3500zł - Jaki model, na co zwracać uwagę, jak przebiega proces kupna

23 Mar 2017, 17:57

Witam wszystkich forumowiczów,

W ciągu najbliższych miesięcy planuje zakup swojego pierwszego auta. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że cena nie jest zbyt wysoka, i że nie mogę liczy na zbyt wiele. Aczkolwiek przestraszony panującym na Polskim rynku wysypem "chłamu" postanowiłem przed zakupem zasięgnąć profesjonalnej opinii. Zadam po prostu parę pytań na które chciałbym dostać możliwie jak najbardziej rozbudowaną wypowiedź. Zapewne liczy się jak największa garść informacji, na które muszę odpowiedzieć. Oszczędzając wam więc irytacji (bo zapewne wiele osób zakłada tutaj podobne tematy) sporządzę małę FAQ :

1. Jak często będziesz korzystał z samochodu ?
Chodzi o dojazd 2-3 kilometrów codziennie do pracy, oraz raz na kilka tygodni przyjazd do rodzinnego miasta - jakieś 200km.

2. Jakie nadwozie Cię interesuje ?
Preferuję hatchbacki aczkolwiek jeżeli znajdzie się w tej cenie jakiś konkretny sedan to również nie pogardzę.

3. Czy możesz do ewentualnej kwoty coś dołożyć ?
Nie jestem pewien na 100% jednak jeśli mówimy o kwocie kilkuset złotych (do 500) to jak najbardziej.

4. Czy zwracasz uwagę na rocznik samochodu ?
Ja nie. Prawdę mówiąc mam nawet sentyment do samochodów starszych, uważam, że mają swój urok. Natomiast jeżeli chodzi o moją dziewczynę, to myślę, że przedział rocznikowy 1999-2000 to górna granica.

5. Na jaki okres planujesz zakup samochodu ?
Nie ukrywam, że jak najdłuższy. Jak na razie nie zapowiada się na odłożenie jakiejś większej kwoty, więc w grę wchodzi na pewno 4-5 lat.

Nie jestem pewien czy to już wszystko - szczerze mówiąc nie znam się na samochodach, więc pewnie pominąłem dużo istotnych kwestii. Jeśli tak, to bardzo przepraszam, i obiecuję, że na ewentualne pytania odpowiem w ciągu kilkunastu minut.

A teraz czas na moje pytania. Wiadomym jest, że na Polskim rynku bardzo często dochodzi do oszustw mających na celu podbicie ceny auta, czy pozbycie się go za wszelką cenę. Wiem już na co konkretnie zwracać uwagę podczas oglądania samochodu, wiem także jakie pytania zadawać podczas rozmowy przez telefon. Dowiedziałem się tego z różnego rodzaju poradników zamieszczonych na Youtube. Moje pierwsze pytanie brzmi : Czy kupując samochód za tą cenę mam prawo narzekać ? Tj. na próbę dzwoniłem w sprawię kilku ogłoszeń, aczkolwiek odpowiedzi zawsze były zbywające, często chamskie, a raz facet spytał mnie czy za tą cenę oczekuję ferrari. Na odpowiedź : Oczekuję sprawnego, bezpiecznego samochodu, bym nie rozbil się nim na pierwszym zakręcie rozłączył się.

Kolejne pytanie. Jaki samochód polecacie do tej kwoty ? Na co zwracać uwagę przy poszczególnych modelach, o co pytać sprzedającego, oraz w jaki sposób oglądać owe autko, aby znaleźć wady typowe dla jego modelu ?

Jak przebiega proces kupna samochodu ? Czy na miejsce mam jechać od razu z gotówką ? Umowy są podpisywane w ten sam dzień ? Czy muszę zwracać na coś uwagę podczas jazdy próbnej, ewentualnie podczas powrotu do domu samochodem ?

Myślę, że to już chyba wszystko. Oczywiście odpowiem na każde pytanie, i jeśli przypomną mi się jakieś własne (zadziwiające, przed pisaniem tematu miałem ich mnóstwo) to dopiszę je tutaj.

Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi, i pozdrawiam :)
Lisciu178
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 1993
Auto: W trakcie zakupu

23 Mar 2017, 19:12

Krótko mówiąc w tym budżecie główną uwagę zwracasz na stan techniczny a nie konkretną markę,model czy rocznik.
Podczas oględzin musisz niestety zwracać uwagę na wszystko,najlepiej jedż oglądaj z kimś kto choć trochę się zna na autach albo w ostateczności zostaje stacja diagnostyczna ale wtedy budżet niestety topnieje.

Odnośnie kupna to możesz dogadać się ze sprzedającym że np jutro przyjedziesz z gotówką i wtedy spiszecie umowę k-s ale najlepiej wszystko załatwić w ten sam dzień.

Na koniec dodaj skąd dokładnie jesteś to poszukamy czegoś wokół komina żeby daleko nie jeżdzić po auto (przy tym budżecie nie ma sensu daleko jeżdzić) no i najważnieszje jaki rodzaj auta preferujesz (małe,duże,kombi itp),jaki rodzaj paliwa (najlepiej napisz jak dużo masz zamiar jeżdzić to ułatwi nieco sprawę).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2017, 19:25

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jak dużo zamierzam jeździć. Tak, jak napisałem w swoim temacie, z domu do pracy, czasem ewentualnie odwieźć dziewczynę na uczelnię. Oraz raz na parę tygodni podróż do miasta rodzinnego (200km). Mieszkam w Koszalinie.

Moja dziewczyna bardzo upatrzyła sobie peugeota 206. Warto zwracać na niego uwagę ?
Lisciu178
Nowicjusz

23 Mar 2017, 19:26

Lisciu178 napisał(a):Moja dziewczyna bardzo upatrzyła sobie peugeota 206. Warto zwracać na niego uwagę ?

Na pierwsze auto będzie w porządku, uważaj na rdzę, elektrykę i tylną belkę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Mar 2017, 19:30

A coś jeszcze godnego polecenia w tym przedziale cenowym ?
Lisciu178
Nowicjusz

23 Mar 2017, 19:36

Konkretnie z modeli ciężko, bo kupuje się to co jest w najlepszym stanie.
galakty
Forumowicz VIP

23 Mar 2017, 20:15

Cóż, domyślam się. Mam tutaj jeden link. Możecie spojrzeć ? :

[link do oferty na Olx wygasł]
Lisciu178
Nowicjusz

23 Mar 2017, 20:16

Tutaj masz całe kompendium wiedzy (z wyjątkiem dokumentów przy zakupie) https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm

EDIT: powyższa 206 od handlarza złomem, odpuść
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2017, 01:17

Oczywiście rozumiem, że jak na kupno samochodu jest to mała kwota, aczkolwiek jeżeli mówimy o pieniążkach to 4 tysiące to równowartość dwóch wypłat przeciętnej osoby. Dlatego właśnie zgłaszam się tutaj po jakieś porady. Oczywiście poradnik czytałem już wcześniej, jednak uważam go za zbyt ogólny. Jak wiadomo każdy samochód jest indywidualnością, a więc zbyt dokładnie poradzić mi także nie możecie. Jednym z najbardziej polecanych samochodów w tym przedziale są : Fiat Punto, Opel Astra II (G chyba), Opel Corsa b, choć lepiej byłoby dostać c. Jakby z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że chcę wytypować typ samochodu, który będzie miał największą szansę na przeżycie, oczywiście jeżeli chodzi o sam typ, bo wiem, że cała reszta zależy od bardzo wielu czynników. I tutaj właśnie pojawia się problem. Może polecicie coś konkretnego z Koszalina, lub okolic ?
Lisciu178
Nowicjusz

24 Mar 2017, 09:26

Lisciu178 napisał(a):Jednym z najbardziej polecanych samochodów w tym przedziale są : Fiat Punto, Opel Astra II (G chyba), Opel Corsa b, choć lepiej byłoby dostać c. Jakby z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że chcę wytypować typ samochodu, który będzie miał największą szansę na przeżycie, oczywiście jeżeli chodzi o sam typ, bo wiem, że cała reszta zależy od bardzo wielu czynników. I

I tu jest problem. Bo nie jest to problem marki czy modelu, rodzaju silnika czy rodzaju paliwa, a nawet nie rozmiaru czy rodzaju nadwozia. W twoim budżecie kupuje się auto nieskorodowane, możliwie kompletne, możliwie sprawne, i na możliwie najlepszych oponach. To że będzie coś do zrobienia to więcej niż pewne i to że żeby to było całkowicie sprawne i bezpieczne trzeba by włożyć trzykrotność wartości również. Więc to czy ci się auto podoba, czy ma ładną tapicerkę, wygodny fotel czy klimatyzację nie ma najmniejszego znaczenia. Bo czym jest wygodny fotel jak przez podłogę wylatuje. Więc kupujesz coś co prawdopodobnie jeździ dziś ale czy będzie jeździć dosłownie jutro rano nie wiadomo. A każda poważna awaria kieruje ten samochód na złom bo podstawowa eksploatacja kosztuje tyle co cały ten samochód a ma to naście lat więc nie tylko eksploatacja będzie wymagała pilnej interwencji. Więc kupujesz coś gdzie już ktoś na eksploatacji oszczędzał że nie wspomnę o ewentualnych poważniejszych naprawach, więc kup to na czym oszczędzał najmniej. A czy to będzie fiat citroen czy vw to najmniejszy problem.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018

24 Mar 2017, 09:48

Auto za 3,5tys i czas eksploatacji 5 lat, to trochę mi się nie widzi. Na pewno bez sporych inwestycji tyle nie przeżyje, ale jeśli będziesz dokładać to da radę. Tylko pytanie czy jesteś gotowy na dokładanie. Za dwa lata możesz mieć silnik do remontu czy blacharkę do zrobienia.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

24 Mar 2017, 10:51

OW05 napisał(a):Auto za 3,5tys i czas eksploatacji 5 lat

5 Lat temu kupiłem Golfa 3 za tyle pieniędzy od handlarza (18 lat miałem, to człowiek głupi i narwany, chciał auto) i właśnie po 5 latach silnik wysiadł :D
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 11:42

Lisciu178 napisał(a):Oczywiście rozumiem, że jak na kupno samochodu jest to mała kwota, aczkolwiek jeżeli mówimy o pieniążkach to 4 tysiące to równowartość dwóch wypłat przeciętnej osoby. Dlatego właśnie zgłaszam się tutaj po jakieś porady. Oczywiście poradnik czytałem już wcześniej, jednak uważam go za zbyt ogólny. Jak wiadomo każdy samochód jest indywidualnością, a więc zbyt dokładnie poradzić mi także nie możecie. Jednym z najbardziej polecanych samochodów w tym przedziale są : Fiat Punto, Opel Astra II (G chyba), Opel Corsa b, choć lepiej byłoby dostać c.
chyba nieuważnie czytałeś poradnik :ok:

4k na auto to bardzo mało, to cena tak naprawdę za rower z niezbyt wysokiej półki (choć dla przeciętnego człowieka wystarczające są takie za 1.5k). Jeśli źle trafisz, to może oznaczać remont/wymianę silnika za niemal połowę wartości zakupu.

EDIT: no i przede wszystkim takie poradniki jak mój mają właśnie za zadanie być ogólnymi wyznacznikami kupna auta za cenę roweru. Nie mogę umieścić tam konkretnych modeli, bo rynek jest zbyt dynamiczny, a wszystko i tak zależy od stanu danego auta, co jest parametrem niemal niemierzalnym. Moim celem było pokazanie z własnego doświadczenia (również zawodowego) jak wyglądają realia tego segmentu rynku, bo ludzie niestety nadal mają kase na Tico, a oczekują nowego Mercedesa (jak w tym memie)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2017, 11:46

mike napisał(a):4k na auto to bardzo mało, to cena tak naprawdę za rower z niezbyt wysokiej półki (choć dla przeciętnego człowieka wystarczające są takie za 1.5k). Jeśli źle trafisz, to może oznaczać remont/wymianę silnika za niemal połowę wartości zakupu.

Tak szczerze powiem, że między tymi 3,5k a na przykład 5k jest cholerna różnica w stanie aut używanych.

A już na pewno różnica jest w aucie od handlarza za 2,5k...
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 11:47

Auta u handlarzy za 2.5k są zawsze najpiękniejsze :D