4/5 drzwiowy hatchback do 45tyś.

05 Mar 2012, 12:09

Tak się składa, że Hyundaie i Kie są produkowane w Czechach czyli ma więcej wpólnego z Europą niż Koreą. Tu też zostały zaprojektowane :)
Co do wymiany żarówek i odwiedzania przez to serwisu to nie tyczy się tylko francuzów ale i niemców i japońców - po prostu zależy od modelu. W dzisiejszych czasach każdy samochód jest przesycony elektroniką, nie ma co ukrywać.
Fiat i może być składany w systemie niewolniczym ale co z tego jak auta są udane i porządne? W innych fabrykach napewno jest tak samo.

Dokładnie, to jest najgłupsze, że odrzucamy auta przez głupie stereotypy. Niemieckie produkty to juz nie to samo co 15-20 lat temu ale wiele osób nie dopuszcza tego do siebie. Wg mnie auta na F niczym nie ustępują od nich ale jak komuś się nie podoba znaczek na masce to już nic nie można poradzić. Ale ja wole mieć za cenę Polówki auto o klasę większe z lepszym wyposażeniem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Mar 2012, 16:06

poleć rodzicom Hyundaia i30 nowego kupisz za 47.000 (przynajmniej ja za tyle kupiłem) silnik to benzynka 1.4 110 koni a i wyposażenie ma konkretne, pozycja do prowadzenia też ok i miejsca sporo, tylko że do tej ceny musisz szukać rocznika 2011 bo 2012 to juz są troche droższe.
Gordu
Nowicjusz

05 Mar 2012, 18:47

Powrócę jeszcze do pytania:
Diesel czy Benzyna ?
Czy kupując auto używana tylko rok z drugiej ręki nadal jest ważna gwarancja ?
Czy gwarancja obejmuje takie rzeczy jak hamulce, zawieszenie, filtry czy to uznane jest jako zuż zużywający się sprzęt i nie podlegający gwarancji ?
michalo051
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2011
Auto: Fiat Panda 1.1 54km

05 Mar 2012, 23:35

michalo051 napisał(a):Diesel czy Benzyna ?

Na rożnych portalach znajdziesz dużo artykułów. Wybór paliwa zależy od charakterystyki używania samochodu. Poczytaj
diesel-czy-benzyna-vt43953.htm
albo nawet cały portal polecę (przed zakupem)
http://kupujemyauto.com.pl/

michalo051 napisał(a):Czy kupując auto używana tylko rok z drugiej ręki nadal jest ważna gwarancja ?

tak oczywiście, gwarancja fabryczna jest ważna na samochodzie bez względu na użytkownika/właściciela

michalo051 napisał(a):Czy gwarancja obejmuje takie rzeczy jak hamulce, zawieszenie, filtry czy to uznane jest jako zuż zużywający się sprzęt i nie podlegający gwarancji ?

to co wymieniłeś akurat wlicza się w zakres "części eksploatacyjnych", choć w szczególnych przypadkach też mogą podlegać pod gwarancję. Szczegóły znajdziesz w każdej książce gwarancyjnej.
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Mar 2012, 19:37

a ja polecam odbywać jazdy testowe , wtedy niestety japońce odpadają , a wygrywaja jakieś skody 1.2 TSI . tutaj doradzanie nie ma sensu ... wiadomo że mazda 2 czy i20 czy kia rio to tez jakieś tam pojazdy no ale właśnie jakieś i nie podejmuje się decyzji bez jazdy testowej . ja za 45 tyś na miasto albo kupiłbym fabie TSI albo fiata linea
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

06 Mar 2012, 20:23

czyli jeżeli chodzi o komfort z jazdy to VW, Seat, Skoda wygrywa ?
Pokazałem rodzicom większość tych aut i chyba najlepszym wyjściem było by odwiedzić kilka salonów i pooglądać auta ew. odbyć jazdę próbną. Czy wiecie może czy gdzieś w Małopolsce diler VW prowadzi także sprzedaż sprawdzonych samochodów używanych ?
Oraz czy jeżeli chciałbym np. sprawdzić takią Skode, lub Seata i umówić się na jazdę próbną to raczej już jest to jednoznaczne z zakupem, chodzi o to że raczej w grę wchodzi zakup używanego auta (jeżeli jest to VW, Skoda itp..) I ciężko szukać danego auta używanego i jechać czasami kawał drogi do właściciela.

P.S Pokazałem rodzicom większość samochodów i są najbardziej zainteresowani tą Polówką, myślę że benzyna 1.2 TSI.
Czy jeżeli chodzi o części zamienne to jaka marka wygrywa pod względem dostępności i ceny ?
VW, Skoda, Seat, Kia, Huyndai... ??

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
michalo051
Nowicjusz

07 Mar 2012, 16:42

michalo051 napisał(a):P.S Pokazałem rodzicom większość samochodów i są najbardziej zainteresowani tą Polówką

No i się im wcale nie dziwie...Fajny wygląd,bardzo dobre wykonanie i dobre prowadzenie ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

08 Mar 2012, 18:16

Dzięki za odpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie, co konkretnie oznacza skrót TSI przy pojemności silnika?
Opłaca się dokładać do takiego silnika czy lepiej zwykły np. 1.4 ?

Pozdrawiam :)
michalo051
Nowicjusz

09 Mar 2012, 16:41

Skrót TSI oznacza silnik benzynowy turbodoładowany
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

09 Mar 2012, 18:19

Piszecie o pierdołach typu żarówki :oops: Wiadomo NOWE JEST NOWE!!!!! Osobiście POLECAM:
1, KIA RIO (nowy model)
2, CHEVROLET AVEO (nowy model)
3, dokładając 4k można kupić CHEVROLETA CRUZE 5d :!: :idea: (bazuje na oplu astra)

Odnośnie VW i aut z jego grupy, to za 45k można kupić ubogą wersję zwłaszcza w porównaniu z KIA, dodatkowo sama jakość materiałów w grupie VAG jest mizerna, twardo, szaro i szorstko, dobra jakość zaczyna się tam powyżej 60k.
Nie mam pojęcia czym się ludzi podniecają mówiąc o autach VAG, przecież to jest lipa jak każda inna lub gorzej :idea: ceny z kosmosu, używane auta przewartościowane........ aaaa szkoda gadać. :mrgreen:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

09 Mar 2012, 20:38

robbydzia co ty gadasz za głupoty,polo ma najlepsze materiały w klasie,bardzo wysokiej jakosci,daje namiastkę klasy kompaktowej w miejskiej.Poczytaj trochę albo podejdz do salonu i posiedz sobie
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Mar 2012, 14:49

Dla pewnośći przeczytaj specyfikację i opis deski rozdzielczej. W tej klasie do 45k KIA ma najlepsze materiały wykończenia, nalepsze wyposażenie, najlepszy silnik, stosunek ceny do jakiści i wyposażenia.

Link do specyfikacji
http://fota-groblewski.com/title,Nasza_ ... d,871.html

Tak wiec nie ogladałeś wersji podstawowej i niższej to nie "gadaj" :wink:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

16 Mar 2012, 20:33

Witam,
Przepraszam z góry za taką przerwe ale jakoś w tygodniu nie miałem czasu zainteresować się tą sprawą.
Możecie mi polecić gdzie szukać ofert używanych aut poza allegro ? Będzie to 2-3 letnie autko Oraz Jak najlepiej sprawdzić takie autko (Raczej będzie to polo, ale jeżeli trafi się coś ciekawego to czemu nie ;p ) Myślałem żeby podjechać do ASO i podpiąć autko pod komputer, sprawdzić podwozie i ogólnie stan wizualny zapomniałem o czymś ? Ile ASO weźmie za taką kontrole ?
michalo051
Nowicjusz

16 Mar 2012, 22:55

http://www.volkswagen.pl/samochody_uzywane/
http://uzywanygwarantowany.pl/
http://www.uzywanejaknowe.pl/
itd.
2,3 letnie auta to tylko w komisach dealerskich, czasem można trafić coś po jazdach testowych bądź podemonstracyjny, masz gwarancję i pewność co do przeszłości.
Na pewno trzeba unikać tak młodych aut sprowadzonych.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2012, 23:07

A jeżeli chciałbym sam sprowadzić takie Polo z Niemiec (Kolegi rodzina prowadzi komis) Jeżeli samochód z tamtąd posiada sprawdzony przebieg warto nad nim pomyśleć czy tam też tak kombinują jak u nas ?
michalo051
Nowicjusz