30 - 35 tyś. Wygodne, w miarę duże, dynamiczne auto

08 Paź 2017, 20:28

Cześć!

rozglądam się za samochodem który zastąpi moją 20 letnią Vectrę :) Szukam czegoś podobnego, tylko lepszego :D

Moje wymagania:
Nadwozie: sedan lub hatchback z przyzwoitym bagażnikiem, aby dało się w 4 osoby spakować na wakacje.
Moc: przynajmniej ~125 kucyków, więcej nie pogardzę, ale z rozsądnym spalaniem, mieszczącym się w moich granicach
Silnik: benzynowy do gazu, lub oszczędny
Spalanie: MAX do 12 litrów gazu lub 7 litrów benzyny(jeżeli gaz odpada w danym silniku)
Skrzynia: myślę nad automatem, bo moja codzienna droga do pracy to przeważnie 15-30 km/h na trasie w korku,.. Więc manual trochę jednak męczy w takiej trasie.
Wyposażenie: na pewno przynajmniej fajne nagłośnienie, ogólnie lubię "bajery", super by było mieć bluetooth(tu nawet bardzo fajnie, bo w aucie słucham muzyki tylko i wyłącznie z telefonu, aktualnie po kablu i mi trochę to przeszkadza), el. szyby, lusterka, podgrzewana szyba przednia, czujnik deszczu, zmierzchu, dostęp bez kluczykowy, i inne :D
Awaryjność: tu zależy mi oczywiście na jak najpewniejszym samochodzie, jak najmniej awaryjnym, wolę trochę większe koszty(lecz bez przesady oczywiście) eksploatacji kosztem mniejszej awaryjności.
Ogólnie: chcę dobrze wyciszone, komfortowe auto, dostarczające frajdę z jazdy, bo lubię po prostu jeździć i cieszyć się samą jazdą. Najczęściej jeżdżę w mieście, ale kilka razy w miesiącu także wyjeżdżam w trasę gdzieś na weekend, raz 100, raz 300 km, więc zależy mi też na komforcie w trasie, czyli dobrym wyciszeniu i fajnym dźwięku muzyki. A i dosyć dużą wagę przykuwam do wyglądu i wykończenia auta. :)

Modele jakie mi się rzuciły w oczy to: Audi A4, Mitsubishi Lancer, CITROEN C5, Skoda Superb

Wiem że wymagania są ogromne i szukam ideału w nie odpowiedniej cenie, ale po prostu szukam czegoś co spełni je jak w największym stopniu i zdaję sobie sprawę że nie znajdę czegoś co będzie w tym budżecie idealne, ale chcę wiedzieć na jaki kompromis w jakim modelu musiałbym iść :)
Sasi
Nowicjusz

Auto: W planach

11 Paź 2017, 00:14

Odświeżam, nikt się nie wypowie, nie są jakiś rad? ;)
Sasi
Nowicjusz

11 Paź 2017, 11:48

Może dlatego, że...
Jazda po mieście w korkach + automat + duże auto. Nie znajdziesz auta ze spalaniem 7litrów nawet w dieslu :)
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

11 Paź 2017, 13:21

Nie musi być wielkie, tylko żeby było dosyc wygodne z nie bardzo małym bagażnikiem :D Może być też z gazem do max 12l/100 ;)
Sasi
Nowicjusz

12 Paź 2017, 09:07

Jak patrzeć na wymagania to polecam Volvo S60/S80. Będziesz Pan zadowolony
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

12 Paź 2017, 09:25

Sasi napisał(a):Może być też z gazem do max 12l/100

10-11 litrów gazu po mieście z korkami to kompakty z 1.6 palą ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW E1 i E2 (1991-1993) - samochód elektryczny
    Zachęcona pozytywnymi wynikami osiągniętymi przez akumulator NaS firma BMW Technik GmbH otrzymała zamówienie na opracowanie pojazdu elektrycznego od zera, przy założeniu zbadania zalet i wad napędu elektrycznego w ...
    Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...