45k, V50, Astra J Kombi, Focus, Octavia

28 Lis 2014, 19:40

No ja nie wiem. Może i specjaliści w swoim fachu są. Ale z identyfikacją potrzeb klienta mają bardzo duży problem. Już pierwszy post miał mnie zrównać z błotem. W całym wątku tylko jedna odpowiedź kolegi z linkami do aukcji z koreańcami miała sens. Cała reszta to jakieś uzewnętrznianie swoich problemów. Kurde napradę co jest trudnego w odpowiedzi czy kupić pewniaka z salonu serwisowanego w ASO z gwarancją czy szukać v50 albo s60, które bardzo się podobają. A może warunki się nie podobają? Nie miałem i nie będę jeździł samochodem powyżej 100 000 km. Nie interesuje mnie ich sprawnośc techniczna. Zaczynają się różnorakie wymiany itp (w zgodzie z manualami) a ja nie chcę tracicz czasu na jazdę po warsztatach. Nie będę też kupował starego samochodu bo patrz wyżej. Co do dużej benzyny albo diesla wystarczyło napisać, że przy moim przebiegu wystarczy benzyna duża benzyna w gazie. Już . Cała filozofia, a wy zaczeliście wpajać wiedzę poprzez wyśmiewanie. Durne to jak sam skurczybyk. Stać mnie na samochód pewny z salonu, którym pojeżdzę kilka lat. Z drugiej strony marzy mi się s60 a w ostateczności v50, które mają świetne benzyny do gazu. I już. Wy natomiast sprowadzacie natychmiast do parteru, żeby pokazać jak mądrzy jesteście. Może macie wiedzę, ale nie chcecie się nią dzielić. Rozumiem, jakbym napisał, że chcę diesla do 150 000 km koniecznie z niemiec i musi to być passat. No to tyle. Jak kogoś uraziłem to przepraszam. Wy mnie obraziliście, a nikt nie przeprosił. Po to jest forum, zeby się pytać. Nie każdy ma doktorat z prac warsztatowych.
lsz88
Nowicjusz

28 Lis 2014, 19:52

Jeśli Ci przeszło to dostaniesz odpowiedź.. Tylko nie wydziwiaj..
Po prostu chodzi o to że samochody jeżdżą dużo i taki 2-3 latek nieraz ma nawalone 200k na liczniku, gdy ma mniej kosztuje odpowiednio więcej. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Co prawda auto 5 letnie ale porównaj go z 15 letnim Passatem. (przebieg) :mrgreen:
Jeśli podoba Ci się S60 to czemu nie? Przecież auto kupuje się też sercem :wink:
Jeśli inne propozycje też wchodzą w grę to zobacz na S80.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lis 2014, 19:53

Dobra, weź się już nie tłumacz bo tylko pogarszasz swoją sytuację
Z tych dwóch (V50 i S60) do tego twojego magicznego 80k znajdziesz prędzej V50. To dobre auto, silniki i części podwozia współzamienne z Focusem więc będzie tanio.
lsz88 napisał(a):? Nie miałem i nie będę jeździł samochodem powyżej 100 000 km. Nie interesuje mnie ich sprawnośc techniczna. Zaczynają się różnorakie wymiany
Tego nie skomentuję bo szkoda słów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lis 2014, 20:19

Wybaczcie ale wątpię w możliwość znalezienia jakiegokolwiek Volvo tym bardziej w dieaslu do 80kkm jeśli już taki się pokaże to na pewno nie będzie wart 45k pln. Wystarczy poszukać na mobile.de :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Lis 2014, 20:20

Po co to oburzenie. Po prostu ludzie którzy się znają i mają pojęcie jak to wszystko wygląda, chcą Cie naprowadzić. A nawet nie tyle co naprowadzić, a wyrwać Cie z tego w co wierzą Polacy.
Większość uważa, że auta młodsze i z mniejszym przebiegiem są lepsze. Po części to prawda, ale nie do końca. Auto starsze o np. 2 lata i o przebiegu większym o 40tyś może być w znacznie lepszym stanie niż to młodsze i z mniejszym przebiegiem. Po prostu chodzi o to jak ktoś o to auto dbał.
Na przebieg nie patrz, bo były już przypadki, gdy auto było sprzedawane przez ASO czy dilera, z kręconym przebiegiem, po jakiś naprawach blacharskich. Oczywiście nikt się nie przyznawał. Dlatego na to nie patrz.

Wg. mnie warto też zjeść z rocznika np. o rok lub 2 i kupić auto w lepszym stanie. Mimo tego iż jest starsze. Chyba wolisz kupić auto które będzie np z 2007r. z przebiegiem 140tyś (duże prawdopodobieństwo, że prawdziwy) w super stanie, widać, że ktoś dbał. Czy auto z 2008r. z przebiegiem 70tyś (tez podobno potwierdzony) i w znacznie gorszym stanie. Wchodzisz i widzisz, że jest gorsze.

Zakładasz sobie jakie auto chcesz kupić, sprawdzasz czy Cie stać na nie w dobrym stanie. potem szukasz, jak trafi się rok starsze, ale w dobrym stanie to warto kupić.

Czasami na aukcjach można spotkać auta które mają zrobione w 2-4 lata ponad 300tyś km. Głównie są to większe auta, które na "na trasy". Z tego co widzę to Twoje typy się do tych aut zaliczają. Po prostu jak kogoś stać na nowe auto czy 2-latka z tego segmentu to te auto robi kilometry.
Naturalnie można trafić na auto które będzie miało mały przebieg (prawdziwy), ale automatycznie cena auta zadbanego będzie wyższa od większości z tego roku i podobnym wyposażeniem.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

28 Lis 2014, 20:34

Ale ja to wszystko doskonale rozumiem. Dlatego właśnie dałem 6 letni przedział czasowy. Volvo z linku kompletnie odpada, bo kto kupuje auto za 200 000 po to, żeby jeździć nim po 6 000 km i jeszcze sprzedać do komisu. Dodatkowo z moim budżetem mogę kupić coś lepszego. Czyli jak rozumiem tylko duża benzyna. Turbinę warto, czy kolejna rzecz do popsucia?
lsz88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne auta służbowe
    Światowa Organizacja Zdrowia WHO szacuje, że około 30% wypadków drogowych na świecie powiązanych jest z pracą. Dodatkowo Bank Światowy, przygotowując rekomendacje dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce, ...

28 Lis 2014, 20:55

lsz88 napisał(a):Turbinę warto, czy kolejna rzecz do popsucia?
Warto ale fakt jest to rzecz do popsucia. Jednak jak się dba to się ma. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Lis 2014, 21:01

wg mnie jak Ci się podoba Volvo to wziąłbym S60 z jakimś super wyposażeniem i nie patrzył na przebieg czy rok, bo taki kompakt jak Astra, i30 itd mogą być bardziej zmęczone jak jeździły we flocie mimo młodszego wieku i przebiegu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lis 2014, 21:08

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tutaj masz jak dla mnie bardzo ładne s60, spełniające wymagania. Nie wiem skąd jesteś, ale jesli nie masz bardzo daleko to mógłbyś zobaczyć
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161

28 Lis 2014, 21:21

Ładny, ale bity ostro. Malowany nawet dach. Samochód z lutego a przegląd mial w tym roku 2 razy
lsz88
Nowicjusz

28 Lis 2014, 21:27

lsz88 napisał(a):Ładny, ale bity ostro. Malowany nawet dach. Samochód z lutego a przegląd mial w tym roku 2 razy
skąd te wnioski? Bardziej podejrzewam przód o jakąś stłuczkę ale nic wielkiego
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Lis 2014, 21:46

Na volvoforum.pl byl walkowany. Bylem na niego ostro nagrzany. Na szczęście,ktos go sprawdzil
lsz88
Nowicjusz

05 Gru 2014, 20:44

Dobra no to mała aktualizacja. Pochodziłem z żoną trochę po salonach i komisach i wyszło następujące.

Do wyboru są 3 samochody:
Poleasingowy lub od dealera (używany) Opel Insignia 2.0 diesel
Poleasingowy lub od dealera (używany) Citroen C5 2.0 diesel
Uzywany z Polski S60 (w sumie to co się trafi w dobrym stanie) 2.4 diesel, 2.0 diesel, 2.4 benzyna, turbobenzyna

Faworyt żony i rozsądku to Insignia, mojego serca s60, a portfela to nie wiem. Który według was warto?
lsz88
Nowicjusz

05 Gru 2014, 21:12

Z tych trzech ja bym brał tak: 1.volvo 2.citroen 3.opel Dlaczego? Od razu zaznaczę że każde z tych aut jest ok. Wybrałbym volvo ze względu na styl (jestem fanem tych środków zarówno w volvo jak i w saabie), jednak klasę wyżej od reszty, świetne silniki i jakość wykonania. Pózniej citroen, właściwie to tu tylko volvo wygrało stylem, na + cytryny że jest wygodniejsza. Opel... ja fanem opli nie jestem i może to dziwne bo niby wnętrzne nowoczesne ale w insigni trochę mi wieje cebulą. Bo niby nowocześni, ale jakoś tak próbowanie z opla zrobić w srodku porsche. Dodatkowo to ni cholere funkcjonalne. Moje odczucie, proszę nie komentować :lol: Dodatkowo mało miejsca na nóźki szczególnie z tyłu. Wszystki mają dobre silniki
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161

05 Gru 2014, 21:20

Miałem Insignie i była fajna prócz trochę tandetnego wnętrza jak za tą kasę, gorszych własciwości jezdnych od Mondziaka Mk2 którego mam.. no i trochę dziwne zagospodarowanie przestrzeni z tyłu. Silnik miał 190KM albo 195.. Teraz już nie pamiętam ale super się zbierał. Cichy, mało palił jak na swoje możliwości i gabaryty auta. Wygodny.
C5 nie jechałem ale jest okej, jakość wykonania pewnie jak w Oplu ale będzie wygodniejszy.
S60 to już klasa sama w sobie więc wybór jest oczywisty.
Koniu
Forumowicz VIP