REKLAMA
Witam forumek,
Sprawa wydaje się dość prosta, szukam samochodu powiedzmy do 8k - więcej nie chciałbym wydawać ze względu na małe przebiegi, które to auto ma robić. Powiedzmy 10-12kkm rocznie, w większości na pozamiejskich terenach/krajówkach/autostradach.
Temat aut z technicznego punktu widzenia w miarę ogarniam ale kiedy zacząłem przeglądać ogłoszenia to trochę się załamałem.
Nastawiłem się na auto z założoną już instalacją lpg, miałem jakieś swoje typy. Kompakt lub segment d, hatchback/sedan/kombi, bez wielkich uprzedzeń acz vag'a raczej nie chcę, czuję się jeszcze młody więc jeśli znajdzie się coś "ciekawego" to super. Będę zadowolony jeśli w miarę fajnie to pojedzie, takie 110ps w kompakcie to minimum.
Wszedłem na znany portal z ogłoszeniami - małopolska, tu szukamy - dramat, nie ma nic. Do auta za takie pieniądze lpg wkładał nie będę na pewno a jazda na benzynie przy spalaniu 10/100 średnio mi się opłaci.
Zostaje więc diesel i mam dylemat czy oby na pewno to dobry wybór. Po mieście jeździć za dużo nie zamierzam (mam firmowe autko) i zaczynam się poważnie zastanawiać nad takim silnikiem.
Szczerze mówiąc bardziej podoba mi się opcja kupna diesla i ewentualnego wrzucenia 2,5k w naprawy (i spokój do końca eksploatacji auta) niż kupna benzyniaka i wrzucenie tych samych pieniędzy w instalację gazową.
Na placu boju zostały (z grubsza wady i zalety tych aut ogarniam ale jeśli macie coś od siebie to chętnie przeczytam)
- AR156, tutaj tylko diesel, chętniej 1.9 ale jak trafi się 2.4 to też przeżyję. W sumie mój faworyt, zawsze chciałem mieć to auto, najchętniej po dwóch liftach i ze skrzynią 6b
- Stilo, tak samo diesel bo znalezienie benzyniaka to cud, nigdy nie jeździłem ale sporo jest fajnie wyposażonych egzemplarzy
- 406, musi być hdi bo benzyniaków po lifcie (i w sedanie) w tym kraju nie ma
- Volvo s40/v40, lpg/diesel, bez różnicy
- 307 diesel/lpg
W miarę podchodzi mi też megane 2 ale troszkę się naczytałem o elektronice i mam mętlik w głowie.
Odrzuciłem C5, focusa 1, astrę nie podobają mi się.
Muszę odrzucić mondeo choć na początku poważnie myślałem o 2.0+lpg ale ich po prostu nie ma, w małopolsce 3 szt z czego 2 już po zdj widać, że trupy
Z vag od biedy seat toledo