REKLAMA
= Budżet: 20-25 tys zł
= Rejon: Warszawa - Łódź i wszystko w okolicy
= Użytkowanie: 80% to małe miasto (50 tys, bez korków) i okoliczne wioski, 20% trasy 100-1000 km, ogólnie jazda wkoło komina, rocznie 10-15 tys km
= Własne potrzeby:
- auto dla rodziny 2+1, więc kompakt kombi, liftback, ewentualnie sedan z dużym bagażnikiem
- odpadają vany, minivany, SUVy itd
- wyposażenie wystarczy podstawowe (klimatyzacja, elektryczne szyby i lusterka, centralny zamek), im więcej tym lepiej, ale nie jest to wymogiem; odpadają skórzane fotele
- tylko benzyna, mam awersję do mody na małe uturbione silniczki, więc chciałbym min 1,6 litra (chyba, że jest np. 1,4 z turbiną/kompresorem/innym-cudem, który jest trwały i tani w naprawach, więc mogę rozważyć; wynalazki typu 1,0-1,2 o mocy ponad 100KM odpadają), dobrze jakby fajnie jeździł i było w codepnąć, ale to nie wymóg.
- dobrze jakby nadawał się do LPG, nie wykluczam w przyszłości
- zależy mi na aucie bezawaryjnym i stosunkowo tanim w eksploatacji. Części i elementy eksploatacyjne nie muszą być najtańsze na rynku, ale jak kosztują więcej, to powinny starczać na dłużej (to nawet lepsze, bo rzadziej się coś robi przy aucie)
Po przejrzeniu ogłoszeń, porad, forum aut i zasięgnięciu opinii szwagrów, kumpli, mechaników i handlarzy wyłoniło się kilka modeli, które mi się podobają i chyba byłyby dobre:
- Honda Accord VII 2.0 benz, sedan, bardzo mi się podoba
- Saab 9-3 1.8 lub 2.0 benz, sedan lub kombi, podoba się
- BMW E46 2.0 kombi, podoba się
- Mazda 6 2.0 liftback, podoba się
- Jeśli nie da się nic znaleźć to ewentualnie Astra H kombi benz, Peugeot 407 (chyba kombi), Laguna IIFL liftback, Hyundai i30 kombi, Audi A4 kombi 1.8T, Corolla E12 kombi. W sumie jestem otwarty na propozycje, może poza Focusem (nie podchodzi mi wnętrze), Octavią (to samo) i jakimiś totalnymi wynalazkami (Tata, Dacia itd).
Siedzę na forach, szukam, pytam i wybieram i wyłonił mi się problem, o jakim na początku nie pomyślałem: auto młodsze, mniejsze, gorszej marki czy starsze, większe renomowane?
Np. nie potrafię ocenić co lepsze:
- Hyundai i30 kombi '09 czy BMW E46 kombi '03 czy Opel Astra H kombi '08
- Honda Accord VII '03 czy Fiat Croma '08 czy Peugeot 407 '08 czy Renault Laguna IIFL '07 czy Mazda 6 '07
BMW E46 będzie 4-5 lat starsze od Hyundaia i30 czy Opla Astry, czy jakość BMW zrekompensuje różnicę lat? Będą psuły się podobnie, czy jednak młodsze będą psuły się rzadziej? Czy BMW oferuje na tyle lepszy komfort niż inne, że warto kupić starszy i ewentualnie częściej go naprawiać?
To samo z Hondą Accord VII słynącą z bezawaryjności. Co się będzie bardziej psuło - 10 letnia Honda czy 5 letnia "królowa lawet" Laguna, rdzewiejąca Mazda 6 albo nie słynące z trwałości Fiat i Peugeot?
Co poradzicie?