5 bieg

15 Lis 2011, 18:12

Witam,

Mam problem ze skrzynią, mianowicie gdy w trasie jadę długo na 5 biegu to po pewnym czasie zaczyna wyskakiwać. Dzieje się tak tylko z piątką. Niby wyskakuje ale nie muszę znowu go wrzucać, wystarczy, że wcisnę sprzęgło, puszczę i piątka znowu jest. Tylko, że zaraz znowu wyskakuje i tak juz bez przerwy. Jak jeżdżę po mieście i często zmieniam bieg to nic takiego się nie dzieje ale jak juz pojadę w trasę to po ok 100km się zaczyna.

Wie ktoś może jaka jest przyczyna czegoś takiego?
Z góry dziękuję za pomoc.
misio007
Obserwowany

Auto: seat cordoba 1.8 75KM

09 Lis 2013, 10:19

mam to samo i prosze o podpowiedz co mam zrobic.pozdrawiam
arak
Obserwowany

Auto: vw t4
Silnik: 1.9td
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Gru 2013, 22:32

Generalnie skrzynia będzie do wymiany. Ale powiem tak - Jak nie zrobicie nic to pojeździcie jeszcze miesiąc. Jak zrobicie (na bank będzie trochę lepiej) to przedłużycie jej życie może nawet do 1/2 lat... Zmieniamy olej w skrzyni Panowie i to już!!!

Po pierwsze na dobry!!!

Po drugie lejemy pod korek!!!

Po trzecie, po odkręceniu korka spustowego porządnie go czyścimy i odtłuszczamy.

Proszę przekazać mechanikowi żeby nie słuchał Seata/VW tylko lał aż pod korek (chyba 3 litry wchodzą do obu skrzyń). Nie ważne ile!!! Ma być równo pod korek!!! Znam ten problem. Wszystko powinno być ok ale skrzynia dostała już swoje. Na bank jej to nie naprawi ale może zdecydowanie ograniczyć te objawy i przedłużyć jej życie. W starym oleju będzie dużo opiłków, na korku spustowym pewnie też. Z resztą sami zobaczycie... Olej nie dość że stary to pewnie go już prawie nie ma... Może być jakiś wyciek w skrzyni. Zmieńcie olej tak jak mówię i bardzo powoli rozglądajcie się za skrzynią. W innym wypadku radzę już jej szukać.

Aha - "Rodzaj oleju" już uzależniamy od tego co mówi producent... Tylko więcej lejemy niż on radzi.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993