3 światło stop

25 Cze 2015, 21:22

Witam,

Jestem posiadaczem Citroena C4 z 2005r. Mam problem otóż ostatnio zauważyłem, że nie działa mi 3 światło stopu (czyli to górne) czy ktoś wie co może być tego przyczyną? Zepsute bezpieczniki, przepalone światło czy może jeszcze coś? Dodatkowo nie działa mi tylni spryskiwacz który jest znajduje się obok tego światła i może ktoś zna też rozwiązanie tego problemu. Z góry dzięki za odp.
Żmuda
Obserwowany

Auto: Citroen C4

26 Cze 2015, 09:48

Na pewno nie jest to bezpiecznik skoro inne światła stop świecą. Na początek dobrze byłoby sprawdzić czy samo światło się nie spaliło. Podać napięcie bezpośrednio na lampkę. Jeśi nie zaświeci to wymienić lampkę. Jeśli zaświeci- wpiąć wtyczkę "po staremu" i sprawdzić czego nie ma czy + czy -. Potem szukać przerwy w obwodzie.
Co do spryskiwaczy to przeważnie działają one na zasadzie: ciśnienie, które tłoczy pompka wypycha płyn na szybę. Do szyby nie powinny przychodzić żadne kabelki.
Można odłączyć przewód z płynem od dyszla i siknąć. Może być tak, że sam dyszelek jest zapchany.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...