3-litrowy sedan do ok. 60000 zł?

03 Lut 2017, 19:59

Witam forumowiczów.

Jak w temacie, przymierzam się do zmiany samochodu w lecie, kwota +/- 60 tys. możliwa do zwiększenia za coś fajnego. Oglądam się i oglądam za różnymi modelami jednak ciężko się zdecydować na coś konkretnego. W grę wchodzą zarówno silniki wysokoprężne jak i benzyniaki.
Patrzę w różne strony - Audi A6 C6, A8 D3 (myślałem o 4.2 TDI choć nie wiem czy to nie przesada jak na razie), Mercedes E klasa, Jaguar XF, Lexus IS. Rozrzut dosyć spory, wiem - jednak wymieniam samochody, które już w jakiś sposób przykuły moją uwagę.
Jestem młodym 26 letnim człowiekiem. Chciałbym samochód wygodny, dosyć szybki, z prezencją i nie koniecznie bardzo stary.
Aktualnie jeżdżę Citroenem C5 2.0 HDI z roku 2008 więc celuję przynajmniej w ten rocznik.
Może koledzy tutaj podrzucą kierunki, w które jeszcze nie patrzyłem.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny!
Marxxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5 X7

03 Lut 2017, 20:21

Z tego co wrzuciłeś IS250.
Druga opcja - dorzuć 5-10k i masz fajne volvo s60
Tańsza opcja i mniejszy silnik - AR159 tbi
Toyota camry
saab 9-3/9-5

D3 z dużym dieslem? Odpuściłbym, chyba, że masz bardzo głębokie kieszenie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lut 2017, 20:41

Saab 95 całkiem ładny. Wcześniej nie zwróciłem uwagi. jednak patrząc po aukcjach widzę w większości 2 litrowe dizle, a chcę celować w coś większego jak pisałem.
Alfa odpada, Volvo tak samo (wnętrze mnie po prostu odrzuca). Co do Camry to jest to ładny samochód, ale zupełnie nie w moim guście.
Odradzasz D3 z 4.2 na podkładzie? Jak dotąd słyszałem dużo pochlebnych opinii i tytuł jednego z najlepszych ich silników. W rodzinie narzeczonej (jej kuzyn) miał takowe i jakieś pół roku temu zmienił na dokładnie takie samo auto z młodszą datą produkcyjną.

Czekam na inne możliwe propozycje.
Marxxx
Nowicjusz

03 Lut 2017, 20:48

Może Alfa romuo 159 2.4 diesel albo 3.2 V6 benzynka
Lexus GS430 - umów się na jazdę gdzieś tym modelem z tym silnikiem,nagłośnienie i przyspieszenie robi robotę :ok:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Lut 2017, 21:39

Silnik trochę za duży jak na razie. Myślałem wstępnie o 4.2 TDI, ale jak pisałem - na teraz 3 litry wystarczą.
Swego czasu oglądałem GSy jednak kokpit jak dla mnie jest nieco zbyt udziwniony i nie atrakcyjny.
Co do Alfy to z góry dziękuję za tą opcję. Znajomi z pracy mają ten samochód i tyle €€€ ile oni w niego już władowali to ja dziękuję. A nie jest to jedyny przypadek jaki znam osobiście - nie uważam, że Alfy to królowe lawet, a bazuę jedynie na doświadczeniach z otoczenia.
Wiem, że wymyślam. Jednak szukam auta atrakcyjnego, nie typowej limuzyny dla biznesmena ani nie sportowego coupe dla 18 latka.
Samochodów na rynku jest multum, ale kiedy przyjdzie wybrać coś dla siebie to jest wieczny dylemat. ;)
Marxxx
Nowicjusz

03 Lut 2017, 22:07

Zawsze mozesz zostać januszem i kupic passata :ok:
A skoro juz nawiazalem do vw to pomysl o pejtonie. Ręcznie robiony, sporo wspólnych części z bentleyem continentalem. Kiedyś gość z rcsm, ktory jeździł wcześniej d3 przed fl, w221 i e65 uznał go za najlepszą opcję spośród tego
A co do dokladania do aut. Myślisz, ze a8 będzie tańszą opcją niz takie 159 do ktorego bys dokladal?
Swoją drogą, ar z dieslem mozna kupić za 16k w komisie w radomiu lub od znanych w srodowisku chłopaków z Krakowa za 27k, ten sam silnik i rocznik. To dotyczy kazdej fury, kupisz szrot to dokladasz.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

04 Lut 2017, 10:57

Marxxx napisał(a):Myślałem wstępnie o 4.2 TDI, ale jak pisałem - na teraz 3 litry wystarczą.

szukasz prezencji i szyku i... diesel. W dodatku bardzo drogie w serwisie, że jego remont starczyłby na zrobienie igły z IS 250.
Daj sobie spokój z ropniakami jak chcesz ciekawe auto dla młodego :ok: (mam 27 lat i wiem co mówię)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Lut 2017, 15:51

Wg. mnie jeżdżąc 4.2 TDI nie ma się czego wstydzic, ale każdy ma swoje fanaberie ;)
Co do IS-a to ktoś ma może doświadczenia z IS 350? Trochę większa pojemność niż zakładałem, ale co tam raz się żyje jeśli trafi się pewny egzemplarz. Ogólnie niedostępny w EU, ale widziałem kilka sztuk na polskich serwisach w ostatnich 2 miesiącach.
Ktoś coś powie?
Marxxx
Nowicjusz

04 Lut 2017, 15:55

Marxxx napisał(a):Wg. mnie jeżdżąc 4.2 TDI nie ma się czego wstydzic, ale każdy ma swoje fanaberie

poza klekotem spod maski i czarnych dymów z rury - nijak ma się to do porządnej symfonii benzynowego V8, które będzie tańsze w naprawie (w przypadku dobrej jednostki)

IS 350 szły na USA i głównie z tamtego rynku występują w EU.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lut 2017, 16:09

Rozumiem o co Ci chodzi.

Ale czy posiadasz lub któryś z kolegów jakieś informacje na temat samej jednostki? Chodziło by mi raczej nie o informacje z innych for, a raczej z opinii znajomego, który takie cacko miał lub mechanika, który ma/miał styczność z takowym autem.
Marxxx
Nowicjusz

04 Lut 2017, 16:44

Marxxx napisał(a):Ale czy posiadasz lub któryś z kolegów jakieś informacje na temat samej jednostki? Chodziło by mi raczej nie o informacje z innych for, a raczej z opinii znajomego, który takie cacko miał lub mechanika, który ma/miał styczność z takowym autem.

O którą jednostkę Ci chodzi V8 czy V6 3,5...???

Jeździłem sporo a8 d3 4,2 tdi (kolegi) auto potem odkupił mój inny kolega i... spalanie do mojego obecnego V8 takie samo, przyśpieszenie tdi ma lepsze, serwis hmmm po 100tyś.km. w aso Wawa 26k czyli połowa wartości lexa gs mk3 V8. Kolega zrezygnował z naprawo serwisu i zrobiliśmy wszystko poza aso za 6k chociaż dodatkowo poleciała pompa wspomagania i maglownica za następne 2,5k.
Ogólnie 4,2tdi sama jazdą jest super ale i tak kasa potrzebna do serwisu i ewentualnych napraw w żaden sposób nie rekompensuje przyjemności z jazdy.

Co do silnika 3,5 V6 jest trwały, nie ma wad chociaż trafiają się przypadki zepsucia bębna VVTi po 150-200tyś.km. Jedni twierdzą że to wina oleju a inni że jest kiepska jakość tej cząstki... pocieszające jest to że naprawa tego kosztuje i tak mniej niż przygoda z dieslem.
Is350 bardzo dobrze jedzie, ma fajną skrzynkę i jest szybki jak na tylko 300km, miałem okazję zobaczyć jak się spisuje na torze i jestem pod wrażeniem...
Wada to ze dostępność tych aut jest zerowa i tylko z usa... a jak się pojawiają sa w dobrym stanie to znikają w ciągu kilku dni.

Jak masz tylko 60k a potrzebujesz coś z górnej półki zainteresuj się gs430 mk3 ponieważ posiada silnik UZ ostatni wypust, jest to najoszczędniejsza V8 na rynku z parametrami raczej mało spotykanymi jak na tą pojemność, serwis mk3 jest na względnie tanim poziomie, nie posiada wad... są słuchy że przy 150tyś.km. siadają tylne amory... no i chyba ważna sprawą jest to że nie traci dużo na wartości ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lut 2017, 16:49

Super. Dzięki za wyczerpującą wypowiedź.

Tylko 60k na auto - w sumie aż się uśmiechnąłem bo to wcale nie jest taka mala dla mnie kwota,ale nie mam Ci za złe bo wiem co miałeś na myśli.

W takim razie chyba będę czekał na jakiegoś IS350 bo to auto z tym motorem mega mnie kręci.
Marxxx
Nowicjusz

04 Lut 2017, 17:30

był niedawno bardzo ładny forumowy, biała perła, z ciekawym ospoilerowaniem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Lut 2017, 17:37

A co myślicie o Jaguarze XF i Volkswagenie CC?
Marxxx
Nowicjusz

07 Lut 2017, 18:48

W Volkswagenie jak w Audi A4 brak dobrych benzyniaków
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika