Bezawaryjny samochód do ok 30.000 na wypasie najlepiej diese

28 Wrz 2013, 11:34

Witam,

W związku z tym że zaczynam nową pracę i będę musiał dojeżdżać do pracy 30km trasą szukam jakiegoś dobrego i wygodnego samochodu.

Do tej pory jeździłem samochodem który z opcji posiadał jedynie radio więc teraz szukam samochodu który ma wszystko.
Czyli:
xenony
skórę (najlepiej jasną lub czarną z alcantarą)
podgrzewane fotele
Navi
pełna elektryka (łącznie z fotelami i tylna klapą)

To dla mnie ideał więc wyposażenie jest do negocjacji.

Najlepiej żeby był w miarę nowy tak od 2006 w górę i w dieslu. Zależy mi by był w miarę mało awaryjny. Wiem że to zależy od egzemplarza ale wiadomo że niektóre typy są bardziej a niektóre mniej skłonne do awarii.

Myślałem o Vectrze C oraz Mondeo. Passata wykluczam racji 2.0TDI którego się boję.

Podoba mi się też Alfa 159 ale to już chyba bardziej awaryjny samochód.

W większości będę jeździł samemu więc i mniejsze samochody wchodzą w grę. Myślałem jeszcze o BMW 118d.

Aczkolwiek jeśli macie inne propozycje np w gazie też jestem zainteresowany.

Z góry dziękuję za pomoc
flood
Nowicjusz

Auto: szukam

28 Wrz 2013, 12:08

Ostatnio znalazłem coś takiego no ale budżet masz 2 razy większy i ten awaryjny silnik..
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ja na twoim miejscu poszukałbym jakiegoś francuza. Oferują najwyższy komfort i bogate wyposażenie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2013, 12:36

Alfa 159 to świetny samochód w którym zostało poprawione praktycznie wszystko w porównaniu z poprzednimi modelami. Jedynym minusem tego samochodu jest ogromna utrata wartości. 30tyś to jeszcze za mało na egzemplarz na wypasie natomiast daj jej 3 miesiące i spokojnie taki kupisz.

Jeśli chodzi o w/w mondeo to w porównaniu z budżetem i wymaganiami autora to nie ta epoka ;-)
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

28 Wrz 2013, 12:52

DauK napisał(a):ogromna utrata wartości. 30tyś to jeszcze za mało na egzemplarz na wypasie natomiast daj jej 3 miesiące i spokojnie taki kupisz.

I daj jej następne 6m-cy a będziesz 10k w plecy bez odwiedzin mechanika :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Wrz 2013, 13:27

Alfa to śliska sprawa. Zejdz z rocznika i pomyśl nad Accordem + LPG. Jak chcesz nowsze to francuzy i kupować z dobrym elektro-mechanikiem. Przelecieć komputer pokładowy zobaczyć jakie błędy moga byc. Diagnostyka przedsprzedażowa itp... rózne sa opcje.
Ropa teraz droga jak sporo jeździsz instalacja LPG się szybko zwróci.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

28 Wrz 2013, 13:44

Jeżeli chodzi o wygodę to może Mercedes C klasa w203 z samej końcówki produkcji (bodajże kończyli w 2005 czy 2006 roku produkować) ? Akurat w Mercedesach diesle są niezłe. Np taki 220 CDI albo 270 CDI z którym mam dość często do czynienia w aucie mojego staruszka (tu akurat e klasa w211). Za te pieniądze to nawet i taką zadbaną e klasę się kupi, ale skoro masz jeździć sam to moim zdaniem c klasa jest bardzo optymalnym wyborem.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?

28 Wrz 2013, 14:15

kon146 napisał(a):Ja na twoim miejscu poszukałbym jakiegoś francuza

noisy napisał(a):Jak chcesz nowsze to francuzy i kupować z dobrym elektro-mechanikiem.

No właśnie nigdy nie myślałem nad francuzami ze względu na wysoką awaryjność. Tyle się o lagunie II nasłuchałem że boje się francuskich samochodów.

Citron napisał(a):Za te pieniądze to nawet i taką zadbaną e klasę się kupi, ale skoro masz jeździć sam to moim zdaniem c klasa jest bardzo optymalnym wyborem.

Pomyśle o tej C klasie, ładny samochód i w sumie też można za fajne pieniądze wyrwać

noisy napisał(a):Zejdz z rocznika i pomyśl nad Accordem + LPG.

Accord też mi się podobał ale ten najnowszy niestety to juz inna półka cenowa.

A co myślicie o BMW 1?
flood
Nowicjusz

28 Wrz 2013, 16:24

Saab 9-3 1.9 tid , mega wygodny ,oszczędny , i mało awaryjny. Z czystym sumieniem polecam.
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Wrz 2013, 19:31

Sabik ma fiatowskiego diesla 1.9 całkiem ok. BMW raczej w paliwie diesle nie są udane. Przemyśl raz jeszcze kwestie LPG kalkulator-lpg instalacja zwraca się w rok. Koszt dobrej instalacji to ok 2500zł. Warto zobaczyć lpg-forum.pl popatrzeć polecane warsztaty. Ogólnie jak trafisz na dobrego diesla pojeździsz jak nie trafisz trzeba będzie pomęczyć sie, a to dwumas, turbo czy najgorzej wtryski...
Co do Francuzów jest taka strona gdzie po VIN sprawdzisz jakie fabrycznie sa zamontowane wtryski co ważne w przypadku np Bosha te sa ok, ale generalnie ja wolałem odpuścić i kupiłem żonce Mazde 6 w benzynie 1.8. Prosty silnik, rozrząd na łańcuchu nic nie robiliśmy przy aucie oprócz wymiany serwisowej a smiga co dzien do roboty.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Wrz 2013, 19:37

jarasgd napisał(a):Saab 9-3 1.9 tid

Też własnie o nim myślałem. Nigdy Saaba nie miałem ale zawsze mi sie podobały. Poszukam może takiego. Tym bardziej że jest to raczej tania marka.

noisy napisał(a):Przemyśl raz jeszcze kwestie LPG kalkulator-lpg instalacja zwraca się w rok.

Przemyślę gaz. W sumie to bardzo dobra alternatywa do ON. Ale jeśli będę nastawiał się na LPG to chyba kupię już zamontowanym LPG. Zawsze wyjdzie mnie to taniej
flood
Nowicjusz

28 Wrz 2013, 19:52

Jesteś w błędzie. Instalacja źle zamontowana da Ci popalić jak mało co... Zazwyczaj auta które się sprzedaje z założoną instalacją są do poprawki bo mało kto inwestuje 2tys zeby zaraz spzredac... albo są juz zjeżdżone Jak trafisz na robotę druciarza to lepiej wywalić wszystko i założyć od nowa. To nie są żadne oszczędności. Trzeba uważać na auta z założonym LPG raz się na to naciąłem bo też myślałem, ze warto, a zycie dało baty :) Opłaca się założyc samemu nową w dobrym zakładzie gdzie ściągają kolektor do nawiertów i uzywają porządnych wtryskiwaczy i podzespołów dobranych odpowiednio pod auto.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Wrz 2013, 23:06

w takim wypadku zamiast szukać czegoś w dieslu, zacznę się również rozglądać z czymś w benzynie. najwyżej zagazuję.

a co myślicie o saabie 9-5 z lat 2006 - 2008 można znaleźć fajne samochody w niezłej cenie. 9-3 jest zrobiony na vectrze a 9-5?

czy to jest autorski projekt Saaba czy również jakaś współpraca z innym producentem?
flood
Nowicjusz

29 Wrz 2013, 07:53

Poczytaj najlepiej na forum Saaba. Ogólnie odrzuc tylko silniki z wadami konstrukcyjnymi, a tak bierz to co w lepszym stanie ON, Pb co się po prostu trafi lepszego.
Dobrze tez wcześniej pogadać ze swoim mechanikiem, który by w przyszłości serwisował to auto jaka dostępność części, zamienników itp...
Na forum lpg widziałem sporo tematów związanych z Sabina można poszukać wyszukiwajką :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Paź 2013, 13:37

Witam,

Ja dalej szukam samochodu ale zmieniły się moje priorytety.

To już nie musi byc samochód na wypasie ale samochód który bezawaryjnie dowiezie mnie do pracy i z powrotem.
Co myślicie o http://kanclerz.com.pl/p,uzywany,renaul ... 063,6.html

Warto? Czy 1.5 dCi jest bardzo awaryjny?
flood
Nowicjusz

30 Paź 2013, 18:43

Od większych,komfortowych i dobrze wyposażonych samochodów przechodzisz do clio- małej brzydkiej klatki.. To samochodzik typowo miejski, z takim silnikiem nad jezioro za miastem nawet nie pojedziesz.. Przy takim budżecie celowałbym w vectre c w benzynie, accorda VII, peżota 407, a jeżeli nie przeszkadza Ci wiek auta to może nawet audia4b6 z końca produkcji?
Jacquess
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin