37 Rajd Elmot wygrywa Kajetan Kajetanowicz

28 Maj 2009, 22:40

Kajetan Kajetanowicz po emocjonującej walce wygrał pierwszą eliminację Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski- rajd Elmot- Krause. Kajetanowicz udowodnił tym samym, że nie potrzeba mieć samochodu klasy S2000 by wygrywać rajdy. Od tego sezonu Kajetan reprezentuje Sabuaru rally team za kierownicą Subaru Imprezy N14.

Na starcie rajdu pojawiło się aż 8 samochodów klasy S2000 oraz 10 klasy N4. Rajd rozpoczął się pod dyktando Leszka Kuzaja, który wygrał pierwszą poranną pętle składającej się z 3 OSów. Jednak szansę na dobry wynik przekreślił wypadek na 5 odcinku specjalnym, kiedy to na chopie jedna z felg pękła, co spowodowało zsunięcie się samochodu do rowu. Po tym incydencie liderem został Tomasz Kuchar. Swoją pozycję nie oddał do końca dnia i wyprzedzał drugiego Kajetnowicza o 1.4 sekundy. Obrońca mistrzowskiego tytułu Brean Buffier jadący Mitsubishi evo IX, po kapciu na jednym z OSów zajmował odległe 6 miejsce.

Kolejny dzień zmagań był spektaklem dwóch aktorów: Kajetana Kajetanowicza i Tomasza Kuchara. Różnica na metach każdego z OSów pomiędzy tymi dwoma kierowcami nie przekraczała 10 sekund. Jednak Sytuacja ta trwała do 13 OSu, kiedy to Kuchar za falstart dostał 10 sekundową karę, w wyniku czego Kajetanowicz wysunął się na pozycję lidera. Swoje prowadzenie nie oddał do końca rajdu. Dzięki wygranej Kajetanowicz exequo z Tomaszem Kucharem zajmują pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej RSMP. Wszystko za sprawą nowych zasad, według których są rozgrywane rajdowe mistrzostwa Polski. Zgodnie z artykułem 15.1 regulaminu RSMP, “we wszystkich rundach prowadzona będzie osobna klasyfikacja dla pierwszego dnia rajdu oraz osobna dla drugiego dnia rajdu”.
Zwycięzca dnia otrzymuje 15 pkt, drugi 12 pkt, trzeci 10 pkt. Punkty na kolejnym etapie rajdu, liczone są od nowa. Dodatkowo triumfator klasyfikacji generalnej (punkty za miejsca zajęte w obu dniach) dostaje bonus w wysokości 5 pkt. Drugi na mecie - 4 pkt, trzeci - 3 pkt, czwarty - 2 pkt i piąty - 1 pkt. W sumie w całym rajdzie można zdobyć maksymalnie 35 punktów (15 za I dzień + 15 za II dzień + 5 za zwycięstwo klasyfikacji generalne

Klasyfikacja Generalna Rajdu Elmot-Krause
1. Kajetan Kajetanowicz
2. Tomasz Kuchar +14,8
3. Michał Sołowow +21,7
4. Bryan Bouffier +33,3
5. Tomasz Czopik +1:09,8
6. Maciek Oleksowicz +1,21:5
7. Radek Typa +1:42,0
8. Leszek Kuzaj +5:51,7

Kajetan Kajetanowicz: - Jestem bardzo szczęśliwy! Myślę, że cały zespół jest zadowolony i chyba nikt nie spodziewał się, że w tym rajdzie wygra Subaru. Uwielbiam Elmot, zwyciężyłem tutaj po raz drugi w swojej karierze. Jesteśmy dobrej myśli, natomiast nie wpadamy w euforię przed kolejnymi rundami. Czeka nas dużo pracy, jeszcze nie jesteśmy najszybsi i będziemy pracować nad tym, żeby być w coraz lepszej formie. Zwyciężyłem z autami Super 2000. To świadczy o tym, że mieliśmy sporo szczęścia. Pomógł nam doskonały zespół i świetny samochód. Tak naprawdę wynik zależy od wielu czynników. Czuliśmy się dobrze i to były nasze dwa dni. Jednak nie możemy zachłysnąć się tym sukcesem i spocząć na laurach.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GkJ9Nk-3D-0[/youtube]
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna