Może coś typu Passat 1.9TDi 105KM?? POdobno silnik nie do zajeżdżenia. Albo A4 z tym samym silnikiem. Ono chyba miało już 130koni.
Można jeszcze zaproponować poprzednią Octavię, ale u niej nie mam pojęcia jak jest z awaryjnością, ale zapewne jest duża. Może Mazda 6?? To by był ideał, ale nie wiem czy znajdzisz ją w tej sumie
Jeśli chodzi o ta wielkość samochodów to ode mnie to by było na tyle. Oczywiście jest jeszcze pare samochodów w tej klasie ale jak dla mnie nie są godne uwagi.
Np.
BMW 5- Duża awaryjnośc i ze znalezieniem dobrego egzemplarza będzie problem.
Opel Vectra- Znojomy miał i było awaryjne.
Toyota Avensis- Poprzedniej generacji chyba nie wyciągniesz za tę sumę. A jeszcze wcześniejsza to chyba za stara :
Ford Mondeo- Ford g***o wort
jak dla mnie wygląda okropnie
Ja na twoim miejscu skłaniał bym się ku mniejszj klasie samochdów typu Corolla czy Golf bo jak napisałeś rocznie będzisz robić około 50 tysięcy kilometrów więc chyba 3/4 czasu będziesz w nim spędzał sam/ze wspulnikiem, ale tylna kanapa nie będzie Ci tak potrzebna. Za tą sumę samochody klasy C napewno będą miały lepsze wyposarzenie niż D. No chyba, że potrzebujesz tą kanapę i większy o kilkadziesiąt litrów bagażnik.