaki to będzie na przykład relatywnie niski przebieg? Np. takie ogłoszenie jest: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Czy nie wygląda jakoś podejrzanie?
paulonio
Nowicjusz

11 Wrz 2018, 17:24

Ten silnik odpada :no:
Nie wiem ile km rocznie robisz ale jak już diesel to 1,9 tdi

warto szukać 1,6 mpi lub 2,0 150 koni albo doładowane 2,0 tfsi 200 i tyle.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2018, 17:28

paulonio napisał(a):Czyli benzyna (ew. gaz) będzie jednak lepsza?

Co kto woli... 1.6 MPI to silnik z Golfa III, słaby dół obrotów (niski moment), przez co auto niezbyt chce jechać i trzeba kręcić, pali więcej niż powinien, niska moc jak na 8P, do Polo jeszcze podejdzie ale A3 8P już swoje zaczyna ważyć i zwyczajnie ten silnik nie nadaje się do szybszej jazdy. Z wyprzedzaniem też trzeba już uważać... Powiem tak, na co dzień wystarczy, ale jak masz robić 50-100 kilometrów, w tym autostrady to sobie odpuść. Szkoda uszu i nerwów.

Zaś jeśli chodzi o ekonomię, to silnik prosty, nie psuje się (poza problemami z przepustnicą, należy ją czyścić raz do roku, dwóch) i tradycyjnie braniem oleju jak to w VAG bywa (nie jest tragicznie, ale trzeba dolewać po prostu). Do tego przyjmuje LPG bez problemów. Więc jeśli chcesz jak najmniej wydawać na samochód, to jest to dobry wybór obarczony kiepskimi osiągami.

Osobiście szukałbym 2.0, wyczyścić nagar, zrobić serwis i śmigasz z przyjemnością. Ale to już nie jest silnik typu "kupujesz i jedziesz".
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

11 Wrz 2018, 17:29

2 lata temu za 27tys kupilem Leona 2 z 2006r z przebiegiem 100tys

Za podobne pieniądze kupisz teraz 10-11 letnie audi z podobnym przebiegiem chociaz tak naprawde to pancerny silnik i 500 tys wytrzymuje. Problem poboru oleju wynika z wyeksploatowania a nie wad fabrycznych wiec wystepuje dopiero przy b.duzych przebiegach chociaz znam przypadki gdzie i przy 400tys nie bierze oleju i jezdzi na 5w30, moj nie bierze ani kropli a mam bagnet z podzialka co 50ml, leje motul specific 5w30 i zmieniam co 8tys km

2.0 tfsi to dobry silnik ale na start trzeba duzo wiecej wydac na pakiet startowy, pisalem w innym temacie koszt ok 4 tys gdzie na 1.6 wydasz max 1tys
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...

11 Wrz 2018, 19:18

Hmm na pewno w tym budżecie chcesz Audi A3. Ja wiem że Audi to klasa premium, ale A3 średni wypada na dla większych braci. W tym budżecie znajdziesz spokojnie auto wyższej klasy, które będzie wygodniejsze, większe i będzie dysponowało jednostką napędową która mniej spali i będzie dynamiczniejsza. No chyba że jesteś przekonany tylko do A3, to przy Twoich przebiegach rozsądny jest tylko 1.6 102 konie.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna

12 Wrz 2018, 09:59

Najłatwiej jednak znaleźć 1.9 TDI. Takie przebiegi jak tutaj są akceptowalne? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

@mateusz9986, nie, nie jestem jeszcze całkowicie przekonany. Więc co byś konkretnie polecił w tym budżecie "lepszego" niż A3? Jeśli chodzi o wielkość to raczej nic większego niż A3 8P sportback bym nie chciał (ale bez przesady w drugą stronę, wszelkie 3 drzwiowe odpadają)
paulonio
Nowicjusz

12 Wrz 2018, 10:02

Przy 1.9 musisz uważać na oznaczenie BXE (siadają panewki, obracają się i robi się dziura w silniku, nie wiem czy czasem wałki się nie wycierały).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

18 Wrz 2018, 08:49

Hej,
Moja optyka jednak się nieco zmieniła i teraz bardziej spoglądam w kierunku Golfa VI w benzynie :) Które silniki polecacie? Czy np. taki egzemplarz wygląda w porządku? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
paulonio
Nowicjusz

18 Wrz 2018, 08:57

Jeśli dynamika (lub jej brak) nie ma żadnego znaczenia to silnik spoko.
A po samym aucie trudno coś szczególnego powiedzieć, trzeba sprawdzić i tyle.
Za 27k można kupić lepsze auto w benzynie, z lepszym silnikiem, chociażby focus/civic.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004