REKLAMA
Witam wszystkich forumowiczów,
W ciągu najbliższych miesięcy planuje zakup swojego pierwszego auta. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że cena nie jest zbyt wysoka, i że nie mogę liczy na zbyt wiele. Aczkolwiek przestraszony panującym na Polskim rynku wysypem "chłamu" postanowiłem przed zakupem zasięgnąć profesjonalnej opinii. Zadam po prostu parę pytań na które chciałbym dostać możliwie jak najbardziej rozbudowaną wypowiedź. Zapewne liczy się jak największa garść informacji, na które muszę odpowiedzieć. Oszczędzając wam więc irytacji (bo zapewne wiele osób zakłada tutaj podobne tematy) sporządzę małę FAQ :
1. Jak często będziesz korzystał z samochodu ?
Chodzi o dojazd 2-3 kilometrów codziennie do pracy, oraz raz na kilka tygodni przyjazd do rodzinnego miasta - jakieś 200km.
2. Jakie nadwozie Cię interesuje ?
Preferuję hatchbacki aczkolwiek jeżeli znajdzie się w tej cenie jakiś konkretny sedan to również nie pogardzę.
3. Czy możesz do ewentualnej kwoty coś dołożyć ?
Nie jestem pewien na 100% jednak jeśli mówimy o kwocie kilkuset złotych (do 500) to jak najbardziej.
4. Czy zwracasz uwagę na rocznik samochodu ?
Ja nie. Prawdę mówiąc mam nawet sentyment do samochodów starszych, uważam, że mają swój urok. Natomiast jeżeli chodzi o moją dziewczynę, to myślę, że przedział rocznikowy 1999-2000 to górna granica.
5. Na jaki okres planujesz zakup samochodu ?
Nie ukrywam, że jak najdłuższy. Jak na razie nie zapowiada się na odłożenie jakiejś większej kwoty, więc w grę wchodzi na pewno 4-5 lat.
Nie jestem pewien czy to już wszystko - szczerze mówiąc nie znam się na samochodach, więc pewnie pominąłem dużo istotnych kwestii. Jeśli tak, to bardzo przepraszam, i obiecuję, że na ewentualne pytania odpowiem w ciągu kilkunastu minut.
A teraz czas na moje pytania. Wiadomym jest, że na Polskim rynku bardzo często dochodzi do oszustw mających na celu podbicie ceny auta, czy pozbycie się go za wszelką cenę. Wiem już na co konkretnie zwracać uwagę podczas oglądania samochodu, wiem także jakie pytania zadawać podczas rozmowy przez telefon. Dowiedziałem się tego z różnego rodzaju poradników zamieszczonych na Youtube. Moje pierwsze pytanie brzmi : Czy kupując samochód za tą cenę mam prawo narzekać ? Tj. na próbę dzwoniłem w sprawię kilku ogłoszeń, aczkolwiek odpowiedzi zawsze były zbywające, często chamskie, a raz facet spytał mnie czy za tą cenę oczekuję ferrari. Na odpowiedź : Oczekuję sprawnego, bezpiecznego samochodu, bym nie rozbil się nim na pierwszym zakręcie rozłączył się.
Kolejne pytanie. Jaki samochód polecacie do tej kwoty ? Na co zwracać uwagę przy poszczególnych modelach, o co pytać sprzedającego, oraz w jaki sposób oglądać owe autko, aby znaleźć wady typowe dla jego modelu ?
Jak przebiega proces kupna samochodu ? Czy na miejsce mam jechać od razu z gotówką ? Umowy są podpisywane w ten sam dzień ? Czy muszę zwracać na coś uwagę podczas jazdy próbnej, ewentualnie podczas powrotu do domu samochodem ?
Myślę, że to już chyba wszystko. Oczywiście odpowiem na każde pytanie, i jeśli przypomną mi się jakieś własne (zadziwiające, przed pisaniem tematu miałem ich mnóstwo) to dopiszę je tutaj.
Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi, i pozdrawiam