Kombi rodzinne, 83 tysiące, Seat, Opel, VW

24 Mar 2017, 09:37

Witam,

Szukam kombi dla rodziny 2+2. Zakup auta planuję w drugiej połowie roku, ale zanim się oswoję z wydaniem takiej kasy muszę to na spokojnie przeanalizować. To co mi wyszło z drobnego rozpoznania rynku to:
- Seat Leon ST(bardzo atrakcyjny wizualnie dla mnie)
- Opel Astra(tanszy, dobrze wyposażony)
- VW Golf(coś pomiędzy jednym a drugim ale najdroższy chyba)

Ogólnie coś w tym kierunku, mam max 83 tys(takie ceny wychodzą mi z kalkulatorów mniej więcej). Silnik to raczej uturbiona beznyna małolitrażowa(1-1,4l). Nie chce jakiegoś nie wiadomo jakiego wyposażenia, normalne nowe auto z w miarę dynamicznym silnikiem i pojemnym bagażnikiem. Najbardziej podoba mi się Leon, później zaraz Astra. Auto mam zamiar kupić na 8-10 lat.
frmsmch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 08 2003
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Passat
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Mar 2017, 10:13

Trzeci podobny temat w ciągu tygodnia..
nowe-auto-okolo-75-tys-benzyna-kombi-vt99950.htm
renault-megane-4-czy-vw-golf-7-fl-vt99906.htm
Stałem ostatnio przed podobnym dylematem i od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Civica IX Tourera 1.8. Też mam zamiar pojeździć autem z 10 lat dlatego chciałem prosty silnik bez turbiny i innych dziwnych rzeczy które mogą się popsuć. Przyjrzyj się Hondzie a jeśli masz jakieś pytania to pisz... ( tutaj moje auto civic-ix-tourer-vt99945.htm :)
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

24 Mar 2017, 10:32

Faktycznie, cięzko mi tu się jeszcze odnaleźć ale już powoli ogarniam.
W tym jednym wątku budżet jest duzo wiekszy niz moj(tam mowa o 100 tysiacach). Ja tyle nie mam i dwa kupuje prywatnie..

A co do wiadomości.. już uciekam do Ciebie na PM.
frmsmch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 08 2003
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Passat
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 1999

24 Mar 2017, 10:51

frmsmch napisał(a):Auto mam zamiar kupić na 8-10 lat.

Musisz zastanowić się nad tym czego dokładnie oczekujesz od samochodu, bo 8-10 lat to szmat czasu i nie wyobrażam sobie spędzenia go w aucie, które każdego dnia zamiast mnie cieszyć - męczy.
Zacznijmy od tego, że żadne nowoczesne auto nie przejeździ bezawaryjnie (tj. bez wkładu w elementy nieeksploatacyjne) 10 lat. W tym okresie może Cię czekać konieczność wymiany skrzyni, silnika (lub jego osprzętu) i innych elementów objętych ochroną w okresie gwarancji. Nowe auta są pod tym względem sporym ryzykiem, bo dla producentów ważne jest jedynie to, żeby jakoś przejechały okres gwarancji, bo w tym czasie koszt usterek leży po ich stronie. Nikomu natomiast nie zależy na tym, żeby pierwszy klient miał jeździć autem 10 lat - jeśli ma taki zamiar to musi ponosić tego koszty.
Oczywiście możesz za radą logina87 pójść w stronę Hondy i wolnossącego silnika (hondowskie 1.8 faktycznie ciężko zniszczyć), ale w takim przypadku trzeba liczyć się z niedzisiejszymi osiągami (bo zakładam, że jako ojciec dwójki dzieci nie będziesz kręcił hondowskiej wiertareczki za każdym razem do odcinki, katując uszy pozostałych członków rodziny wyciem silnika), kiepskim wyciszeniem w porównaniu do europejskiej konkurencji, bardzo niskim komfortem jak na nowe auto, a po okresie gwarancji wysokimi kosztami utrzymania (tak, Honda też się psuje, co boleśnie ja i mój portfel odczuliśmy przez ostatnie 3 lata).
Astra, Leon, Golf z turbobenzynkami będą dużo przyjemniejsze w codziennym użytkowaniu, nabieranie żądanej prędkości odbywa się tu bez wysiłku właściwego Hondzie. Mają dużo lepiej zestrojone zawieszenia (pamiętam, że po zakupie swojego UFO przez pierwsze kilka miesięcy regularnie odwiedzałem SKP, bo nie mogłem się przyzwyczaić do tego, że zawieszenie w idealnym stanie może tak tłuc na nierównościach), są lepiej spasowane w środku (tu w szczególności Golf i Astra, Seat w tym elemencie mnie rozczarował) i przede wszystkim - lepiej wyciszone. Osobiście nie zdawałem sobie 3 lata temu sprawy z tego jak są to ważne dla mnie kwestie - dopiero Honda mi to uświadomiła :)
Nie namawiam do żadnego auta, zachęcam jednak do odwiedzenia wszystkich dealerów i jazd próbnych - dopiero po jeździe próbnej otwierają się oczy :wink: Nie ograniczaj się do tych trzech samochodów, dobrze jest mieć porównanie, szczególnie jeśli masz zamiar dokonywać zakupu za gotówkę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

24 Mar 2017, 19:13

Nie wiem jak zrobi kupujący, ale ja w takiej sytuacji kupiłbym najprostsze konstrukcyjnie auto, bo nawet jeśli będzie się psuć to wyjdzie taniej niż te nowoczesne wynalazki. Wziąłbym Fiata Tipo SW albo Forda Focusa. Astra i Megane wydaje mi się, że za bardzo się "unowocześniły" się wraz z nową generacją.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Długo oczekiwany sportowy samochód Toyoty znalazł się w salonach sprzedaży w 2012 roku, wraz z bliźniaczym modelem Subaru BRZ. Oba samochody współpracujących ze sobą japońskich producentów zajęły drugie ...