Szkrzynia biegów automat za szybko przełącza Mercedes Viano

05 Gru 2013, 18:51

Witam,

Mam następujący problem:

Skrzynia biegów w automacie 2,2 CDi zaczęła za szybko przełączać biegi już przy prędkości 40km mam na 5 biegu. Pierwsza diagnoza to wymiana skrzyni, ale już wymieniłem i nic nie pomogło.

Ktoś mam jakiś pomysł co to może być albo ewentualnie miał podobnie?

Samochód Mercede Viano 2006r 2,2 CDi
Patryk772
Nowicjusz

Auto: Viano

05 Gru 2013, 19:31

Sprawdź ukł. elektryczny automatycznej skrzyni biegów. Jest do niej oddzielny sterownik. Nie potrzebnie wymieniałeś skrzynię jeśli nie zostało to sprawdzone...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

06 Gru 2013, 02:12

problem w tym, że był sprawdzany i wszystko jest ok, ale na wszelki wypadek wymienię na inny bo akurat mam taki.

Jakieś inne rady?
Patryk772
Nowicjusz

06 Gru 2013, 02:45

Patryk772 napisał(a):problem w tym, że był sprawdzany i wszystko jest ok, ale na wszelki wypadek wymienię na inny bo akurat mam taki.

Jakieś inne rady?

Hola, hola!!! A jaki olej jest w skrzyni???

Vermin
Stały forumowicz

06 Gru 2013, 03:01

zamawiany w serwisie po nr VIN, we wcześniejszej był ten sam i zrobiła prawie 50 tyś bez problemu
Patryk772
Nowicjusz

07 Gru 2013, 19:51

To chyba nie obejdzie się bez ponownej wymiany/remontu skrzyni. Ale nie wiem szczerze, może ktoś inny ma pomysł. Ja już wysiadłem :(. Nie mam już pomysłów...

Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...

07 Gru 2013, 22:11

Problem rozwiązany, sterownik skrzyni wymieniłem i jest ok, dziwne tylko, że po podłączeniu do komputera nic nie pokazało.
Patryk772
Nowicjusz

09 Gru 2013, 14:11

Patryk772 napisał(a):Problem rozwiązany, sterownik skrzyni wymieniłem i jest ok, dziwne tylko, że po podłączeniu do komputera nic nie pokazało.

To dosyć zdradziecka sprawa. Nie zawsze sterownik pokaże błędy, nie zależnie czy jest to skrzynia czy silnik. To w dużej mierze zależy od rodzaju uszkodzenia (np. uszkodzenie samoego sterownika itp.). Dobrze że zrobiłeś tą podmiankę :wink:, cieszę się że problem udało się rozwiązać i że to jednak okazał się być sterownik.

Vermin
Stały forumowicz