REKLAMA
Witam.
Rozważam zakup samochodu kompaktowego za kwotę około 14-15 tysięcy zł.
W oko wpadły mi 3 samochody, wszystkie z silnikiem 1.6 HDI/TDCI. Wybrałem ten silnik, ponieważ wiele razy było tu pisane, że nie ma dwumasy, turbiny o zmiennej geometrii łopatek i filtra DPF/FAP.
Samochody te to:
1. Peugeot 307 hatback - wiem że w tej cenie będzie najnowszy rocznikowo - ale jeśli będzie przedliftówka to też okej, przynajmniej taniej - obawiam się jedynie francuskiej jakości
2. Citroen C4 3d lub 5d - auto technicznie chyba takie samo jak 307, ale bardziej wyszukany wygląd i cena trochę wyższa. Tutaj też obawiam się usterek.
3. Focus 2 hatback - auto trochę bardziej mi znane, użytkowana była w rodzinie dwójka po lifcie z 1.8 TDCI 115KM i nie było problemów. Tutaj jednak cena będzie chyba trochę wyższa?
Wybrałem ten silnik, ponieważ dziennie robię 70-80 km. Mieszkam pod Wrocławiem, do centrum mam 35 km, więc nie byłoby technicznego problemu chyba z dieslem? Gazu nie chcę, nie lubię. Diesle mają według mnie fajne obroty, czuć że jadę. Aktualnie poruszam się pożyczonym Mondeo Mk3 2.0 TDCI. Ciągnie świetnie, jednak muszę lać Vervę bo strach o wtryski i turbo.
Proszę o poradę co wybrać. Szczerze to w tej klasie te 3 auta najbardziej mi się podobają. Nie chcę żadnych Megane II, Clio i nie wiadomo czego jeszcze.