6-9 tys. - co dobrego?

15 Cze 2009, 21:43

Witam wszystkich!

Od pewnego czasu rozglądam się za autem dla siebie, jednak im więcej się orientuję, tym zdaje mi się, ze mniej wiem. Tego nie, tamtego nie, te często się psują, przebieg na pewno nieprawdziwy, a tamte gniją, a w ogóle to bez sensu... Takie rzeczy słyszę w różnych konfiguracjach ze wszystkich stron, a z racji, ze nie mam zbyt wielkiego budżetu, sam już głupieję, bo chcę rzeczywiście dobrze zainwestować pieniądze, bez wielkiego ryzyka, że wymarzone auto okaże się gratem zmuszającym do wiecznego "dokładania do interesu"... Więc co robić?

Moje wymagania:

- kasa: 6-9 tys.
- bezwzględnie coś z klapą z tyłu i składanymi fotelami (hatchback/kombi)
- mała awaryjność, a jeśli już (bo jednak w tej cenie ciężko o bezawaryjność) => tanie części, ogólnie tania eksploatacja, choć...
- ...gazu nie musi mieć, aż tak nie chcę na aucie oszczędzać, tym bardziej, że dużo jeździć nie będę, raczej w obrębie miasta, czasem gdzieś dalej
- ma pojeździć najlepiej jeszcze z 5 lat conajmniej (bez wymieniania wszystkich części;) i psucia się co drugi dzień), żeby się po prostu w miarę dobrze trzymał... [wiem, że są auta lepsze i gorsze, ale np. słuchając jednego mojego znajomego można dojść do wniosku, ze "wszystko powyżej 10 lat gnije i w ogóle bez sensu kupować takie auto"]
- nie musi być piękny
- nie musi być superszybki, z kopem i nie wiadomo czym
- nie musi mieć bajerów, okna na korbę nawet przeżyję;), choć zawsze trochę elektryczności, poduszki, czy klima są mile widziane

Nie chodzi mi o konkretne przykłady z otomoto itd. (choć jeśli ktoś chciałby mi coś znaleźć, to nie mam nic przeciwko - przy okazji - szukam raczej ofert z małopolskiego:)), tylko bardziej o to "CZEGO SZUKAĆ?" Jakich modeli jakich marek, i na co zwrócić uwagę przy rozpatrywaniu takowej oferty.

Pozdrawiam
columbo
Nowicjusz

15 Cze 2009, 21:53

moim zdaniem renault clio. za 9000 zl kupisz full wersje z 98/99 roku z klima i z elektryka malo pali i wogole tani w eksploatacji
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

15 Cze 2009, 21:58

columbo napisał(a):Witam wszystkich!

Od pewnego czasu rozglądam się za autem dla siebie, jednak im więcej się orientuję, tym zdaje mi się, ze mniej wiem. Tego nie, tamtego nie, te często się psują, przebieg na pewno nieprawdziwy, a tamte gniją, a w ogóle to bez sensu... Takie rzeczy słyszę w różnych konfiguracjach ze wszystkich stron, a z racji, ze nie mam zbyt wielkiego budżetu, sam już głupieję, bo chcę rzeczywiście dobrze zainwestować pieniądze, bez wielkiego ryzyka, że wymarzone auto okaże się gratem zmuszającym do wiecznego "dokładania do interesu"... Więc co robić?

Moje wymagania:

- kasa: 6-9 tys.
- bezwzględnie coś z klapą z tyłu i składanymi fotelami (hatchback/kombi)
- mała awaryjność, a jeśli już (bo jednak w tej cenie ciężko o bezawaryjność) => tanie części, ogólnie tania eksploatacja, choć...
- ...gazu nie musi mieć, aż tak nie chcę na aucie oszczędzać, tym bardziej, że dużo jeździć nie będę, raczej w obrębie miasta, czasem gdzieś dalej
- ma pojeździć najlepiej jeszcze z 5 lat conajmniej (bez wymieniania wszystkich części;) i psucia się co drugi dzień), żeby się po prostu w miarę dobrze trzymał... [wiem, że są auta lepsze i gorsze, ale np. słuchając jednego mojego znajomego można dojść do wniosku, ze "wszystko powyżej 10 lat gnije i w ogóle bez sensu kupować takie auto"]
- nie musi być piękny
- nie musi być superszybki, z kopem i nie wiadomo czym
- nie musi mieć bajerów, okna na korbę nawet przeżyję;), choć zawsze trochę elektryczności, poduszki, czy klima są mile widziane

Nie chodzi mi o konkretne przykłady z otomoto itd. (choć jeśli ktoś chciałby mi coś znaleźć, to nie mam nic przeciwko - przy okazji - szukam raczej ofert z małopolskiego:)), tylko bardziej o to "CZEGO SZUKAĆ?" Jakich modeli jakich marek, i na co zwrócić uwagę przy rozpatrywaniu takowej oferty.

Pozdrawiam
ja tam się włucze po niemcowni to jak chcesz to wsiadaj i jedziemy/ale zaraz sięodezwą znawcy że niewarto bo euro drogie -tak p..........tylko ci co myślą że do autka z niemiec trzeba dokładac dużo kasiory /a wcale niejest tak do d... bo można trafić autko akurat po wymianie rozrządu -itp mój tel 694 444 524 -kasy to ci wystarczy na jakiegoś forda opla 97/98 w dieslu albo benzynce -sam decyduj -
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

15 Cze 2009, 22:27

MAX23 ma racje co do tego, że znajdziesz przyzwoitego opla lub forda np mondeo w gazie ale ja proponuje Polskę. Przy tych pieniadzach koszty sprowadzenia i rejestracji oraz ubezpieczenia wynosilyby 20-30% kwoty ktora dysponujesz
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

16 Cze 2009, 07:32

Radzę zainteresować się Oplem Astrą I ...
Za takie pieniążki jak masz to powinieneś kupić w rewelacyjnym stanie.
Auto to będzie spełniać wszystkie twoje wypisane oczekiwania.Będzie tanie i proste w naprawach i częściach,może je naprawić każdy warsztat,mechanika w aucie jest mało awaryjna i długowieczna,dobrze pracuje nawet na LPG.
Polecam zwykłe silniki 1,4 lub 1,6-robią bezawaryjnie kilkaset tysięcy przebiegu.Poza tym i hatchback a jeszcze lepiej kombi,to wersje funkcjonalne i baaaardzo pakowne! Szczególnie jak się nawet ten raz w roku wyjeżdża pod namiot... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Cze 2009, 09:23

Ja uważam że najlepszy będzie Nissan Sunny 2.0

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
NISMO FAN
dominik26
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz \ Łódzkie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

16 Cze 2009, 10:04

Sunny raczej nie, bo za stary, za mały i w ogóle;)
Clio tez wydaje mi się za małe, ale jeszcze się będę interesował...

a Astra... - co sądzicie o tej: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
columbo
Nowicjusz

16 Cze 2009, 10:05

za tą cenne to opel astra. Tylko trzeba dokładnie sprawdzić czy nigdzie nie gnije. Tak jak kolega artur pisze silniki poprostu kochaja lpg. Części bardzo tanie. Można jeszcze znaleść egzemplarze na starych czarnych tablicach :) np. od jakiegoś dziadka co bardzo o niego dbał. U mnie stoj taki egzemplarz za 7 tys. widze go codzienie na prakingu jak było dbane o niego. Samochód wygląda tak jak by wyjechał prosto z salonu a swoje lata już ma. Ja bym się nie zastanawiał tylko już teraz zaczoł szukać przyzwojcie utrzymanego samochodu a takie jeszcze są.
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Cze 2009, 10:51

columbo napisał(a):Astra... - co sądzicie o tej: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

Biała Astra w kombi... Coś mi się zdaje, że po przedstawicielu jakimś i te 150kkm to miała ale ładnych parę lat temu...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

16 Cze 2009, 10:55

Lanos
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
salon, I właściciel Rok produkcji: 2001, Przegląd: 02/2010, 106 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 75 KM (55 kW), Pojemność skokowa: 1400 cm3, benzyna+LPG, srebrny, Liczba drzwi: 4/5, autoalarm, radio / CD, immobiliser, instalacja gazowa, welurowa tapicerka garażowany,
i czego chcieć więcej :)
Loosmo
Początkujący

16 Cze 2009, 10:57

żeby był hatchbackiem;) ale dzięki:)

tak po prawdzie to rozglądam się tak między Lanosem, a Astrą w tej chwili... ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje?:)
columbo
Nowicjusz

16 Cze 2009, 11:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Astra
[link do oferty na Allegro wygasł] Lanos
Lanosy młodsze, mniej zajeżdżone według mnie.
Loosmo
Początkujący

16 Cze 2009, 12:49

Akurat ta Astra,to nie jest dobry przykład. Bezwypadkowa to on nie jest gdyż tył był na pewno bity a poza tym jest po prostu droga...

[ Dodano: Wto Cze 16, 2009 13:58 ]
[link do Gratka wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG