6tys - Astra G - Golf IV - na co zwracać uwagę / pierwszy samochód

15 Sty 2017, 09:07

Z góry zaznaczam, że przeczytałem ten temat: poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm

Witam, za niedługo (mam nadzieję), zdam prawko i myślę, że najwyższa pora rozejrzeć się za jakimś pierwszym samochodem.
Przeglądając te forum doszedłem do wniosku, że w moim budżecie ~6tys zł (+- 1000) nie ma co się ładować w jakieś Passaty bo najprawdopodobniej będzie to złom - jest to prawda? - proszę mnie naprostować.

Na chwilę obecną najrozsądniejszym wyborem wydaje mi się, że będzie Opel Astra G oraz VW Golf IV.
Na co zwracać uwagę przy ich zakupie, jakie najlepiej aby posiadały wersję silników? - z góry zaznaczam, że interesuje mnie tylko LPG.
Proszę o udzielenia rad przy zakupie któregoś z tych samochodów, polecenie, który będzie lepszym wyborem dla mnie lub danie swoich propozycji.

Dodatkowo chciałbym się spytać, czy warto w tym budżecie rozglądać się za Renault Laguną lub Fordem Mondeo MK3?- oba w gazie.

Jakby ktoś chciał polecić jakieś ogłoszenie, to najlepiej aby one było max 300km od Katowic.

Przy zakupie będę zdany tylko sam na siebie, więc każda informacja będzie dla mnie na wagę złota.

Pozdrawiam
qEtuo9
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 03 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Brak

15 Sty 2017, 11:54

1, Zdaj najpierw prawko
2. Albo nieuważnie czytałeś poradnik, albo kłamiesz, że to robiłeś, ponieważ po jego lekturze wiedziałbyś, że za takie pieniądze kupuje się dany egzemplarz, a nie markę i model.
3. Mondeo mk3 to nie najlepszy pomysł. Laguna ok, ale mk1
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2017, 12:02

Do 6 tyś może szukać danego modelu, ale trochę się naszuka... Ja osobiście patrzyłem na Golfy, Astry, Ibizy. A kupiłem Megane, ot wyskoczyła okazja, pojechałem, kupiłem.

Do 6 tyś z tych dwóch (jeśli już się uparłeś, Twój wybór) to preferowałbym Astrę. Golf 4 będzie z pakietu BE (Bieda Edition). Astra to znowu kupa rdzy, musisz dokładnie, naprawdę dokładnie obejrzeć podłogę i progi. Nadkola to mniejsze zmartwienie. Chociaż Golf też może już być zjadany pomału (to nie te blachy co w Golfie 2).

Jeśli chodzi o silniki, to w Golfie 4 od biedy 1.6, na pierwsze auto i tak będzie wystarczająco mocne. Astra najlepiej 1.6 75 KM, mniej awaryjny, super znosi gaz, ecotec chleją olej, chociaż chyba któryś 1.8 też godny polecenia, tu musiałby ktoś potwierdzić.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...