23 Mar 2024, 10:52
Niestety ze względu na ograniczony budżet muszę iść w relatywizm. Szukam więc czegoś co będzie relatywnie tanie w utrzymaniu i jeździe.
W tamtym roku kupiłem Dacie duster, która miała być takim autem rodzinnym. Niestety ze względu na swój krój i brak 6 biegu, auto to średnio spełnia się na trasach, dużo pali i jest głośne. Spoko, zostawiam je jako auto miejskie oraz na krótkie trasy. Mogę w nim bez problemu wozić psa, parkować gdzie popadnie i jest fajna wyższa pozycja, zwłaszcza po zmroku kiedy światła z naprzeciwka aż tak nie oślepiają.
W związku z tym szukam auta relatywnie młodego z relatywnie małym przebiegiem aby posłużyło mi przez co najmniej 5-6 lat bez większych problemów. 5 razy w tygodniu wożę dzieci do przedszkola, 2 razy w tygodniu robię trasy po 100km plus weekendowo jakieś zakupy i wyjazdy rodzinne. Raczej nie dłuższe niż 300km jednorazowo.
Z jednej strony mógłbym myśleć o toyocie Avensis, ale tutaj musimy cofać się z rocznikiem i/lub podnosić przejechane kilometry. Dodatkowo jak wspomniałem, większość kilometrów będę robił sam, więc nie wiem czy jest potrzeba wożenia większej i cięższej budy za każdym razem, co też przekłada się na spalanie. Stąd też idąc we wspomniany relatywizm uznałem, że Hyundai i30 lub Toyota Corolla będą najbliżej tego czego oczekuje od auta. Są też inne opcje, jak np Hyundai Elantra, ale jest tego dość mało i ciężko znaleźć coś takiego w mojej okolicy w rozsądnych cenach. Focusa 1.6 odrzucam przez brak 6 biegu w tej opcji. Sam mam 187cm i 100kg, więc zajmuje dość dużo miejsca jako kierowca, jednak dopóki dzieci są małe i siedzą w fotelikach to nie przeszkadza. Dzieci już wyrosły z wózków, więc kombi nie jest wymagane, ale sedan to minimum aby się pomieścić.