Hyundai i30 - samochód do miasta i na trase?

15 Kwi 2022, 19:15

Hej,
Poprzednio jeździłam Golfem Plusem 1.9TDI z 2007r. Auto padło i naprawa jest nieopłacalna więc rozglądam się za nowym autem.

Szukam auta które będzie głównie jeździło po mieście. Raz na miesiąc/dwa będzie musiało ale pokonać trasę około 1000km (autostradą).
Z racji tego że diesli mam już dość (spore koszty naprawy), szukam czegoś w benzynie.
Bagażnik musi być w stanie pomieścić wózek dla dziecka. Nie musi to być kombi, ale wózek musi wejść. Bagażnik jak w golfie plusie mi odpowiadał.

Najbardziej spodobał mi się Hyundai i30 II generacji. Tylko czy da radę na trasę? JJadę autostradą około 130 km/h. I jak z jego wytrzymałością. Czy ma okej silnik?

Takie znalazłam:
[link do mobile.de wygasł]
[link do mobile.de wygasł]

Czy lepiej poszukać innego auta? Co polecacie?
Auto do 8tys Euro (40tys zł).
Auto kupię w Niemczech bo tu też mieszkam.
Smolar1
Obserwowany

16 Kwi 2022, 11:40

Wolnossące 1.4-1.6 w porównaniu do poprzedniego diesla będzie ostrym mułem. Jednemu pasuje, innemu nie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Kwi 2022, 12:29

Smolar1 napisał(a):JJadę autostradą około 130 km/h.

No to takim 1.4 będziesz jeździć wolniej :ok: Choć może to i lepiej, bezpieczniej i bardziej ekonomicznie

A tak ogólnie to i30 jest dobrym wyborem jeśli ma być tanio, masz też bardzo zbliżoną technicznie kia ceed. W obydwu przypadkach stawiałbym jednak na 1.6, nieważne czy mpi czy gdi (w ceed mpi nie było). Pojadą lepiej niż 1.4 a spalą tyle samo bo nie będziesz ich tak piłował.

Inna sprawa, że 40k to trochę inny budżet niż na golfa plus i auto, które kupisz nawet z dieslem nie będzie bardzo dojechanie. Bierz też pod uwagę, że w obecnych czasach za benzyniaka na rynku wtórnym trzeba względem diesla kilka tysiaków dorzucić

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Kwi 2022, 13:10

Też zastanawiam się nad kupnem auta w podobnych kategoriach i chciałbym zadać parę pytań. Wiele osób poleca meganke 1.4 tce ale też wiele osób ją odradza ze względu na pękający blok silnika, mówią że te silniki to bomba, może chodzić Bóg wie ile lub paść z dnia na dzień. Czy ta wada fabryczna została wyeliminowana w którychś rocznikach? Czy te silniki tolerują gaz? Tu przykład: [link do oferty na Olx wygasł] . Czy warto się zainteresować?
Bardzo polecane są też gulietty, jaki silnik benzynowy i na co warto zwracać uwagę podczas kupna?
Jaka jest opinia o silnikach forda 1.6 eb 150-182? Tu również słyszałem o pękających blokach, jest to sporadyczne czy raczej coś częstego?
Kia ceed i hyundai 1.6 wiadomy wybór, czy także warto zwracać uwagę na coś konkretnego przy zakupie? Nie było większych wad?
Kosua
Nowicjusz