Oględziny samochodu

21 Mar 2017, 15:05

Cześć

Będe niedługo poszukiwał samochodu dla siebie, ale nurtuje mnie jeden fakt.
Nie znam się na mechanice ani specjalnie na samochodach, nie mam też nikogo zaufanego kto by się choć trochę znał na rzeczy aby pomóc mi ocenić dany samochód przy oględzinach.

Wiem że są strony gdzie można zlecić poszukiwania konkretnego samochodu a nastepnie ogledziny i tak dalej, ale moje pytanie.. czy jest sens kogoś takiego angażować przy szukaniu samochodu do 10 tysięcy? zważając na to że takie usługi to też pewnie pare stówek ;/

A jeśli nie, to jak najlepiej taki temat oględzin ugryźć? (będąc zafascynowanym danym samochodem - przy oględzinach pewnie sam nie ocenie wszystkiego racjonalnie, wiadomo emocje, własny środek transportu)
Marciol96
Początkujący

Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T AVJ 245KKM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Mar 2017, 16:26

Obojętnie ile będziesz się edukował w internecie to bez doświadczenia każdy nawet mniej cwany handlarz jak będzie chciał to wciśnie Ci strucla.
Poszukaj w okolicy kogoś kto się zna, może jakiś mechanik ? Kto za przysłowiową stówkę albo dwie z Tobą pojedzie po samochód. Skąd jesteś?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Mar 2017, 16:34

Właśnie o to chodzi, jak ktoś bedzie chciał to i tak mi wciśnie gruz. Dlatego najlepiej jak by był ktoś ze mną kto mnie ustrzeże przed tym.
Kogoś kto sie zna, z moich znajomych właśnie nie dostrzegam takiej osoby, chyba że napisać na jakimś forum strikte w tematyce oględzin ale w sumie to te stronki na których można "wynająć" taką osobe to też chyba wyjdzie tak samo ?
Jestem ze śląska z Bielska Białej.
Marciol96
Początkujący

21 Mar 2017, 18:08

Możesz też zamówić raport o samochodzie i cena za to się waha w zależności jaki będzie zakres oględzin. Tylko, że to droższa zabawa jak będzie kilka aut do obejrzenia, dlatego trzeba dobrze wytypować ogłoszenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2017, 20:06

To miałem właśnie na myśli pisząc o tych stronkach, tylko pytanie czy jest sens ponieważ tak jak @dzida wspomniałeś, to będzie droższa zabawa. Tu pare stowek, tam i z 10 tys zrobi sie nieco mniej.
Pół biedy jak na jednym sie zakończy i to trafnie zakończy.
Marciol96
Początkujący

21 Mar 2017, 20:24

Możesz kupić sam,tylko musiałbyś się skupić na markach które są mało popularne wśród "moździerzy" ( :D ) większa szansa trafienia pewniejszego egzemplarza od osoby starszej.
Np Citroen Xsara czy jakiś Renault Megane I może Laguna I itd
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

21 Mar 2017, 20:24

To już zależy od konkretnej sytuacji. Czasami taniej wyjdzie Ci taki raport niż kilkusetkilometrowa wycieczka
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Mar 2017, 20:38

Kieł napisał(a): większa szansa trafienia pewniejszego egzemplarza od osoby starszej.
oczami wyobraźni widzę teraz pewnego starszego pana z mojej okolicy, który pali sprzęgło na parkingu pod Biedronką w swoim Seicento i mocno powątpiewam w tą teorię :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2017, 20:42

Kieł napisał(a):Możesz kupić sam,tylko musiałbyś się skupić na markach które są mało popularne wśród "moździerzy" ( :D ) większa szansa trafienia pewniejszego egzemplarza od osoby starszej. Np Citroen Xsara czy jakiś Renault Megane I może Laguna I itd
Też jakieś rozwiązanie, z tym że problem tkwi w tym że raczej będe myślał o tych bardziej popularnych, dlaczego? Po prostu mi sie podobają

Invi napisał(a):To już zależy od konkretnej sytuacji. Czasami taniej wyjdzie Ci taki raport niż kilkusetkilometrowa wycieczka
Nie zamierzam w sumie wycieczek na połowe kraju po samochód. Raczej ogranicze się do województwa lub coś w tym stylu. Tak w ogóle, na czym polega ten raport? Poniewaz ja myślałęm o stronie gdzie zleca się po prostu co się chce ,w jakim budżecie i odpowiednia osoba szuka najlepszego egzemplarza. O to chodzi? czy to coś innego?
Marciol96
Początkujący

21 Mar 2017, 20:51

Poszedł priv
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk