REKLAMA
Witam
planuję zmienić Civica VIII na coś nowszego. Rodzina 2+2. Dzieci obecnie w wieku przedszkolnym. Chciałbym pojeździć jakieś 6-8 lat.
Wielkość wnętrza obecnego samochodu jest dla nas wystarczająca. Jesteśmy niskimi osobami więc celuję znowu w segment C. Nie chciałbym jednak żeby bagażnik był mniejszy, a fajnie gdyby był większy. Dodatkowo planuję zakupić bagażnik rowerowy, może nawet na 4 sztuki tylko jeszcze nie wiem czy na dach czy hak. Stąd też wstępna decyzja to kombi segmentu C.
Przebieg jaki będę robił to ok 8-10k rocznie. 50/50 trasa miasto, w mieście zazwyczaj krótkie odcinki.
Cena to ok 60-80k. Wiadomo lepiej taniej
Chciałbym by samochód był względnie świeży tj na rynku gdzieś od 2015-2018. Rocznik jaki chciałbym nabyć to najlepiej ok 2019 z przebiegiem bliżej 50k, max do 100k.
Moc +/- tak jak obecnie czyli 140km lub więcej, tym razem chciałbym już silnik z turbo.
To co musi być to skrzynia automatyczna, Android Auto, tempomat adaptacyjny, czujniki parkowania, systemy bezpieczeństwa, światła LED do jazdy dziennej, automatyczna klimatyzacja, elektryczne szyby przód/tył
Mile widziane różne udogodnienia typu podgrzewane siedzenia, światła full LED, dostęp bezkluczykowy, kamera cofania, doświetlanie zakrętów...
Więc mamy tak:
Kia Ceed III 1.4 140KM - świeży samochód z 2018r, wizualnie z zewnątrz mi się podoba, wewnątrz trochę mniej, ale może być. Raczej dobre opinie. I pewnie bym się na niego zdecydował, ale widziałem sporo opinii o złej pracy skrzyni automatycznej oraz o jej awariach i awariach sprzęgieł. Do tego z tego co wiem ma słabe zabezpieczenie antykorozyjne.
Renault Megane IV 1.3 140KM - wizualnie z zewnątrz najładniejszy jak dla mnie, w środku poprawnie. Gdybym brał na wygląda to właśnie Megane, ale znowu się naczytałem o skrzyni i sprzęgłach...
Opel Astra K 1.4 150KM - wizualnie z zewnątrz może być, wewnątrz podoba mi się najbardziej. Z ważniejszych awarii to czytałem o awaryjnych skrzyniach manualnych oraz o pękających tłokach. Pierwszy problem mnie nie dotyczy bo szukam automatu, a tłoki to podobno pękały w samochodach z roczników 2015 i 2016. Skrzynia hydrokinetyczna, o której nie czytałem raczej nic złego. Wydaje mi się to najrozsądniejszym wyborem.
Hyundai i30 III - ta sama skrzynia co Ceed, jeśli miałbym się decydować na tą skrzynię to Ceed chyba lepszy, a na pewno bardziej mi się podoba
Toyota Corolla - ładny, z silników to chyba tylko hybryda 2.0 spełniałby moje wymagania, ale cena to coś ok 100tys zł
Ford Focus - silnik 3-cylindrowy więc chyba odpada
VW Golf VII - pojawił się na rynku w 2012r więc już dość dawno, do tego wizualnie też średnio
Skoda Octavia III - w tym przypadku brałbym pewnie liftbacka, ale słabo wizualnie i 2012r, Octavia IV to już ok 100tys zł
Seat Leon 3 - też 2012r
Toyota Auris - 2012r, niezbyt ładny, brak odpowiedniego silnika
Proszę o poradę