6k-8k, Diesel, Hatchback/Kombi.

16 Paź 2013, 06:52

Witam
Chciałbym prosić o mała radę co wybrać za około 6-8k (w tym opłaty także pewnie do 6k), diesla, głównie do miasta, rzadko na trasę. Coś w miarę przestronnego (2m wys. robi swoje.) , silnik 100km+. Myślę nad VW Passatem, Alfą, Hondą, Toyotą, Rover, Renault ale szukam czegoś mniej popularnego (do tej pory jeździłem Daihatsu Applause 1.6 1992r. i sprawował się świetnie jak na swój wiek ale mógłby być trochę większy). Co byście polecili? Samochód pewnie kupiony był na kilka ładnych lat, rocznie robię około 15-20tys. km także fajnie by było jak by nie trzeba było często wymieniać takich elementów jak zawieszenie (choć w Polsce to pewnie nie możliwe).

Pozdrawiam
frems
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: daihatsu applause

16 Paź 2013, 06:55

Co powiesz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Paź 2013, 07:01

Jakoś te starsze Audi nie przypadają mi do gustu, no i chciałbym w końcu coś młodszego :P
frems
Nowicjusz

16 Paź 2013, 07:47

frems napisał(a):Jakoś te starsze Audi nie przypadają mi do gustu, no i chciałbym w końcu coś młodszego

6-8 tyś w portfelu a młodsze toyoty czy passaty (i to pewnie B5) się marzą...zejdź na ziemię, bo kupisz ulepa i będziesz pompował kasę. Jak jesteś wysoki i chcesz kombi kup ładną mareę w JTD-silniki bdb, blacharsko bdb, części tanie. Piszą że zawieszenie leci z przodu, uśmiałem się bo kiedyś jak kupiłem prewencyjnie wymieniłem 2 wahacze i 2 łączniki-na najtańsze jakie wtedy znalazłem, łacznik pierwszy zaczął stukać delikatnie na śpiących policjantach po 75 tyś km, więc ja życzyłbym sobie i innym aby w każdym samochodzie tak leciało zawieszenie :)
Samochód pakowny i wygodny do podróżowania.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

16 Paź 2013, 13:53

Wiadomo że za taką kwotę nie kupi się cuda na kiju ale warto czasem poszukać, myślę. A co z Renault Laguna i Renault Megane ? Czytałem trochę, jedni polecają drudzy odradzają. Jeszcze Opel Vectra B?
frems
Nowicjusz

16 Paź 2013, 14:23

marea to fajny i ciekawy wybór, a oprócz tego masz auto tanie w utrzymaniu
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
    Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...

16 Paź 2013, 20:50

frems napisał(a):Renault Laguna i Renault Megane ? Czytałem trochę, jedni polecają drudzy odradzają. Jeszcze Opel Vectra B?

Jeśli myślisz o lagunie I to znajdziesz ładną, jeśli o II to na ładną musisz mieć ok 10 tyś, mam obecnie na sprzedaż ładną lagunę II z ksenonami, półskórami, szybrem etc, ale ma obcierkę na tylnym błotniku i za jakiś czas będzie turbo do regeneracji bo popuszcza olej (mechanik stwierdził że nic pilnego) więc z takimi usterkami to kwota 8.5 do zapłacenia, czyli po ich zrobieniu wychodzi 10 tyś i to będzie minimum za dobrą lagunę II. Megane za 8 tyś to mam nadzieję że również o 1 generacji po lifcie piszesz?Vectra B za 8 będzie niezła, ale tu szukaj benzyny (1.8 lub 2.0 ) i pod gaz, diesle w Vectrach B były kiepskie.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

16 Paź 2013, 20:58

A Mondeo Mk2 1.8 TD ? Sam takie uzytkuje i sprawuje się świetnie. Jedynym problemem jest rdza ale za 6k znajdziesz ładny egzemplarz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Paź 2013, 21:46

Witam ponownie.
W sumie będę miał czysto 8k na samochód. Znajdę w tej cenie coś z 2000r. czy nawet w takie lata nie celować tylko szukać czegoś starszego ?
frems
Nowicjusz

30 Paź 2013, 07:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Paź 2013, 17:15

Dzięki za propozycje ale trochę za małe gabarytowo te samochody. Jednak szukałbym czegoś z kombi.
frems
Nowicjusz

30 Paź 2013, 23:02

Barol napisał(a):http://otomoto.pl/renault-thalia-1-5-dc ... 82488.html

Tylko nie thalia... Jechałem tym ,,samochodem". Wnętrze to jakaś tragedia! Dosłownie plastiki gorsze niż w matizie, jedna wielka totalna skrzypiąca i twarda tandeta. Już nawet lanos jakością wykonania wnętrza przebija thalie. Na dodatek ten diesel nie jedzie, on się ledwo toczy. Miałem do pokonania taką thalia 400km, droga przez mękę, wyprzedzać mogłem jedynie rowery i traktory :mrgreen: Samochód pewnie ekonomiczny, więcej plusów nie widzę.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995