3cia skrzynia poszła w ciagu 4 lat audi a 4 b5 AHU 1.9 TDI 96r

15 Lis 2017, 18:12

Witam

Posiadam Audi a4 b5 1.9 TDI  AHU 1996 rocznik. 320tys

Auto posiadam 4 lata i padła mi kolejna trzecia już kasta (fabryczna + 2 kupione używki). 
link- Poprzednia skrzynia  z wrzesnia 2016.

Na początku CZASEM calkowicie blokowało bieg trzeci tak ze nie mogłem go wrzucic (czuc bylo opór, odbijanie). mechanik stwierdził ze to moga być poduchy ponieważ jedna przy silniku i druga przy skrzyni były uszkodzone. Umowilem sie z nim za kilka dni na wymiane. jadac na wymiane trojka raz wchodzila raz nie jednak gdy wchodzila zacząłem czuć zgrzyt w koncowej fazie jego wrzucania. PO wymiane poduch bieg juz sie nie blokowal jednak zgrzyt pozostał.  Zgrzyt ten nie stawia oporu przy wrzucaniu jednak jest nie przyjemny. znacznie rzadziej sie pojawia gdy wrzucalam bieg z nizszych obrotow i wolniej tzn. mam 2gi bieg- daje gazu- wciskam sprzeglo - czekam az obroty spadna-luz-i 3ci bieg    wowczas zgrzyt nie wystapuje lub jest lagodniejszy. Dzieje sie tak tylko na 3cim biegu.

Dzwonilem do kilku specjalistow od regeneracji skrzyń jednak znajduja sie oni daleko od mojego miejsca zamieszkania a poza tym nie regeneruja juz tych skrzyn gdyz sie nie oplacaa.

Opisalem im objawy.

*jeden stwierdzil ze to synchronizator i moge na tym jezdzic poki calkiem nie siadzie i starac sie by nie zgrzytal ( nie przeciągac na 2 itp )

* kolejny stwierdził, że to wada fabryczna tych skrzyn i za tak czeste uszkadzanie skrzyn odpowiedzialne jest sprzeglo( najprawopodobniej jeszcze fabryczne jednak nie zauwazam by sie slizgalo itp) ktore musze wymienic wraz z kasta oraz że lepiej to zrobic gdyz calkowicie moze zablokowac auto i stanę.

Naprawde już nie wiem jak to mozliwe i co jest tego przyczyna. W internecie znalalem kilka przypadkow tak czestego siadania skrzyn jednak nikt nie potrafi odpowiedziec dlaczego tak jest. Może ktos wie ? i co mam dalej robic bo kazdy mechanik mowi ze to nie jest normalne by w takim aucie tak padaly kasty....
rohace
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1993
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Lis 2017, 18:22

No nie wiem jak jezdzisz? Ja za mlodziaka potrafiłem 3 skrzynie w pół roku zmieniać. A powiedz czy przy montowaniu tych skrzyń ktos chociaż sprawdził olej w skrzyni? Ja osobiście nie słyszałem o wadzie fabrycznej skrzyni w Twoim silniku
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lis 2017, 18:40

Myślę, że jeżdze dobrze nie strzelam ze sprzegła czasem go przeciągne, sprzeglo wciskam w opor wiec chyba ok.
olej był wymieniany przy kazdej na nowy bynajmniej tak twierdzil mechanik.
rohace
Nowicjusz

15 Lis 2017, 20:33

rohace napisał(a):olej był wymieniany przy kazdej na nowy
Do skrzynek grupy Vag jest dedykowany olej. Inny może powodować z biegiem czasu problemy. Tobie jakim zalewano te kasty ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Lis 2017, 20:35

Nie mam pojęcia wszystko powierzyłem mechanikowi wtedy teraz jesli zecyduje sie naprawiac to w innym serwisie.
Poprzedni nie ma u mnie ani u innych klientow dobrej opinii. Podejrzewam ze ost zakladajac skrzynie mogl nawet nie sprawdzic poduszek.
rohace
Nowicjusz

16 Lis 2017, 15:57

Dzis nie moglem wrzucic 1 oraz 2.
Ruszylem normalnie z 1 potem nie moglem wrzucic 2 dopiero bieg 3ci wszedl dziwnie lekko. na nastepnym skrzyrzowaniu wszystko bylo po staremu 1 i 2 normalnie trojka z lekkim zgrzytem. Kontynujac jazde zauwazylem ze zgrzyt nie wystepuje lub jest lagodny mozna wnioskowac ze na zimnym silniku lub to poprostu przypadek.
rohace
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
    Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...

16 Lis 2017, 18:21

A sprzęgło normalnie chodzi? Płyn hamulcowy w normie?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2017, 17:37

Tak wszystko w porządku.
Auto wciaż stoi czasem wyskocze nim czasem w jakies krótsze trasy
Czy Można jezdzic na uszkodzonym synchronizatorze? Jak długo, czym to grozi ?
rohace
Nowicjusz

05 Gru 2017, 19:06

rohace napisał(a): Jak długo, czym to grozi ?
jak długo to nie wiadomo bo nie ma na to reguły w jednym przypadku zgrzytac będzie pół roku a w drugim kilka lat. Zależy też jak kto jeździ i ile. Czym to grozi? Któregoś dnia bieg nie będzie wchodził wcale.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Gru 2017, 16:01

Gdzieś na forum wyczytałem, że to wada fabryczna tych aut i trzeba włożyć "mocniejsze" sprzęgło. Co to znaczy mocniejsze sprzęgło? chodzi o grubośc tarczy, marke ? Rozumie ktoś o co mogło chodzić ?
rohace
Nowicjusz