3-4 letni sedan/suv do 180 tys

07 Cze 2022, 19:23

Witam wszystkich. Szukałem auta w ubiegłym roku ale sprawy potoczyły się inaczej i musiałem przełożyć zakup. W między czasie dozbierałem torchę funduszy i liczę na fachową pomoc. Tyle tytułem wstępu przejdźmy teraz do konkretów. Szukam auta dla rodziny 2+1. Jeżdżę mało rocznie 10 tys, przeważnie trasy, powiedzmy 80% trasa 20% miasto. Szukam auta wygodnego bezproblemowego (mała awaryjność) z niskim spalaniem. Rocznik który mnie interesuje to 2018 wzwyż, cena max do 180 tys.Auta jakie mi się podobają
Lexus ES 300h - hybryda
Toyota Camry - hybryda
Volvo S90 - diesel
Mercedes klasy e
Volvo XC 60 - diesel
Audi Q5 - diesel
BMW X3 - diesel
BMW serii 3 - diesel
Honda CRV - hybryda
Toyota Rav 4 - hybryda.

Co możecie o nich powiedzieć? Jak z awaryjnością (wiem, że w miarę nowe ale jakieś awarie nawet w nowych się zdarzają) zleży mi na aucie niezawodnym do którego wsiadam i jadę a serwis odwiedzam tylko raz w roku oraz takim które nie pali nie wiadomo ile. Może coś innego jest godnego uwagi?
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Cze 2022, 09:51

arq88 napisał(a):Lexus ES 300h - hybryda
Toyota Camry - hybryda
To praktycznie takie same samochody zawieszeniowo i platformowo z identycznym napędem. Nie wiem tylko czy ES kupisz z topową wersją wyposażenia bo w przypadki Camry na pewno i do tego serwis tańszy choć wymaga tego samego w przypadku obu tych samochodów :)
arq88 napisał(a):Toyota Rav 4 - hybryda.
Tu masz to samo co w powyższych dwóch modelach jedynie wyższe zawieszenie i większe spalania z racji większych oporów nadwozia podczas jazdy w trasie.

Ja bym się na twoim miejscu nie pchał w diesla.

Z pozostałych które jeszcze podałeś do rozważenia Volvo S90 ale nie w dieslu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2022, 10:05

ES w wersji najuboższej - chociaż patrząc na wyposażenie ubogim tego nazwać nie można. Co do diesla też mi się wydaje, że za małe przebiegi, chociaż z drugiej strony Volvo w dieslu pali sporo mniej niż benzyna a przy obecnych cenach benzyny chciałbym spalania nie większego niż 7/100
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Cze 2022, 10:18

arq88 napisał(a):chciałbym spalania nie większego niż 7/100
To przy normalnej jeździe w dwóch pierwszych hybrydach jesteś w stanie je osiągnąć na trasie przy prędkościach ekspresowych a poza nią spalanie będzie spadało, a w mieście można zejść do nawet 6 litrów.

Ja osobiście mają taki budżet nie kupił bym diesla nawet jak by miał mi spalić 6 litrów w trasie ale chcąc tyle osiągnąć w np. XC40 będziesz musiał delikatnie obchodzić się z gazem. No i pamiętaj że spalanie to nie jedyny koszt eksploatacyjny :wink: Czasem wynik mniejszy o 2 litry na 100km może być bardzo kuszący ale w całościowym rozrachunku po dystansie 30-50tkm może się okazać że jednak taki diesel kosztowo pochłonie więcej gotówki. Jak byś robił 20tkm+ w ciągu roku to można by się jeszcze zastanawiać nad takim rozwiązaniem. Oczywiście decyzja należy do Ciebie ale warto wziąć wszystkie za i przeciw zanim się zdecydujesz.

Jest jeszcze jeden punk nad którym warto zastanowić się przy kupnie czy za kilka lat jak będziesz sprzedawał diesel będzie jeszcze w cenie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2022, 12:17

W takim budżecie kupisz dobrze wyposażoną camry w roczniku 2020-21 z niewielkim przebiegiem.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

14 Cze 2022, 21:48

Spokojnie możesz iść w s90 d4. W tej wersji spalanie realne w cyklu mieszanym w okolicy 7-7.5 spokojnie osiagniesz. W V90 d4 przy normalnej jeździe 7.3l/100km zrobiłem, mocy ani komfortu jazdy nie brakowało. Oczywiście przy prędkości ponad 130km/h paliwa ubywa bardzo szybko. W benzynie, nawet w t4 ciężko będzie zmieścić się poniżej 9 litrów.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

15 Cze 2022, 07:45

Rokiko napisał(a):Jest jeszcze jeden punk nad którym warto zastanowić się przy kupnie czy za kilka lat jak będziesz sprzedawał diesel będzie jeszcze w cenie?

Patrząc na to co się dzieje to hybrydy będą zyskiwały na popularności i cenie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007