3-4 letni sedan/suv do 180 tys

07 Cze 2022, 20:23

Witam wszystkich. Szukałem auta w ubiegłym roku ale sprawy potoczyły się inaczej i musiałem przełożyć zakup. W między czasie dozbierałem torchę funduszy i liczę na fachową pomoc. Tyle tytułem wstępu przejdźmy teraz do konkretów. Szukam auta dla rodziny 2+1. Jeżdżę mało rocznie 10 tys, przeważnie trasy, powiedzmy 80% trasa 20% miasto. Szukam auta wygodnego bezproblemowego (mała awaryjność) z niskim spalaniem. Rocznik który mnie interesuje to 2018 wzwyż, cena max do 180 tys.Auta jakie mi się podobają
Lexus ES 300h - hybryda
Toyota Camry - hybryda
Volvo S90 - diesel
Mercedes klasy e
Volvo XC 60 - diesel
Audi Q5 - diesel
BMW X3 - diesel
BMW serii 3 - diesel
Honda CRV - hybryda
Toyota Rav 4 - hybryda.

Co możecie o nich powiedzieć? Jak z awaryjnością (wiem, że w miarę nowe ale jakieś awarie nawet w nowych się zdarzają) zleży mi na aucie niezawodnym do którego wsiadam i jadę a serwis odwiedzam tylko raz w roku oraz takim które nie pali nie wiadomo ile. Może coś innego jest godnego uwagi?
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Cze 2022, 10:51

arq88 napisał(a):Lexus ES 300h - hybryda
Toyota Camry - hybryda
To praktycznie takie same samochody zawieszeniowo i platformowo z identycznym napędem. Nie wiem tylko czy ES kupisz z topową wersją wyposażenia bo w przypadki Camry na pewno i do tego serwis tańszy choć wymaga tego samego w przypadku obu tych samochodów :)
arq88 napisał(a):Toyota Rav 4 - hybryda.
Tu masz to samo co w powyższych dwóch modelach jedynie wyższe zawieszenie i większe spalania z racji większych oporów nadwozia podczas jazdy w trasie.

Ja bym się na twoim miejscu nie pchał w diesla.

Z pozostałych które jeszcze podałeś do rozważenia Volvo S90 ale nie w dieslu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2022, 11:05

ES w wersji najuboższej - chociaż patrząc na wyposażenie ubogim tego nazwać nie można. Co do diesla też mi się wydaje, że za małe przebiegi, chociaż z drugiej strony Volvo w dieslu pali sporo mniej niż benzyna a przy obecnych cenach benzyny chciałbym spalania nie większego niż 7/100
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Cze 2022, 11:18

arq88 napisał(a):chciałbym spalania nie większego niż 7/100
To przy normalnej jeździe w dwóch pierwszych hybrydach jesteś w stanie je osiągnąć na trasie przy prędkościach ekspresowych a poza nią spalanie będzie spadało, a w mieście można zejść do nawet 6 litrów.

Ja osobiście mają taki budżet nie kupił bym diesla nawet jak by miał mi spalić 6 litrów w trasie ale chcąc tyle osiągnąć w np. XC40 będziesz musiał delikatnie obchodzić się z gazem. No i pamiętaj że spalanie to nie jedyny koszt eksploatacyjny :wink: Czasem wynik mniejszy o 2 litry na 100km może być bardzo kuszący ale w całościowym rozrachunku po dystansie 30-50tkm może się okazać że jednak taki diesel kosztowo pochłonie więcej gotówki. Jak byś robił 20tkm+ w ciągu roku to można by się jeszcze zastanawiać nad takim rozwiązaniem. Oczywiście decyzja należy do Ciebie ale warto wziąć wszystkie za i przeciw zanim się zdecydujesz.

Jest jeszcze jeden punk nad którym warto zastanowić się przy kupnie czy za kilka lat jak będziesz sprzedawał diesel będzie jeszcze w cenie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2022, 13:17

W takim budżecie kupisz dobrze wyposażoną camry w roczniku 2020-21 z niewielkim przebiegiem.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

14 Cze 2022, 22:48

Spokojnie możesz iść w s90 d4. W tej wersji spalanie realne w cyklu mieszanym w okolicy 7-7.5 spokojnie osiagniesz. W V90 d4 przy normalnej jeździe 7.3l/100km zrobiłem, mocy ani komfortu jazdy nie brakowało. Oczywiście przy prędkości ponad 130km/h paliwa ubywa bardzo szybko. W benzynie, nawet w t4 ciężko będzie zmieścić się poniżej 9 litrów.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

15 Cze 2022, 08:45

Rokiko napisał(a):Jest jeszcze jeden punk nad którym warto zastanowić się przy kupnie czy za kilka lat jak będziesz sprzedawał diesel będzie jeszcze w cenie?

Patrząc na to co się dzieje to hybrydy będą zyskiwały na popularności i cenie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007