4/5 drzwiowy hatchback do 45tyś.

04 Mar 2012, 21:00

Witam, jako że Moi rodzice planują zakup nowego auta chciałbym się poradzić co im zaproponować. Budrzet to około 45tyś. Poszukują auta kompaktowego. Do tej pory jeździli Fiatem Pandą z silnikiem 1.1 54km. Myślałem nad VW Polo V, Audi A3, nową Fabią. Auto raczej używane 1-2 letnie, 4/5 drzwiowe. Z w miarę przyzwoitym wyposarzeniem. Dobrym atutem było by dobre zawieszenie (nie za niskie) bo dojazd domu jest drogą prywatną i Aslaft to to nie jest ;/ . Samochód będzie używany raczej do jazdy miejskiej zazwyczaj jakieś zakupy od czasu do czasu jakieś większe odległości (50km w jedną strone). Jak myślicie czy w tej cenie lepiej kupić coś lepszego ale używanego czy może nowe z salonu ?
Jeżeli rodzice robią rocznie śrenio 10-15tyś km to chyba nie opłaca się kupować diesla tylko benzynę, ale Proszę o opinie na ten temat.
Z tego co wiem Rodzicom spodobał się VW Polo V, pod względem awaryjności i kosztu napraw i oczywiście ekonomiczności (niskie spalanie przy dzisiejszych kosztach benzyny to raczej podstawa :) ) czy to dobry wybór ?

Jakie jeszcze inne samochody powininem im pokazać ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)
michalo051
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2011
Auto: Fiat Panda 1.1 54km

04 Mar 2012, 22:12

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myślę, że to auto powinno im się spodobać. Jest o wiele przestronniejsze od wspomnianego Polo i w dodatku ma dobre wyposażenie. Atutem jest też wysoka i wygodna pozycja za kierownicą i to, że można coś wyrwać z wyprzedaży rocznika w tej cenie. Również bezawaryjność tych aut stoi na wysokim poziomie w porównaniu do konkurencji.
I nie miej uprzedzeń co do marki, bo to naprawde dobre (trwałe) samochody i w dodatku ładne :)
Ostatnio edytowany przez dzida, 04 Mar 2012, 22:20, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Mar 2012, 22:20

Dzięki za odpowiedź :)
A jak się mają ceny części i koszty ewentualnych napraw w tym aucie. Oraz na jak długą gwarancje mogę liczyć i co ona obejmie ?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Czekam także na kolejne propozycje :)
Lepiej żeby było w czym wybierać :D
michalo051
Nowicjusz

04 Mar 2012, 22:20

mam podobny problem, również rozglądam się za czymś takim
Najlepsza btła by poówka- taki mniejszy golf, ale z silnikiem 1.4 to podchodzi pod 50 koła
fabia z silnikiem 1.2 3cylindry, moim zdaniem do zajechania przy cięższej nodze;
- coś dla ludzi którzy nie chcą czerpać przy okazji z jazdy, wcześniej chciałem fabie, po przejażdzce zawiodłem się - szkoda kasy, ale z kolei jest to najlepszy wybór pod względem ekonomicznym ok 40 koła 1.2 70koni z klimą
jeszcze jedną opcją jest ibiza ale to też podchodzi pod 50 koła
mnie tam kie i inne nie przekonują, ja jestem za europejskim samochodem, poza tymi na F i włochami
schetino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 07 1998
Auto: VW Golf 1.4 1998

04 Mar 2012, 22:23

kto sprzedaje 2-3 letnie auto????
LEPIEJ KUPIĆ NOWE nawet kosztem wyposarzenia
schetino
Nowicjusz

04 Mar 2012, 22:30

co do gwarancji to dostajesz 5 lat/bez limitu kilometrów co najważniejsze bez jakichkolwiek wykluczeń co ma miejsce w przypadku samochodów Kia - jest to najlepsza gwarancja na rynku bo obejmuje ona silnik, nadwozie, zawieszenie, karoserie itd. (dla porównania VW daje 2lata/100k km na tych samych warunkach)

z innych propozycji to może:

Hyundai i20
jednak niedługo będzie dostępny model po liftingu:
http://autokult.pl/2012/03/03/odswiezon ... zych-braci

Kia Rio

będą one jednak mniejsze w środku od ix20

schetino
szkoda, że masz takie uprzedzenia do koreańców i na F ale nie mnie to oceniać :wink:
może ford fiesta?

ciekawe są też auta z wyprzedaży ze sporymi rabatami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka crossover produkowany będzie w Europie
    W 2014 roku Opel rozpocznie produkcję crossovera Mokka w zakładzie w Saragossie (Hiszpania). Wysoki poziom globalnego popytu na kompaktowe SUV-y daje dodatkowe możliwości wykorzystania mocy zakładu. Opel Mokka będzie produkowany ...

04 Mar 2012, 22:34

Myślicie że fanatycy grupy VAG mają racje?
Nie brać pod uwagę żadnych Huyndai, kia itp. ?
A właśnie jak to jest do końca lepiej nowe a gorzej wyposażone czy używane ale z bajerami ?
Moja Panda była kupowana właśnie jako nowa ale teraz trochę żałuję że nie ma wspomagania czy el. szyb, klimy, itp...
michalo051
Nowicjusz

04 Mar 2012, 22:35

też brałem pod uwagę, jeszcze się zastanawiam;
tak myślę może poczekać jeszcze rok, może pojawi się jakiś swieższy model, sam już nie wiem
fiesta troche babskie auto, ale lepsze od fabi
schetino
Nowicjusz

04 Mar 2012, 22:37

no to kup 2 letnieauto
po czasie okarze się że jest po dzwonie, lub złożone z 3 egzemplarzy
przy kupnie będzie wyglądało fantastycznie - to Ci gwarantuje:0
schetino
Nowicjusz

04 Mar 2012, 22:38

polak potrafi polak potrafi polak potrafi
schetino
Nowicjusz

04 Mar 2012, 22:45

Fanatycy VAG oczywiście nie mają racji, bo nigdy nie mieli styczności z tymi autami, a krzyczą, że to plastikowe pudełka... jeśli komuś nie zależy na prestiżu niemieckiej motoryzacji co jest u nas póki co bardzo ważne dla niektórych to koreańce są świetną propozycja i tańszą przy lepszym wyposażeniu.
Opinie o trwałości tych są popierane przez przeróżne rankingi. Sam mam Hyundaia 13 lat i nic nigdy się w nim nie zepsuło - raz żarówka się spaliła i tyle...
Na dniach biore ix20 2011 1,6 Comfort bądź i30 2012 1,4 Classic, bo do tej marki nikt nie musi mnie przekonywać.

Też jestem zdania, że lepiej kupić nowe niż z bajerami z niepewną historią, bo tak jak było wcześniej - kto sprzedaje w PL prawie nowe auto.

W tym roku ciekawą premierą będzie 208 tylko z tego segmentu ale to na F więc pewnie odpada.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2012, 22:53

A jak się ma sprawa przy sprowadzaniu auta z sąsiadów z zachodu. Kolega ma rodzinę w Niemczech, która prowadzi tam komis i była by możliwość nagrania jakiegoś auta bez marży tylko czy Niemcy też lubią oszukiwać, kręcić liczniki i tuszować auta wypadkowe?
Czy książeczka serwisowa z zapisywaniem aktualnych przebiegów ustrzeże przed złym wyborem ?
Kiedyś widziałem gdzieś ofertę sprawdzania historii pojazdu po numerach VIN, ma ktoś namiary na tego typu oferty ?
michalo051
Nowicjusz

05 Mar 2012, 00:31

jeśli chodzi o używane, to warto rozkminić programy sprzedaży przysalonowej (np. Peugeot Używany Gwarantowany) gdzie 1/2 letnie auto wyrwiesz w dobrej cenie, a będzie sprawdzone!

Prezentowane tu: http://www.peugeotblog.pl/index.php/uzy ... rodziny-ii modele skalkulowane s do 25k pln, więc spokojnie będziesz miał zapas nawet na świeższe roczniki.

A jak nowe, to obawiam się że bez wsparcia kredytem nie dziabniesz nawet dobrego koreańca w rozmiarze który potrzebujecie, choć można spróbować jeszcze szarpnąć wyprzedaż rocznika 2011
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Rok produkcji: 2007

05 Mar 2012, 08:39

Jednym z powodów dla których wolę europejskie auto jest fakt że jest ono w europie skadane.
ok to w takim razie kupujmy wszystko u koreańców, a co my będziemy robić; trzeba popierać swój produkt europejski
Francuzów się boje, ponoć Citroeny np są solidne ale i delikatne, jak już sieoś posypie to kosztuje drogo; np renault modus, po zmianę żarówki trzeba jechać do serwisu, przesycone elektroniką są, i to się ponoć często sypie
Fiata z kolei nie chce , bo mój znajomy je składa, robią je w systemie niewolniczym,
i ciągle mało mało zysku mają w fabryce ile by nie było
schetino
Nowicjusz

05 Mar 2012, 10:13

Moim zdaniem niepotrzebnie odrzucasz Peugeota.

Prawa jest taka że w koncernie PSA wszystko leci na jednych podzespołach. Chcesz coś z niemcem?? to kup sobie 207 1.6 w benzynie z silnikiem od BMW.

Na prawdę ziomeczku, czasy gdy mówiło się że nie wartko kupować aut na F dawno minęły! Bo teraz wszystkie koncerny produkują po jednych pieniądzach!
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +