4 runner check engine

05 Cze 2011, 12:26

Witam szanowne grono kolegów i po krótkiej nieobecności :mrgreen: zwracam sie do was z prośbą ponieważ mój 4 runner ma problem z check enginem, a mianowicie niedawno wymieniłem sprzęgło i po przejechaniu powiedzmy 30 km zapalił sie check engine, następnie po podłączeniu auta do kompa, przez program do land cruisera ustaliłem że coś jest nie tak z sondą lambda ( zatem wymiana sprzęgła nie miała na to wpływy i nie mogę udać się do mechanika celem naprawy tego bo to nie jego wina ) i dalej ; pierwsze co mi przyszło do głowy to, że mogą być zapchane filtry od gazu i wymieniłem je, ale check dalej był, nawet restartowany kompem albo akumulatorem ( zatem to nie filtry ) planuje teraz wymienić świece i kable, lecz wiem że to nie ma bezpośredniego związku z przyczyną. Może ktoś z was ma jakieś pomysły lub rozwiązania :mrgreen: ? Może nową sondę lmbda zakupić ? nie wiem już sam :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

05 Cze 2011, 12:33

witam, czy sonda lambda dobrze podpięta ?
kable do niej nie uszkodzone?? do wymiany sprzegła , wymontowania skrzyni b.
wydech bywa czasem rozłączany, opuszczany itp
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

05 Cze 2011, 12:48

dokładnie mi to też chodziło po głowie, lecz wydaje mi się że jest z nią wszystko ok :mrgreen: przy okazji jeszcze raz ją sprawdzę, a może wymienić teraz filtr paliwa ? czy to coś da? w sumie niedawno wymieniałem
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

05 Cze 2011, 17:44

Jak autko nie pali wiecej niz powinno, to ja bym to olal i z tym jezdzil, jak ci zacznie wiecej palic czy cos innego sie z nim dziac, to mzona wtedy pomyslec nad wymiana sondy(no chyba ze jest zle podlaczoan po prostu). Filtr paliwa zostaw w spokoju. Co do swiec i przewodow WN, to jak jest iskra, samochod pali i jezdzi normalnie, to tez nie ma sensu wymieniac. Katalizator moze miec juz sprawnosc niska, stad wywala blad sondy.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 05 Cze 2011, 18:08, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

05 Cze 2011, 17:55

Tak na początek nim wymienisz wszystko razem z silnikiem to ja bym sprawdził wszelkie kabelki, kostki, czujniki i bezpieczniki do których bym dał radę się dogrzebać. :wink: Zdarza się, że samochód wyjeżdża z warsztatu z nie przykręconym silnikiem więc jakaś nie dokładność przy montażu jest wielce prawdopodobna :wink:
Oczywiście mogę się mylić :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

05 Cze 2011, 22:43

wbrew pozorom sonde prosto uszkodzić przy zdejmowaniu skrzyni,
zanim wymienisz sprawdź czy rzeczywiście nie działą lub działa źle,
czy działa sprawdza się prosto; w zależności czy masz 3 czy 4ro żyłową będzie jeden lub dwa kable +
rozgrzewasz wydech (uważaj co być łap nie poparzył) wtedy tylko na 1 kablu będzie + przykładasz miernik do + i do masy i patrzysz, wskazania mają się modulować (zmieniać) od 0,1 do 1V jeśli jest inaczej "wiedz, że coś się dzieje" :mrgreen: dokładnie sprawdza się sondę na oscyloskopie, albo u 1 lepszego gaziarza jeśli masz emulacje sondy lambda to sprawdzi ci to każdy zakład LPG :wink:
jeśli spalanie nie wzrosło to może być przyczyną na przykład nie odcinanie dogrzewania sondy po rozgrzaniu wydechu
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...