40-60tys. dynamiczne, dobrze wyposażone i trwałe auto

13 Maj 2014, 17:30

Witam,

Mimo dość płynnego budżetu mam stosunkowo wygórowane wymagania i szukam pomocy. Chcę auta, które:
  • Przede wszystkim ma powyżej 150KM w benzynie i nie grozi poważnymi naprawami (odpada 1.4/1.8 TSI, odpada GM M32, odpada skrzynia automatyczna w Volvo),
  • jest dość młode (2007-2011?),
  • dobrze wygląda (mile widziane ledy),
  • jest dobrze wyposażone (podgrzewane siedzenia? nawigacja?),
  • całość w budzie najlepiej mały sedan/coupe, od biedy hatchback.

Nie mam uprzedzeń wobec marki i nie boję się mniejszych napraw. Piszę z prośbą o ogólne sugestie dot. modeli, na które powinienem patrzeć. Czy wszystkie 2.0 TSI (200KM, 211KM, inne?) są do bani? Czy wszystkie DSG to ryzyko? Jedną z opcji byłoby Audi A4 B8 albo TT z 2.0 TSI, ale niewiele o nim wiem.

Poczytałem, że dobre silniki są w Renault (2.0t), Volvo (T5 2.5t) i Lexusach IS250. Potwierdzacie?

A może Giulietta (1.4t czy 1.75t? w którymś były słabe skrzynie)...
messmaker
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
Prawo jazdy: 08 11 2007
Auto: FF MK3
Silnik: 1.6 Ecoboost 202KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Maj 2014, 18:01

W Lexusach są dobre, dobre maja tez automaty. Polecam szukać 3.0.
Autko które spełnia wszystkie Twoje wymagania to Honda Legend 3.5 do tego ma 4x4.
Świetne prowadzenie i praktycznie bez awaryjność.
Wolnossak o takiej pojemności pali tyle co uturbione 2.0 ale ma jedna zalete moc rozwija płynnie przy małych obrotach pojemność robi swoje, przy większych prędkościach spora pojemność też się przydaje bo zawsze auto pozostaje elastyczne.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Maj 2014, 19:11

Przy spokojnej jeździe 2.0t spali jednak mniej zwłaszcza w mieście.

Myślę, że jakieś żwawe BMW serii 1er byś może ustrzelił optymalizując budżet/rocznik. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Maj 2014, 01:51

Jak ma byc bezawaryjnie to rowniez polece honde, ale nie legend, tylko duzo bardziej rozsadnego accorda 2.0 lub 2.4. Za 60 tys. powinienes znalezc dobrze wyposazony egzemplarz z 2009, moze nawet 2010.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

14 Maj 2014, 17:32

Dzięki za odpowiedzi.

Honda Legend jest za duża (pisałem, że dopuszczam małe sedany/coupe/hb).

BMW 1 to dość wąska oferta: chyba tylko jeden silnik (2.0 170KM), nie widzę ani sztuki z ksenonami a niektóre mają nawet manualną klimatyzację.

Accord wygląda świetnie, ale wciąż jest dość duży (większy niż A4/Exeo/Jetta/Focus sedan/Honda City itd). Wersje 2.4 201KM widzę tylko z automatami - jak z ich trwałością? Nie wiem czy widzę sens w kupowaniu pełnowymiarowego sedana jak Accord. Jeżdżę sam, okazyjnie znajomych z imprezy przewiozę i tyle.

Spalanie mnie zupełnie nie boli. Przeżyłem Mazdę RX-8 więc przeżyję każdy standardowy silnik :)
messmaker
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
Prawo jazdy: 08 11 2007
Auto: FF MK3
Silnik: 1.6 Ecoboost 202KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

14 Maj 2014, 20:40

Mnóstwo ciekawych ofert masz, pierwsza z brzegu

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...

18 Maj 2014, 12:52

Jesli chcesz miec mocne i dobrze wyposazone auto to zazwyczaj to bedzie co najmniej segment D, wiec dziwie sie ze narzekasz na wielkosc, w wiekszosci przypadkow to zaleta, nie wada, szczegolnie jesli spalanie nie jest istotne.

Bmw serii 1 to dla mnie auto, ktore nie ma racji bytu. W tej cenie rozgladalbym sie raczej za e90, moze byc w coupe jak nie chcesz "pelnowymiarowego" sedana, poza tym e90 jest ciasniejsze od accorda, szczegolnie z tylu i przyjemniejsze w prowadzeniu, wiec moze to wlasnie cos dla Ciebie?

Accord na pewno przebija BMW jesli chodzi o bezawaryjnosc i rozmiary, ale skoro to drugie stanowi wade to moze wlasnie e90?
Yankee
Aktywny

18 Maj 2014, 13:01

messmaker napisał(a):Czy wszystkie 2.0 TSI (200KM, 211KM, inne?) są do bani? Czy wszystkie DSG to ryzyko? Jedną z opcji byłoby Audi A4 B8 albo TT z 2.0 TSI, ale niewiele o nim wiem.
Tak wszystko to jest jeden pies, który psuje się zaraz po gwarancji a TSI fabrycznie mocy nie trzymają więc o czymś to świadczy :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Maj 2014, 13:05

Odpowiadajac na drugie pytanie - dsg to swietna sprawa, ale tylko jak kupujesz samochod w salonie z zamiarem odsprzedazy po kilku latach.
Yankee
Aktywny

18 Maj 2014, 17:25

Yankee - skąd takie opinie o tym accord? Według mnie na dłuższą metę dłużej BMW pojeździ.

Facet chce fajne, małe auto, 1er pasuje jak znalazł.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika