35k Accord VIII vs Laguna III lub coś innego

30 Lip 2020, 13:07

Cześć

Poszukuję czegoś na zastępstwo dla mojej wysłużonej Corsy C.

Auto będzie służyć przede wszystkim do dojazdów do pracy plus okazjonalne bliższe i dalsze wycieczki. Chciałbym się zmieścić w budżecie 35k.

Ze względu na krótkie dojazdy do pracy - (mam 7 km z czego 3 km to droga ekspresowa a reszta to miasto) jestem zainteresowany tylko silnikami benzynowymi.
Miło by było jakby takie auto było żwawe, nie paliło absurdalnych ilości paliwa i zimą na dystansie 1-1,5 km potrafiło już dmuchać ciepłym powietrzem.

Ostatnio mocno rozważam Lagunę II 2.0T GT oraz Accorda VIII 2.0

Ewentualnie z kompaktów Bravo 1.4T-jet lub Megane 3 1.4 TCe

Może ktoś ma jeden z powyższych pojazdów lub taki rozważał.
Dlaczego go wybraliście lub nie. Jak się sprawują?
pika
Nowicjusz

30 Lip 2020, 16:24

pika napisał(a):Ostatnio mocno rozważam Lagunę II 2.0T GT oraz Accorda VIII 2.0
Tu nie ma co się zastanawiać i proponuję brać Accorda.
pika napisał(a):Ewentualnie z kompaktów Bravo 1.4T-jet lub Megane 3 1.4 TCe
Z tych dwóch polecam Bravo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Lip 2020, 18:36

Miałem dziś okazję przejechać się Laguną GT. Auto jest dość komfortowe nawet na polnej drodze. Jest żwawe ale mimo ponad 200 KM nie wbijało mnie w fotel.
Na plus należy zaliczyć 4 koła skrętne. Jedno z najzwrotniejszych aut jakim jechałem. Nie czuć jego gabarytu, a to było kombi.

Na minus, przy moich krótkich dystansach silnik z pewnością będzie lubił wypić naście litrów.

Czas znaleźć Jakiegoś Accorda i porównać go na świeżo.

Czy są jeszcze jakieś polecane auta z turbobenzyną klas C lub D do 35 k?
pika
Nowicjusz

31 Lip 2020, 19:15

pika napisał(a):Czas znaleźć Jakiegoś Accorda i porównać go na świeżo.

Skoro laguna jest "mało dynamiczna" to nie musisz tego accorda oglądać :mrgreen:

pika napisał(a):Czy są jeszcze jakieś polecane auta z turbobenzyną klas C lub D do 35 k?

Bravo/Delta/Giulietta 1.4T/150 (170)
Astra J 1.4T/1.6T (ten tylko w kombi i hatchback'u)
S40/V50 2.5T
Focus ST
Megane 1.4tce, 2.0tce
Mondeo 2.5T
Volvo s60 z każdym silnikiem
Mercedes w204 1.8K (formalnie to nie turbo)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Lip 2020, 20:14

pika napisał(a):Miałem dziś okazję przejechać się Laguną GT. Auto jest dość komfortowe nawet na polnej drodze. Jest żwawe ale mimo ponad 200 KM nie wbijało mnie w fotel.

Tylko weź pod uwagę że za oknem +30 st w cieniu, do tego auto swoje waży to nie Corsa, no i silnik z tych starszych więc pewnie turbo musi się obudzić, to nie diesel gdzie od 1500 rpm masz uderzenie.

Może dla odmiany sprawdź ecoboosty i tsi? Nie sa to godne polecenia motory ale sprawdzisz jak tam odczucia mocy, taki Golf 150 konny np.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Lip 2020, 20:34

Temperatura to jedna z prawdopodobnych przyczyn dla których nie odczułem tej mocy.

Przy 3000 obrotów turbo dobrze wstawało i było czuć wigor ale spodziewałem się większego przeskoku pomiędzy moimi 90 KM a ponad 200 w Lagunie. Auto było też nieźle wyciszone i silnik nie wył w kabinie stąd też odczucia prędkości mogą niższe. Jako ciekawostkę dodam że przy gazie w podłodze średnie chwilowe spalanie momentami skakało między 75 a 85 l/100 km.

Dziękuję za wskazania modeli.
Teraz pozostaje mi pokrążyć po komisach i przymierzyć się choć do części z nich.
pika
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Flotowy segment B - jakie auta wybierają firmy?
    Segment B niezmiennie od dziesięcioleci bije rekordy w Europie. Czemu małe hatchbacki są chętnie wybierane? Przede wszystkim z uwagi na rozsądną cenę, łatwość poruszania się po mieście, coraz wyższy poziom technologicznej ...

02 Sie 2020, 09:15

pika napisał(a):Jako ciekawostkę dodam że przy gazie w podłodze średnie chwilowe spalanie momentami skakało między 75 a 85 l/100 km.

Ameryki nie odkryłeś

pika napisał(a):Temperatura to jedna z prawdopodobnych przyczyn dla których nie odczułem tej mocy.

Mogło być coś nie halo z silnikiem, głupie 1.8 T 163KM w A4 ostatnio sprzedawałem klientowi do wciskało w fotel na testach ;-) ale silnik zdrowizna (pozatym dłubnięty trochę, inna mapa ) ...sprawdzone wszystkie ciśnienia oleju, komprecha, doładowanie itp. wsio perfect, zrywał trakcję na 3 biegu ;-)
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie