Witam,
Przyszła pora na zmianę auta, co prawda z przymusu, gdyż moje obecne autko Passat B3 1993r został na tyle uszkodzony, że nie było sensu naprawiać. Co za tym idzie chcąc czy nie chcąc nastał moment przesiadki do czegoś nowocześniejszego. Nad potencjonalnymi następcami poczciwego Passata sporo się zastanawiałem i wyselekcjonowałem parę samochodów, które wpadły mi w oko.
Do wydania mam 30tys ( max 35tys ), myślę o
dieslu bo jak by nie patrzeć ON tańszy ( jak na razie ) i spalanie mniejsze takich aut, a inwestycja na samochód będzie na dłuuuższy okres czasu, fundusze nie pozwalają na zmiany auta jak skarpetek. Liczę na mało łakomy silnik, ale moc też powinien mieć aby można było czasem "przycisnąć". Jeśli chodzi o r
ocznik to coś powyżej 2003 roku.
Jestem zwolennikiem sedanów, coupe nie pogardzę czy też innym typem, lecz sentyment do sedanów pozostaje.
Przejdźmy może do samochodów, które mam na oku:
1. BMW e46 320d rocznik 2003-2004 2.0D 150KM
2. Volvo S40 rocznik 2003-2005 2.0 Diesel 136KM
3. Audi A4 rocznik 2003-2004 1.9tdi 130KM
4. Opel Astra III rocznik 2005-2007 1.9 CDTI - wersja coupe, gdyż jakoś inne wersje nie wpadają w oko.
5. Audi A3 rocznik 2003-2004 1.9TDI albo 2.0 TDI 140 KM - raczej tak jak wyżej czyli w wersji coupe, chodź typowy Hatchback też atrakcyjny więc w sumie bez różnicy.
Pierwsza dwójka, a nawet trójka to tacy moi ciszy faworyci, dodam również, że zawsze byłem wielkim fanem AUDI i w sumie nadal jestem, lecz tym razem bardziej chyba mnie zaintrygowało BMW i Volvo. Jak wypadają owe samochody (wszystkie) pod względem awaryjności, napraw i kosztów z tym związanych ? Czy nadal obowiązuje ten stereotyp, że są wielkie problemy i kłopoty z częściami do samochodów skandynawskich ( Volvo ) ? Z opinii które napotkałem w internecie owe Volvo s40 cieszy się wielkim szacunkiem wśród wszystkich i jest bardzo mało awaryjne, a silnik jest podobno rewelacyjny. BMW jak to BMW klasa sama w sobie no i napęd na tylne koła, niektórzy mówią, że jak raz wsiądziesz do BMW to już nie będziesz chciał wysiąść, również dobre opinie można dowiedzieć się o tym modelu, zresztą tak jak i o innych samochodach które wymieniłem... Dwa ostatnie typy ( Astra i A3 ), to opcje mniejszych samochodów i raczej to raczej alternatywa jak bym nie znalazł czegoś w dobrym stanie z pierwszej trójki. Chodź Astra III kusi tym, że za te same pieniądze dostanę samochód młodszy niż wszystkie inne wymienione ale czy te 2-3 latka to taka spora różnica i czy był by to lepszy wybór niż ww auta ? Spalanie we wszystkich wymienionych autach jest na zadowalającym mnie poziomie 6-8l na 100, moc też mają już zadowalającą.
W sumie to nie wiem co więcej napisać, po prostu czekam na Wasze sugestie, porady, opinie, wszystko co może mi pomóc
![Smile :)]()
...i sorry za rozpisanie się.