60 tys. na mocnego, wygodnego sedana. Jaki silnik?

24 Lip 2016, 14:55

Witam.

Poszukuję auta którego zakup zmieściłby się we wspomnianej wyżej kwocie (jeśli auto sprowadzane to musi wystarczyć również na opłaty). Chciałbym nim pojeździć 4-6 lat.

Ważna jest dla mnie moc - od 200KM wzwyż. Skrzynia automatyczna. Klimatyzajca, podgrzewane siedzenia, skórzana tapicerka to również mus. Czujniki deszczu, zmierzchu, elektryczna regulacja foteli nie są niezbędne, ale mile widziane. Chciałbym też żeby auto było w miarę przestronne, i chodzi mi bardziej o bagażnik (tak ze 400l przynajmniej) niż o miejsce z tyłu - niezbyt często jeżdżę z więcej niż jednym pasażerem.

Największym dylematem jest dla mnie wybór silnika. Rocznie robię do 30 tys. km (jakieś 70% to trasy o długości 600-1000km) więc diesel nie jest chyba konieczny. Z drugiej strony dwustu konna benzyna swoje wypić musi dlatego możliwości założenia instalacji lpg w przypadku wyboru silnika benzynowego to też warunek konieczny.
Wolałbym chyba coś o większej pojemności.

Auta które rozważałem (kolejność przypadkowa):
Mondeo mk4 - diesel ma za mało mocy, a z kolei 2.0 ecoboost ma wtrysk bezpośredni, czyli byłby problem z założeniem lpg, no i trochę obawiam się takiej mocy z takiego silnika - w sensie czy nie jest zbyt wyżyłowany i zaraz go nie zajadę.
Citroen C5 - Z tego co wyczytałem bardzo komfortowy, hydrauliczne zawieszenie ponoć trawałe jeśli się o nie dba, ale skrzynie automatyczne nie najlepsze (opinie z internetu).
C-klasa W204 - mniejszy od dwóch poprzednich, ale bardzo mi się podoba w wer. Avantgarde. Tutaj myślałem o 320cdi
Mazda 6 II - tutaj tylko jako odniesienie wizualne, bo od strony mechanicznej nie wiem o tym aucie zupełnie nic.
Audi A4 B8 - tutaj słyszałem że nie ma silników benzynowych godnych polecenia, i budżet chyba też mam za mały...

Zdaje sobie sprawę, że mam wygórowane wymagania i pewnie jakieś kompromisy będą konieczne, ale mimo wszystko mam nadzieje że brać forumowa pomoże w wyborze wozidła:)
darkseth
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Lip 2016, 15:42

Jak w trasy to idealny będzie Lexus Gs430

C5 ok zarówno 2.0 benzyna jak i diesel. Tylko automat jest problematyczny.
Mazda 6 jest bardzo dobra od strony mechanicznej tylko problem jest z rudą.
Od siebie polecę Honde Accord VIII 2.4
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

24 Lip 2016, 16:31

Hmm, Lexus 3 generacji tak?

Accord wizualnie bardzo fajnie, deska też ok.

Jak sprawa z gazem w tych autach?
darkseth
Nowicjusz

24 Lip 2016, 17:16

Ode mnie jak zwykle Volvo S60 II w T5 lub w dieslu D5, jak brakuje mocy to dołożyć pakiet Polestar w ASO (około 4000zł) i zyskuje się trochę mocy i szybszą pracę skrzyni. Do 60tyś można już coś fajnego znaleźć w dobrym wyposażeniu.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Lip 2016, 18:06

Tak Lexus mk3
Obydwa silniki dobrze współpracują z Lpg.
Tylko w hondzie trzeba pamiętać o regulacji zaworów co 20 tys km.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

24 Lip 2016, 18:28

Czy w mk3 w pewnym momencie nie wprowadzili FSI? :unsure:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...
    Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...

24 Lip 2016, 18:38

Oczy narazie wybierają Hondę, gs pewnie dużo bardziej komfortowy ale tak trochę wygląda jak dla emeryta.
Szkoda że w mondeo nie ma jakiejś większej benzyny nie krzywiącej się na gaz...
darkseth
Nowicjusz

24 Lip 2016, 20:21

mike napisał(a):Czy w mk3 w pewnym momencie nie wprowadzili FSI? :unsure:

Mk3 ma we wszystkich modelach d4s czyli wtrysk bezpośredni. Białym krukiem jest mk3 430 produkowany przez 2lata. Do wersji 3,0 V6 jest dostępna instalacja LPG podobno super chodzi.

darkseth napisał(a):Oczy narazie wybierają Hondę, gs pewnie dużo bardziej komfortowy ale tak trochę wygląda jak dla emeryta.

Lex może bardziej emerycki ale wersja V8 430 mniej pali od hanki i to znacząco a do tego jest szybszy i bardziej skrojony pod komfort... Na duży plus hondy jest AWD.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Lip 2016, 20:23

Że bydlę v8 pali mniej niż Honda?!

A wracając jeszcze do S60 - jak tutaj sprawa wygląda z gazem? No i czy 60 tys. to nie jest za mało na to auto?
darkseth
Nowicjusz

24 Lip 2016, 20:40

darkseth napisał(a):Że bydlę v8 pali mniej niż Honda?!

Akurat 430ka czyli oznaczenie 3uz jest pewnie najoszczędniejszym V8 na rynku zresztą sprawdź co się dzieje z cenami aut które mają pod maską serię UZet.

A co do ogółów to mniejsza pojemność i mniejsza ilość cylindrów nie musi oznaczać mniejszego spalania bo są różne uwarunkowania chociażby rodzaj napędu, masa, skrzynia biegów itp. W Hondzie dużą rolę odgrywa napęd AWD który zżera odczucia przyśpieszania oraz paliwo.
No i jeszcze nie zapominaj nawet jak sobie sprawdzimy tabelkę z mocą to niby Hanka wyjdzie tak samo jak Lex ale niutonometr Lexa i jego dostępność inna bajka nie dostępna dla Hanki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Lip 2016, 22:49

darkseth napisał(a):A wracając jeszcze do S60 - jak tutaj sprawa wygląda z gazem? No i czy 60 tys. to nie jest za mało na to auto?

Ruszyłem temat gazu do silników T5/T6, dam znać.
Budżet na T5 wystarczy spokojnie, na T6 raczej nie, wtedy poszukałbym pierwszej generacji ze specyfikacją "R"
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

25 Lip 2016, 09:15

Małe podsumowanie :
Jeśli lexus gs to szukać 430 żeby móc zagazować
Volvo s60 w d5 mogę brać spokojnie, sprawa gazu w t5 pozostaje otwarta
Mondeo mk4 2.0 ecoboost nie nadaje się pod lpg (a szkoda bo oprócz gsa to chyba najprzestronniejsze auto z tutaj wymienionych)
Mazda 6, ktora również bardzo mi się podoba ma silniki poniżej 200KM.
C5 - niepewna skrzynia biegów - naprawy bardzo kosztowne?
Honda Accord - ma apetyt na paliwo, ale poza tym dobre auto

Zgadza się wszystko czy coś pokręciłem?

Niemiecka motoryzacja ma coś do zaoferowania w obrębie moich wymagań?
darkseth
Nowicjusz

26 Lip 2016, 07:20

W S60 wszystko się zgadza, ostatnio widziałem kilka ciekawych ogłoszeń, podrzucę na PW jak odnajdę.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

26 Lip 2016, 13:55

Będę dźwięczny.
A wypowie się ktoś na temat w204 320cdi ewentualnie 250cdi?
darkseth
Nowicjusz

26 Lip 2016, 18:08

W204 jak najbardziej, tylko 350CDI rzadko występuje jako sedan, na rynku wtórnym dominują kombi. Co do silnika 2.2 to trzeba sprawdzić, która seria miała wadliwe wtryski Delphi (było to chyba 250 CDI) - takich egzemplarzy nie warto, mają wadę fabryczną i są drogie w naprawie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002