306 1.6 nie odpala

11 Maj 2013, 13:41

scrolll napisał(a):auto było dziś u gazownika i na pewno instalacja gazowa nie krzaczy. teraz jest odłączona całkowicie. czasy wtrysków gazu i chyba ogólnie benzyny są na poziomie 30ms. przy próbie odpalania na gazie, gaz pcha pod bardzo duzym ciśnieniem. wniosek wyszedł taki że odpala na benzynie ale jak przechodzi na gaz to masakrycznie zalewa tłok.
teraz tak ... jak wspomniałem auto odpala ale na odłączonej wtyczce pompy i szarpie, nie równo pracuje i trzeba go trzymac na obrotach. po podłączenie wtyczki nie odpala.
moim zdaniem poszlo coś w elektronice. wtryskami chyba steruje komputer albo jeszcze jakieś dziadostwo. teraz pora na elektryka. przestawiony zaplon albo rozrząd może tak cudować?

Przestawiony rozrząd nie miał by żadnego związku z odłączeniem pompy. Poza tym rozrząd się sam raczej nie przestawia (baardzo rzadko sprawa), musiał by go ktoś ostatnio robić i źle założyć. Przestawiony zapłon też tu nie ma nic do pompy... Elektryka, ja obstawiam masę/zwarcie do masy przy pompie :). Pytanie - czy odpala z pychu? I czy odpali na plaku? Jeśli nie to poza masą nie mam już pomysłu... Jak najbardziej może być to coś z instalacją elektryczną LPG albo jakiś bardzo dziwny i nie codzienny problem z elektryką (coś źle podłączone). Napisz potem co to było bo problem strasznie dziwny i jestem ciekawy :).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

11 Maj 2013, 13:50

rozrząd był robiony z 300 km temu czyli świeży. kurde mase tylko w jednym miejscu ruszałem i skoro była przeczyszczona to powinna być lepsza. lpg jest teraz odłączona. na pych nie probowałem. lpg bierze sobie chyba czasy z wtrysków benzyny. jak benzyna ma 30 ms zamiast 3 to gaz leje a nie wtryskuje - tak mi gaziarz gadał.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

11 Maj 2013, 23:05

A kolega to sprawdzał autko pod jakimś sprzętem diagnostycznym??
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998

12 Maj 2013, 11:21

gazownik podłączał kompa pod sterownik gazu i tam sprawdził czasy. niewiem czy można sterownik silnika sprawdzić pod kompem. ja się poddaje. auto we wtorek ma zobaczyć elekrtomechanik. albo zwarcie albo komputer świruje.
scrolll
Początkujący

12 Maj 2013, 11:45

Jaki to konkretnie motor w tej 306 jest?? co do sprawdzenia sterownika silnika to jasne że istnieje taka możliwość ale czemu gazownik tego nie zrobił?? przede wszystkim trzeba sprawdzić silnik <ecu silnika> a nie grzebać przy gazie.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998

12 Maj 2013, 12:52

1.6 90 km kod - NFZ
zaciągłem go do gazownika żeby sprawdził czy instalacja gazowa nie krzaczy. teraz gaz jest odłączony. teraz tylko i wyłącznie będzie sprawdzany na benzynie.
scrolll
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...

15 Maj 2013, 21:24

witam
wszystko wskazuje że winne jest sterowanie wtrysków więc komputer. wszystko zostało sprawdzone. wtryski ciągle rozpylają benzynę. mechanik stwierdził że stanowczo za dużo pylą. przyczyną prawdopodobnie padnięcia kompa była masa ale przy klemie. kable elegancko pozawijane i nie bylo widać że naderwana :/. no cóż .... szukam najtańszej opcji. zależy co taniej wyjdzie czy używka ze szrotu czy naprawa mojego kompa. dam znać czy wszystko ok.
scrolll
Początkujący

15 Maj 2013, 22:48

Fajnie, tak coś podejrzewałem że będzie "niecodzienny problem z elektryką". Jakby były jeszcze jakieś problemy to pisz. Aczkolwiek śmiem obstawić że to tyle. Tylko niech to wszystko dobrze podłączą. Dobrze by też było żeby elektryk po całej operacji dobrze sprawdził wiązkę.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993