24 Lip 2016, 14:55
Witam.
Poszukuję auta którego zakup zmieściłby się we wspomnianej wyżej kwocie (jeśli auto sprowadzane to musi wystarczyć również na opłaty). Chciałbym nim pojeździć 4-6 lat.
Ważna jest dla mnie moc - od 200KM wzwyż. Skrzynia automatyczna. Klimatyzajca, podgrzewane siedzenia, skórzana tapicerka to również mus. Czujniki deszczu, zmierzchu, elektryczna regulacja foteli nie są niezbędne, ale mile widziane. Chciałbym też żeby auto było w miarę przestronne, i chodzi mi bardziej o bagażnik (tak ze 400l przynajmniej) niż o miejsce z tyłu - niezbyt często jeżdżę z więcej niż jednym pasażerem.
Największym dylematem jest dla mnie wybór silnika. Rocznie robię do 30 tys. km (jakieś 70% to trasy o długości 600-1000km) więc diesel nie jest chyba konieczny. Z drugiej strony dwustu konna benzyna swoje wypić musi dlatego możliwości założenia instalacji lpg w przypadku wyboru silnika benzynowego to też warunek konieczny.
Wolałbym chyba coś o większej pojemności.
Auta które rozważałem (kolejność przypadkowa):
Mondeo mk4 - diesel ma za mało mocy, a z kolei 2.0 ecoboost ma wtrysk bezpośredni, czyli byłby problem z założeniem lpg, no i trochę obawiam się takiej mocy z takiego silnika - w sensie czy nie jest zbyt wyżyłowany i zaraz go nie zajadę.
Citroen C5 - Z tego co wyczytałem bardzo komfortowy, hydrauliczne zawieszenie ponoć trawałe jeśli się o nie dba, ale skrzynie automatyczne nie najlepsze (opinie z internetu).
C-klasa W204 - mniejszy od dwóch poprzednich, ale bardzo mi się podoba w wer. Avantgarde. Tutaj myślałem o 320cdi
Mazda 6 II - tutaj tylko jako odniesienie wizualne, bo od strony mechanicznej nie wiem o tym aucie zupełnie nic.
Audi A4 B8 - tutaj słyszałem że nie ma silników benzynowych godnych polecenia, i budżet chyba też mam za mały...
Zdaje sobie sprawę, że mam wygórowane wymagania i pewnie jakieś kompromisy będą konieczne, ale mimo wszystko mam nadzieje że brać forumowa pomoże w wyborze wozidła:)