30-40k żwawe na trasę

16 Kwi 2022, 18:55

Cześć, potrzebuję rady fachowców :)

Budżet 30-40K PLN. Obszar poszukiwań: łódzkie i okolice.
Auto dla pary, tak więc najlepiej segment B/C. Głównie jazda po trasie, weekendowo 100km, dodatkowo kilka razy w roku po 1K, mniej więcej 10k rocznie.

Do tej pory ograniczałem się do carsharingu, wypożyczanych samochodów - chciałbym w końcu jednak mieć swojego. Początkowo rozważałem nawet coś nowego - ale 70k (Fabia, Dacia) za nowy przy takim przebiegu to chyba przesada. Czy przy takich przebiegach warto iść w diesla czy bardziej benzyna ew. LPG?

Główne wymagania: mała awaryjność, silnik w miarę żwawy :D - przynajmniej 100KM, fajnie jakby nie był to golas, przydałaby się tylna kamerka do parkowania/ czujniki parkowania. Polecacie jakieś sprawdzone modele?
vkasz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

16 Kwi 2022, 20:33

Zacząłbym od i30/ceed, będzie w miarę tanio w utrzymaniu a do tego konstrukcja w miarę trwała.
Co do diesel vs benzyna to już musisz sam decydować. Prosty benzyniak to niższe koszty ewentualnego serwisu ale za to gorsze wrażenia z jazdy, wyższe spalanie i wyższa cena zakupu. Kupując diesla ryzykujesz potencjalnie droższymi naprawami, które mogą się zdarzyć ale nie muszą. Pewniakiem są za to oszczędności na spalaniu i niższa cena zakupu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Kwi 2022, 20:41

Żwawe w trasę i wolnossące 1.4 to przeciwieństwa. Dzisiejsze auta to nie Golfy dwójki, które były lekkie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Na światowej premierze modelu ADAM podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu zaprezentowane zostanie unikalne rozwiązanie, dostępne w wyposażeniu opcjonalnym nowego, niewielkiego samochodu Opla. Odwiedzający ...
    Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...