45k, V50, Astra J Kombi, Focus, Octavia

28 Lis 2014, 13:44

Hej,

Szukam autka dla rodziny. Ma być kombi, pewne i solidne z przebiegiem do max 80 000 km.
Budżet to 45 000 PLN
Preferencje.

Duża benzyna i montaż gazu (gaz osobny budżet).
Diesel około 2 l.
Rok produkcji min 2008

Zakładam, że koszty użytkowania i napraw w dieslu albo w gazie (po uwzględnieniu dobrej instalacji i montażu) będą podobne. Tzn 4-5 k za instalację starczy na naprawę dpf, dwumasy, turbiny itp.

Wymagań pozostałych w zasadzie nie ma. Samochód ma mieć dobre, wygodne fotele i być w miarę tani w eksploatacji. Jazda - codziennie trasa do pracy z czego 5 km przez miasto + 5 km przez las + 2x 60 km trasą raz na 2 tygodnie.

Zastanawiam się między.
Volvo V50 2.4 benzyna lub 2.0 diesel (d3 lub hdi)
Volvo s60 I Wszystkie benzyny lub 2.0 diesel
Opel astra J kombi 1.4 (140 km lpgtec), lub 1.7 cdti
Skoda Octavia (kombi) diesel (1.9 albo 2.0) bo 1.6 chyba nie jest najlepszym pomysłem
KIA i Hyundai z dieslem, jeśli rzeczywiście warto w te samochody używać.

Innych ciekawych samochodów z takimi wymaganiami nie znalazłem.

Samochody Volvo pochodzić będą z prywatnych ogłoszeń, pozostałe z salonów dealerskich - używane.

Warto się pchać w Volvo czy wziąć pewną Astrę w dieslu?
lsz88
Nowicjusz

28 Lis 2014, 14:28

lsz88 napisał(a):max 80 000 km

lsz88 napisał(a):Diesel około 2 l.
Rok produkcji min 2008

Dobre :lol: Praktycznie żaden 6 a zaraz 7 letni diesel nie będzie miał 80000 tysi przebiegu. A jeśli będzie miał to będzie dwa razy droższy niż inne auta z tego rocznika. Poza tym jeśli ma tak mały przebieg to znaczy że możesz mieć problemy ponieważ ktoś mało jeździł, a diesle tego nie lubią. Twoje przebiegi nie nadają się na nowoczesnego diesla, więc skup sie na lpg
lsz88 napisał(a):Tzn 4-5 k za instalację starczy na naprawę dpf, dwumasy, turbiny itp

Mozesz się zdziwić :)
Z twoich propozycji wybrałbym volvo s60. V50 to takie trochę plastikowe volvo jak dla mnie.Opel zbiera dobre opinie z tym silnikiem ale ja zachowałbym ostrożność mimo wszystko.
lsz88 napisał(a):Skoda Octavia (kombi) diesel (1.9 albo 2.0)

Tradycyjnie 2.0 tdi musi się pojawić w zestawieniu. Od razu mówię NIE
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

28 Lis 2014, 16:50

Kolega coś chyba lewą nogą wstał.

Może napiszę więc bardziej łopatologicznie, albo podam przykład.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochód spełnia następujące warunki:
diesel albo duża benzyna - jest
przebieg do 80 000 km - jest
rok produkcji min 2008 - jest

Nie rozumiem więc po co są głupie komentarze takie jak powyższy.
Auta z przebiegiem poniżej 80 000 km i wyprodukowane przed 2008 się zdarzają (dla przykładu mój yaris ma 57 000 km przejechane a pochodzi z 2009 roku). Podając widełki powiedziałem, że nie chcę kupić samochodu starszego niż 2008 rocznik choćby nie wiem w jak super stanie, i nie chcę kupić młodzika powyżej 80 000 km.

Zawężając pytanie. Warto kupić starsze Volvo (pod warunkiem, że da się kupić we w miarę dobrym stanie) i czy będzie ono jeździło, a może jednak te kilka lat różnicy są na korzyść nowszych samochodów takich jak astra właśnie.
lsz88
Nowicjusz

28 Lis 2014, 17:04

lsz88 napisał(a):KIA i Hyundai z dieslem, jeśli rzeczywiście warto w te samochody używać.

pewnie, że warto szczególnie, że możesz sobie pozwolić na nowy model w tej kasie:
jak dla mnie najpewniejszy wybór z wymienionych i w dodatku z gwarancją
Jak do LPG to 1,6/120KM w Hyundaiu lub wersja z fabrycznym gazem 1,4. Diesle 1,6CRDi bezproblemowe i sprawdzone, a 1,4CRDi prosty konstrukcyjnie bez dwumasy i turbiny ze zmienną geometrią.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lis 2014, 17:07

Dżisas, to myślenie przebiegiem i rocznikiem jest takie polskie. A potem tacy mówią, że auta marki X czy Y są do d.py :roll: Dasz na czekoladę synowi pana Zenka co ogarnia komputery to Ci ustawi przebieg jaki sobie tylko życzysz :yes:
Tomek ma rację, że na Twoje przebiegi diesel się nie nadaje. Wyłącznie lpg
Ale już szczytem jest 7 letnie S60 z dieslem i przebiegiem do tych magicznych 80k :D Na serio uważasz, że ktoś, kto wydał 150k w salonie na bądź co bądź luksusowe auto robił nim niespełna 12k rocznie? :sly: No nie sądzę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Lis 2014, 17:23

[link do oferty na Allegro wygasł]

Kolego tu masz niezły przykład. Poczytaj sobie czyj to samochód (na forum Volvo bez problemu znajdziesz). Jak widać się da. Jest to jednak samochód zbyt stary jak dla mnie. Czy znajdzie się diesel z 2008 roku z przebiegiem do 80 000 tego nie wiem, ale jeśli będzie taki z tego roku w tym budżecie to na pewno wezmę. Jak widać pasuje mi również benzyna, ale najlepiej ponarzekać i pomądrzyć się bo wartość merytoryczna wpisu jest żadna.
lsz88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault City K-ZE - elektryczny model z segmentu A
    Renault City K-ZE. Jest to w pełni elektryczny samochód miejski, który należy do samochodów klasy A o stylistyce SUV. Będzie także sprzedawany na światowych rynkach. Poprzez światową premierę modelu Renault ...
    Z grypą za kierownicą to prawie jak z alkoholem
    W okresie zimowym mamy święta i niedługo później ferie zimowe więc dużo podróżujemy i często pokonujemy długie trasy samochodem. Zmęczenie i niskie temperatury mogą wówczas sprzyjać chorobie. Przeziębienie, ...

28 Lis 2014, 18:03

Szukaj w radomiu, gubinie, płocku, ostrowie mazowieckim, gnieźnie itp. Tam wszystkie będą miały 30 tysięcy przebiegu jak ładnie poprosisz :yes: Dobre silniki diesla robią setki tysięcy km więc nie mam pojęcia czemu ubzdurałeś sb te 80, szczególnie że sam mało jeździsz. Jeśli możesz oświeć mnie :shock:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2014, 18:04

Nie wiem tylko czy zauważyłeś, ale w poprzednim poście mówiłem o dieslu a ty mi wklejasz mocną benzynę, która z zasady robi mniejsze przebiegi.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2014, 18:06

Hahahahaha te przebiegi i roczniki? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lis 2014, 19:16

Kurcze wy chyba rzeczywiście macie jakiś problem ze sobą. Szukam normalnego w miarę nowego samochodu z polskiego salonu do wożenia rodziny, a wy wyskakujecie z jakimiś przebiegami z kosmosu. Wystarczy napisać, że s60 jest nieosiągalne a przy moim przebiegu diesel odpada i starczy. Nie planuję sciągania samochodu z Niemiec, kupowania w komisie itp. Pytanie brzmiało czy warto pchać się w v50 albo s60 czy lepiej kupić coś pewnego z salonu używanego z jakąś gwarancją. Widzę, że koledzy kupują tylko 100 000 i więcej bo nic z mniejszym przebiegiem nie ma racji bytu. Banda debili.
lsz88
Nowicjusz

28 Lis 2014, 19:23

No cóż, widać niektórzy wiedzą lepiej a do tego z kulturą osobistą są na bakier. Warn
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2014, 19:26

Dobra, nie ma sensu kopać się z osłem. Forum jest kompletnie bezużyteczne.
lsz88
Nowicjusz

28 Lis 2014, 19:28

Jakbyś nie pajacował to byś odpowiedź dostał, ale chyba rzeczywiście masz za niski iloraz inteligencji więc polecam znalezienie forum dla idiotów.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lis 2014, 19:29

Jak dla mnie to nie chcesz rozumieć co piszemy. Żeby kupować auto z małym przebiegiem trzeba po pierwsze być pewnym jego przeszłości, trzeba mieć pieniędzy jak na auto dwa lata młodsze tylko mające wyższy przebieg, po trzecie nie ma to większego sensu bo auto np z przebiegiem 120 będzie w bardzo podobnym stanie. Jest to uzasadnione jeśli ty byś dużo jeździł i za dwa ata to auto by miało 300 tysi, ale z tego co podałeś to tak nie jest. Ale jak widać tak jak napisał Mike wiesz lepiej. Pozostaje życzyć powodzenia w zakupie.Może jakoś uda Ci się coś kupić.
lsz88 napisał(a):Pytanie brzmiało czy warto pchać się w v50 albo s60 czy lepiej kupić coś pewnego z salonu używanego z jakąś gwarancją

Ja już odpowiedziałem na to pytanie wcześniej jak ja sądze :D
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2014, 19:30

Jeszcze dodam że warto jednak wyluzować i pojednać się z forum bo są tu specjaliści jakich naprawdę ciężko znaleźć za darmo :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika