3500zł - Jaki model, na co zwracać uwagę, jak przebiega proces kupna

24 Mar 2017, 11:49

W sumie złego zdania o handlarzach nie miałem, dopóki swojego nie oddałem... :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2017, 11:53

Ja w sumie też, póki nie zacząłem pracować w branży (na szczęście nawróciłem się) :wink:

Żeby nie było jedynie OT - musisz chłopaku trochę zejść na ziemię, bo kupujesz auto w najtrudniejszym segmencie cenowym (oczywiście nie obwiniam, jedynie informuję). Później postaram się poszukać czegoś konkretnego
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2017, 14:54

Witam ponownie i dziękuję wam wszystkim za odpowiedź w temacie!

Cóż, zaczynam się przekonywać na własnym przypadku, że jeżeli chodzi o te samochody to rzeczywiście jest tragedia, i w sumie nie chodzi tutaj o ich stan, a o kłamstwa jakie wychodzą z ust ludzi do których się dzwoni.

Przykład. Renault Megane, dzwonię wczoraj po 22, rozmawiam 20 minuty, wypytuje dokładnie o samochód, jak to wszystko wygląda, o dokumentację, dziadek opowiada, że wszystko jest na miejscu, że samochód świeżo po remoncie, ponieważ syn kupił mu nowy, to ten stoi od tygodnia. Przyjeźdzam na miejsce, samochód mokry, silnik zapalony, wszystkie drzwi otwarte. Cóż, z góry już wiedziałem, że coś jest nie tak. Dziadek w końcu nerwowo nie wytrzymał i wyznał, że samochód czasem ma problem z zapłonem, że z silnika jest wyciek, i że dach zjada korozja.

Zastanawiam się nad tym jaką kwotę muszę mieć, aby kupić coś co będzie służyło mi na prawdę jako podwózka do pracy, ewentualnie czasem przyjechał bym nim do rodzinnego miasta. Jeżeli tak wygląda to rzeczywiście, a muszę do tego dołożyć rejestrację, oc i wszystkie inne opłaty to może powinienem dozbierać kilka tysięcy złotych ? Czy w ogóle w jakimś stopniu mnie to uratuje przed takimi ludźmi ?

Jestem jeszcze umówiony na dzisiaj z gościem od tego ogłoszenia :
[link do oferty na Olx wygasł]

Opis przekonuje. A wy co myślicie ?
Lisciu178
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 1993
Auto: W trakcie zakupu

24 Mar 2017, 15:04

Zwiększenie budżetu pomoże, ale i tak samochód będzie wymagał wkładu. Kupiłem swoją za 5500, stan prawie że idealny, po wymianach rozrządu, olejów itp itd. Jedyny mankament to rdza na klapie bagażnika. Po 3 msc padł immobilizer, naprawa 400 zł, po kolejnym miesiącu padł amortyzator z tyłu, wymiana. Itp itd, zawsze coś się popsuje, rzecz normalna ;)

Na oszustów trzeba uważać, silnik musi być zimny, nie ma innej opcji.

Astra taka sobie, tylko diesel. W tych pieniądzach bym się nie pakował (chyba że jakiś prosty bez turbo, nie do zajechania).
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 15:12

W takim razie jeszcze jedno autko :

Jak wyglądała by mniej więcej sprawa ze zwiększeniem budżetu ? tj. 1-2 tyś złotych zrobią różnicę ? Czy mówimy tutaj o podwojeniu kwoty ?
Lisciu178
Nowicjusz

24 Mar 2017, 15:34

Ta Megane więcej jak 3 tyś nie jest warta.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

24 Mar 2017, 16:38

Jak nie masz wiedzy motoryzacyjnej, to odradzałbym kupno auta za takie pieniądze, chyba, że pomoże Ci kolega mechanik. Problem polega na tym, że większość osób (obstawiam jakieś 70%) nie ma zielonego pojęcia o motoryzacji, budowie samochodu, kosztach ewentualnych napraw. Nie ma w tym nic złego, na Zachodzie jest podobnie, z tym, że na Zachodzie przeważnie taka osoba idzie do salonu, kupuje nowy samochód i niczym się nie martwi/ewentualnie kupuje jakiś kilkuletni, niezużyty egzemplarz i też się o nic nie martwi, a w Twojej sytuacji chcesz kupić samochód za 3500zł (ok, da się) i pojeździć nim 5 lat bez wkładania wielkich sum (nie da się).

Pytasz się, jaki trzeba mieć budżet, by kupić auto, które pojeździ 5 lat, nie mając wiedzy motoryzacyjnej przy kupnie - trudno to określić, bo każdy nastoletni samochód może być skarbonką bez dna, ale raczej nie jest to kwota poniżej 6 tysięcy złotych.

Oczywiście można kupować auta za 3500-4000zł, ale trzeba się na tym znać, wiedzieć co się kupuje i wiedzieć w którym momencie sprzedać, co akurat nie jest trudne, gdyż tak jak pisałem większość się na motoryzacji nie zna, więc wystarczy wóz dobrze umyć i nawoskować i sprzeda się od ręki (a to, że do wymiany jest komplet amortyzatorów, przewody są zardzewiałe oraz są inne usterki, których naprawienie to koszt połowy wartości samochodów mało kto zwróci uwagę) :)
Petento
Początkujący

Auto: .

24 Mar 2017, 18:14

Co najśmieszniejsze właściciel tego renault megane zgodził się nawet na cenę 3 tyś. złotych.
Lisciu178
Nowicjusz

24 Mar 2017, 18:32

Lisciu178 napisał(a):Co najśmieszniejsze właściciel tego renault megane zgodził się nawet na cenę 3 tyś. złotych.
czyli chce się pozbyć gruza

Zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę tanio i handlarz, ale wygląda ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2017, 19:07

Astra taka sobie do tego beznadziejny silnik i sporo wyświetleń..
Megane tak jak przedmówca wspomniał,gruz na 99%.

Przy Twoich przebiegach nie pakowałbym się w diesla bo może okazać się jedną wielką skarbonką.

Ja od siebie też coś dorzucę:
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży gaz i jest nawet klima no i pod nosem masz.
[link do oferty na Olx wygasł] - przy oględzinach zwróć uwagę na progi jak zostały zrobione.
[link do oferty na Olx wygasł] - 10lat w jednych rękach,długi przegląd i oc.
[link do oferty na Olx wygasł] - nie żartuje ale z ceną trochę poleciał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012