4/5 drzwiowy hatchback do 45tyś.

17 Mar 2012, 11:54

Jak będziesz chciał sprowadzić takie 2 letnie Polo z Niemiec to zakładając mały przebieg(np. do 50tys. km) i bezwypadkowość wyjdzie Ci ze wszystkim tyle co nowa u nas po rabatach, zupełnie nieopłacalne.
Dlatego zdecydowana większość 2-3 letnich sprowadzonych aut to wraki odkupione przez handlarzy od ubezpieczalni, innych się nie opłaca sprowadzać.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2012, 15:07

A co powiecie na Kupione w polskim salonie od pierwszego właściciela roczne lub dwuletnie autko ?
Na allegro można dostać takie Polo za 40-50tyś Przy czym cena takiego nowego w salonie to ponad 60tyś (Dziś byłem w salonie w Krakowie) Czy jeżeli z takim autkiem pojechał bym do ASO to sprawdzą mi je dokładnie czy było wypadkowe czy coś było malowane, zawieszenie itp.
Głównie chodzi mi o to czy jak podepną go pod komputer i wszystko będzie OK to daje to pewność że auto nie jest wypadkowe czy może potrafią już to sprzedawcy obejść ?
Prosiłbym o wyczerpującą wypowiedź na ten temat :)

Z góry dziękuję i Pozdrawiam
michalo051
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2011
Auto: Fiat Panda 1.1 54km

17 Mar 2012, 18:14

Powiem Ci, że zamiast pchać się w niepewnego VW lepiej kupić coś nowego i masz spokój, bo komputer w ASO nie pokaże jak był traktowany przez poprzedniego właściciela. Nikt też normalny nie sprzedaje prawie nowego auta które jest sprawne - za duża strata.

Ja w czwartek odebrałem ix20 1,6/125KM Comfort z 2011r - na żywo wygląda o wiele lepiej niżna zdjęciach :D(tego co Ci proponowałem wcześniej). Całe auto wyniosło mnie 55,5k (6k rabatu) i dorzucili mi opony zimowe, lakier metalik oraz czujniki parkowania. Nie będe wspominał już o dywanikach czy chlapaczach za które VW każe sobie dopłacić. Za ~45k dostałbyś 1,4/90KM Classic Plus zamiast gołego Polo ze słabszym silnikiem.
Polo jest strasznie mały w środku w porównaniu do ww i wg mnie lepszym wyborem jest Hyundai z racji wysokiej wygodnej pozycji za kółkiem zamiast gnieździć się w Polówce - chodź mi się podoba to wg mnie jej cena jest grubo przesadzona. W dodatku słabe wyposażenie w tej cenie i silniczek słabiutki (mówie o nowych). Radzę sie przjechać do salonu Hyundaia, bo warto zapoznać się z ofertą wyrzedaży a o bezawaryjność nie ma co się martwić - inaczej nie wybrałbym drugiego krzywego H
Atutem jest najlepsza gwarancja na rynku - 5 lat na WSZYSTKO bez limitów km
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Mar 2012, 21:21

dzida napisał(a):Atutem jest najlepsza gwarancja na rynku - 5 lat na WSZYSTKO bez limitów km

Jesteś pewien? lepiej dokładnie przeczytaj czy na wszystko i na jaki okres. Gwarancja 7 lat w KIA to lipa.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

18 Mar 2012, 12:19

@dzida

Nie wiem czy w ogóle oglądałeś polówkę ale ja byłem w salonie i miałem możliwość zorientowania się więc tak :
Po ustawieniu siedzenia na moją odległość (a jeżdżę w fotelem najdalej wysuniętym z całej rodziny bo mam 188cm) Wszedłem do tyłu i miałem jeszcze kilkanaście centymetrów luzu..
Gwarancja w VW jest na dwa lata + tam coś więcej na karoserie a co do ceny to nie wiem czy masz rację bo zaproponowano mi za 60k Polo Highline Silnik oczywiście 1.2 TSI 105KM czyli najbogatszą wersję oczywiście z klimą, radniem, tempomatem, czujnikami parkowania, alarmem, metalik, światła do jazdy dziennej, przeciwmgłowe, oczywiście autko na alufelgach 15" , z przodu fotele sportowe, regulowana w dwóch płaszczyznach kiera obszyta skórą, lewarek i ręczny w skórze, szyby i lusterka w elektryce no i wszystko inne co w standardzie jest czyli abs, esp, asr itd...

Twój huyndai też jest tak wyposażony ? Noi wg. autocentrum Huynadai pali cały litr więcej :P
michalo051
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2011
Auto: Fiat Panda 1.1 54km

18 Mar 2012, 12:21

bo skąd wzięłyby się żarty, że po to dali 7 lat gwarancji, bo 6 czeka się na części :P :lol:

W programie używany gwarantowany, który polecał kolega wyżej masz pewność co jest z autem bo to potwierdza certyfikat DEKRA! Przemyśl jeszcze raz czy nie warto poszperać w necie polskich salonach (i oczywiście tych programach sprzedaży samochodów używanych) bo możesz znaleźć bardzo dobre okazje i niekoniecznie musi to być VW...
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Mar 2012, 14:24

Co do gwarancji w Hyundaiu te 5 lat jest na WSZYSTKO tak jak powiedziałem, bo inaczej nie brałbym w ciemno więc siłą rzeczy musiałem się wgłębić w jej warunki. Gwarancja 7 lat w Kii ma wykluczenia dlatego też nie jest ona najlepsząna rynku ale większość wrzuca obie marki do jednego worka pod tym względem a tu jest zasadnicza różnica.
Żaden producent nie przebija Hyundaia w warunkach gwarancji - posłuchaj tego co w tym się orientuje i przejżał mnóstwo ofert w ostatnim czasie ;)

Oglądałem Połowke ale też Golfa i Golfa Plusa - najprzestronniejszego z tej trójki, bezpośredniego konkurenta ix20. Golf ma o wiele mniej miejsca nie mówiąc o Polo więc nie ma co się sprzeczać co do wielkości wnętrza. Golf Plus jest na poziomie ix20 ale kosztuje o 15k więcej. Dla Twoich rodziców nieocenioną zaletą byłoby to, że do samochodu wchodzisz a nie wsiadasz a długie trasy nie męczą bo siedzisz w wygodnej pozycji (jak na krześle) a nie leżysz.
W kwesti wyposażenia:
Za 45k dostajesz Polo z podstawowym silnikiem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub ix20 też z podstawowym silnikiem ale w 2giej wersji wyposażenia (Classic +), w której brakuje chyba tylko ESP ale ma sterowanie z kierownicy radiem i jest o wiele większy za tą samą cenę (tu porównałem roczniki 2011)
Za 60k dostaniesz Hyundaia ix20 1,6/125KM w wersji Style (bogatsza jest tylko Premium) z 2011r - tam masz już, skórę, czujniki deszczu i parkowania, alusy 16", ESP z funkcją HAC (wspomagania wjazdu pod górę), wszystko to co wymieniłeś i troche więcej...
tu masz specyfikację:
http://www.hyundai.pl/systemUploadFiles ... e_ix20.pdf
bagażnik 440l z podwójną podłogą i przesuwaną tylną kanapą...

lub 1,6/125KM Comfort z 2012r a jeśli pali zbyt dużo to zawsze można kupić mniejszy 1,4/90KM

Musisz się przejechać z rodzicami do salonu Hyundaia i obejżeć, bo nie ma co się upierać przy jednym modelu i ograniczać sobie wybór. A co do kwestii bezawaryności nie masz naprawde co się martwić bo silnik jest prosty, tańszy w naprawach, a nie jakieś wysilone TSI z turbiną z niepewną przyszłościa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010