Hyundai 1.4 get 2019 czy trochę starsza Corolla?

22 Mar 2024, 18:54

Dzień dobry,

Czy mogę poznać opinie odnośnie poniższego auta?
https://automarket.pl/oferta/Hyundai/I3 ... up?firma=0

Zastanawia mnie ten silnik 1.4 get. Czy to dobra jednostka? Czy jako auto poleasingowe nie będzie workiem bez dna? Czy nadaje się do LPG?

Obserwuję również toyoty corolle 1.6 z 2015/2016 w podobnych cenach, głównie ze strony pewne auto, np https://pewneauto.pl/oferta/toyota-corolla/192498

Co według was będzie lepszym autem z mniejszą liczbą problemów?
adinho
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi 80 b3 89r
Silnik: 2.0 +LPG

22 Mar 2024, 21:29

Trochę inne auta. Corolla będzie przyjemniej jeździć, mocniejszy silnik (też bez przesady bo to jednak wolnossak z "oszukaną" mocą). Moim zdaniem to za dużo kasy za ten rocznik
sisinho17
Aktywny

Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2024, 23:01

Ogólnie jestem wielkim fanem toyoty, sam posiadałem Avensis przez 7 lat i byłem z niej bardzo zadowolony. Niestety jednak jak widać na rynku, cena toyoty jest o wiele większa niż takiego Hyundaia, czy Kii. Pytanie czy 5 lat starsza toyota będzie podobnie trwała i bezpieczna.

Natomiast Hyundai i Kia występują głównie z silnikiem 1.4 100km i trochę boje się zbyt małej mocy w przypadku wyprawy rodzinnej z dwójką dzieci i jakimiś bagażami. Posiadam również Dacie duster 1.6 sce I zdecydowanie na trasie brakuje jej mocy i 6 biegu, więc planuje zostawić ją jako auto miejskie, a sam przesiąść się w kombi/sedan.

Jednak ze względu na fakt, że obawiam się silników turbo, zupełnie wykluczam auta pokroju Skody, Seatów, czy choćby Ecoboost od forda.
adinho
Nowicjusz

23 Mar 2024, 08:02

Hyundai nie będzie lepiej jeździć niż ta dacia. Poszukaj może lepszej oferty.

Przesyłam coś przykładowego:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... FuUgZ.html

Szukając samochodu dla rodziny 2+2 oglądałem nowszą corolle. Zrezygnowałem ze względu na dostęp do bagażnika.

Jaki masz budżet?
sisinho17
Aktywny

23 Mar 2024, 08:05

adinho napisał(a):Natomiast Hyundai i Kia występują głównie z silnikiem 1.4 100km i trochę boje się zbyt małej mocy w przypadku wyprawy rodzinnej z dwójką dzieci i jakimiś bagażami. Posiadam również Dacie duster 1.6 sce I zdecydowanie na trasie brakuje jej mocy i 6 biegu, więc planuje zostawić ją jako auto miejskie, a sam przesiąść się w kombi/sedan.

Jest to konkurencja corolli ale jeszcze bardziej stołkowata niż corolla. Obawiał Bym się że przy tych autach zatęsknisz za avenem :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Mar 2024, 08:42

Co do budżetu to chciałem się zmieścić w 60 tysiącach wraz ze wszystkimi kosztami (podstawowy serwis płynów, ewentualny podatek) i instalacją LPG. Każdego tygodnia robię 2 trasy po 100 km, więc LPG jest dla mnie bardzo istotny.

Właśnie to mnie najbardziej boli, że aby dobrze jeździło to trzeba iść w te turbo benzyny, ale z kolei tutaj obawiam się awaryjnosci. Taki 1.5 TSI w skodzie, czy 1.5 Ecoboost w fordzie na papierze wyglądają bardzo fajnie. Gorzej jak się zacznie sypać.

Za Avensisem tęsknię odkąd zacząłem spisywać umowę sprzedaży. Niestety padła uszczelka i mechanik podejrzewał pęknięty blok silnika, więc poszła za grosze dla handlarza na części.
adinho
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...

23 Mar 2024, 09:19

Powiem Ci tak ogólnie. Nie wiem jaką masz syt.motoryzacyjną ale jeździłem wieloma autami i niestety dzisiejsze kompakty klasy corolla/kia oprócz badziewnych ekraników nic ciekawego nie oferują. Niby mają być uniwersalne ale w trasie męczą, jakość wnętrza woła o pomstę do nieba takie nijakie. Często zmieniam auta i niestety teraz dużo mam tras i zgłupiałem bo jak mam wracać do corolli E15/16 to mi się ulewa, jak mam iść w grupę VW to strach bo jednak szanuje $$$ i powiem szczerze już prawie kupiłem avena t25 fl ale trafiła się jeszcze inna opcja - Fiat Tipo i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak nic to wracam do jakiejś kanapy Japońskiej bo szkoda kasy na coś nowszego.
szybki
Moderator - Tuning

23 Mar 2024, 09:38

Myślałem o Tipo w wersji t-jet, ale tylko w opcji lounge, bo podobno całe wykończenie w środku jest lepsze niż w przypadku standardowych tipo. Tutaj jednak też trzeba zapłacić podobnie jak za Hyundaia, o ile nawet nie więcej. Dodatkowo wszystkie sensownie wycenione sztuki to albo Śląsk albo wielkopolska. Jako osoba z północno wschodniej części kraju, dla mnie to zdecydowanie za daleko. Dla mnie max to wyjazd w trójkąt Gdańsk, Warszawa, Białystok

Edit. Ja ze względu na pracę miałem okazję poznać kilka marek dość blisko, jeździłem bardzo dużo Hyundaiem i20 oraz i30 z lat 2014, jeździłem też trochę Aurisem i Corollą z lat około 2017. Prywatnie jeżdżę też citroenem C2, którego muszę się pozbyć, jednak jest dla mnie mega wygodny z poziomu kierowcy. Boli mnie jednak wsadzanie dziecka na tylny fotelik i zagrożenie na trasie jak jeżdżę (sam) te moje 2x 100km w tygodniu. Corolla też mi się fajnie jeździło. Co do Hyundaia i30 też było wszystko ok, ale prywatnie miałem wtedy audi 80 z 89 roku i był to dla mnie mega przeskok pod każdym względem.
adinho
Nowicjusz

23 Mar 2024, 09:49

adinho napisał(a):Myślałem o Tipo w wersji t-jet, ale tylko w opcji lounge, bo podobno całe wykończenie w środku jest lepsze niż w przypadku standardowych tipo

Tak nie rozkminialem :D podobno większy ekranik to lepsze wyposażenie. Znalazłem sztukę z ekranem 7' i kupiłem. Nie oglądałem go ale mam nadzieję że jak mi go przywiozą to będzie ok. :D Wiem na 200% tjet, 120, straszna m32 ale bez okropnego MA :mrgreen: no i da się zrobić programem 250-270nm :wink: :wink:
adinho napisał(a):Dla mnie max to wyjazd w trójkąt Gdańsk, Warszawa, Białystok

Mnie to nie przeraża lubię wyzwania. Chociaż fakt że potrafi zdenerwować taki wyjazd jak nie uda się kupić.
szybki
Moderator - Tuning

23 Mar 2024, 10:00

Nie chodzi o monitor, podobno całą deska i tapicerka jest zrobiona z lepszych materiałów i fotele też są lepiej wyprofilowane. Siedziałem w tamtym roku w Tipo lounge I było naprawdę wygodnie, jednak wtedy zdecydowałem się na Dacie, bo za tego tipo z 2020 chcieli 65 tysięcy, co przekraczało mój budżet
adinho
Nowicjusz

23 Mar 2024, 10:23

Chyba musisz lepiej sprecyzować czego potrzebujesz. Jeśli chodzi o komfort to może trzeba poszukać w segmencie D? Ciężko się wpasować żeby było dynamicznie, niezawodnie, tanio i komfortowo. Tak się nie da :D

Hyundai z tym silnikiem będzie tanim wozidlem ale mułem z drzwiami całymi w plastiku.
Corolla też nie będzie komfortowa na trasach, jest droga, za to super stabilna (na tle konkurencji).
sisinho17
Aktywny

23 Mar 2024, 10:52

Niestety ze względu na ograniczony budżet muszę iść w relatywizm. Szukam więc czegoś co będzie relatywnie tanie w utrzymaniu i jeździe.

W tamtym roku kupiłem Dacie duster, która miała być takim autem rodzinnym. Niestety ze względu na swój krój i brak 6 biegu, auto to średnio spełnia się na trasach, dużo pali i jest głośne. Spoko, zostawiam je jako auto miejskie oraz na krótkie trasy. Mogę w nim bez problemu wozić psa, parkować gdzie popadnie i jest fajna wyższa pozycja, zwłaszcza po zmroku kiedy światła z naprzeciwka aż tak nie oślepiają.

W związku z tym szukam auta relatywnie młodego z relatywnie małym przebiegiem aby posłużyło mi przez co najmniej 5-6 lat bez większych problemów. 5 razy w tygodniu wożę dzieci do przedszkola, 2 razy w tygodniu robię trasy po 100km plus weekendowo jakieś zakupy i wyjazdy rodzinne. Raczej nie dłuższe niż 300km jednorazowo.

Z jednej strony mógłbym myśleć o toyocie Avensis, ale tutaj musimy cofać się z rocznikiem i/lub podnosić przejechane kilometry. Dodatkowo jak wspomniałem, większość kilometrów będę robił sam, więc nie wiem czy jest potrzeba wożenia większej i cięższej budy za każdym razem, co też przekłada się na spalanie. Stąd też idąc we wspomniany relatywizm uznałem, że Hyundai i30 lub Toyota Corolla będą najbliżej tego czego oczekuje od auta. Są też inne opcje, jak np Hyundai Elantra, ale jest tego dość mało i ciężko znaleźć coś takiego w mojej okolicy w rozsądnych cenach. Focusa 1.6 odrzucam przez brak 6 biegu w tej opcji. Sam mam 187cm i 100kg, więc zajmuje dość dużo miejsca jako kierowca, jednak dopóki dzieci są małe i siedzą w fotelikach to nie przeszkadza. Dzieci już wyrosły z wózków, więc kombi nie jest wymagane, ale sedan to minimum aby się pomieścić.
adinho
Nowicjusz

23 Mar 2024, 11:48

Siądź do i30 i sprawdź czy Ci odpowiada fotel, może być za wąski. Wtedy odrzucimy jeden model. Może warto kupić nowszą corolle a LPG założyć za "chwilę"? Jeśli nie to na pewno możesz w tym budżecie kupić auto młodsze niż to które wysłałeś. Szukaj też na olx

Wiem, że nie chcesz turbo, rozumiem podejście. Podeślę tylko jeden przykład, może do rozważenia. Jeszcze rok temu miałem Octavię 2 1.6 w LPG. Do tego firmowy cee'd 1.5 turbo 160km. Koszt przejazdu bardzo podobny (Kia ma średnie 5.8l pb, skoda paliła 9-10 lpg i 1-2pb (w zależności jak dużo krótkich tras). Skoda nie jechała wcale, cee'd przy niej to jak rakieta.
sisinho17
Aktywny

23 Mar 2024, 12:31

Teść ma kie cee'd z 2015 i fotele są ok. Zakładam, że Hyundai posiada takie same.

Jestem przeciwny turbo tylko ze względu na obawy przed jego trwałością. Zwłaszcza, że kupując używane nie wiadomo jak poprzedni właściciel o nie dbał, a te auta często wymagają jakiś specjalnych zabiegów i chuhania na nie.
adinho
Nowicjusz

23 Mar 2024, 13:25

Elantra da Ci troszkę lepszy silnik, przy tym co piszesz zrezygnowałbym z i30 (po prostu 100hp to za mało). Elantra lub corolla i szukaj ciekawej oferty koło Ciebie.

Elantra mniej spali.
sisinho17
Aktywny