8v czy 16v

04 Cze 2011, 15:05

No więc za około 1-2 tygodni kupuje auto opla astre f 1.6 i tu pytanie ile zaworowy 8 czy 16 oczywiście z gazem kombi który rodzaj silnika lepszy?
przemas9302
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

04 Cze 2011, 15:13

Do gazu kazdy silnik opla sie nadaje,jesli chiodzi o obsługe silnika ja bym wybral 8 zaworówke ,prostrza konstrukcja i nie pije tyle oleju co 16v,druga sprawa to osiagi tych dwóch silników,16v bodajże 101 Ps ,a 8 v 75 ps.Kombi swoje wazy wiec sie zastanów ,ogólnie na forach 1,6 8v sa chwalone za nisko bezawaryjnosc co jest przeciwienstwem 16-nastki
damiano25
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Ciechanowa

04 Cze 2011, 15:15

Widzałem podzielone opinie na temat tych dwóch jednostek i chcę wiedzieć który lepszy aby był mało awaryjny
przemas9302
Początkujący

04 Cze 2011, 15:23

Napisze tak,mój kolega którego widuje co tydzień ma opla vectre b wlasnie z tym silnikiem i od samego poczatku si cos sypie,zaczynal od wymiany pierscieni ,uszczelniaczy zaworowych ,sprzęgla ,szklanek itd,sam mam vectre tylko ze 1,8 i nic takiego mi sie nie dzieje.Moze trafil na felerny egzęplarz .
damiano25
Nowicjusz

04 Cze 2011, 15:26

Jednak na 8v zdecyduje ma tylko przewozic mnie z punktu a do b i czasem coś cięższego przewieść.
przemas9302
Początkujący

04 Cze 2011, 17:50

Pod gaz najlepsza 8zaworówka ale fakt ma mało mocy ale zawsze można też wsadzić chipa (tylko nie jakieś tanie gowno z allegro).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...
    System odzyskiwania energii kinetycznej - KERS
    Firma Volvo Car Group zakończyła obszerne testy drogowe systemu odzyskiwania energii kinetycznej – KERS. Rdzeniem tego rozwiązania jest koło zamachowe z włókna węglowego. KERS jest lekki, wydajny, obniża spalanie, ...

04 Cze 2011, 18:25

no tak ale żeby to nie byla tylko nasza opinia popytaj chłopaków z klubu astry,odpowiedzą ci na duzo waznych pytan .
damiano25
Nowicjusz

04 Cze 2011, 18:30

barol91 napisał(a):Pod gaz najlepsza 8zaworówka ale fakt ma mało mocy ale zawsze można też wsadzić chipa (tylko nie jakieś tanie gowno z allegro).

I co ten czip ma dac w wolnossacej benzynie? :D
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

04 Cze 2011, 21:12

Nie takie rzeczy sie u nas robi :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Cze 2011, 21:15

ogolnie to w przy samochodach uzywanych patrz na stan.... 16v maja tendencje do brania oleju (tylko w przypadkach jak sa zaniedbane - ktos zwleka z wymianami oleju....) ogolnie Ople nie sa jakimis mistrzami niezawodnosci , wiec zalezy jak sie trafi.....
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

05 Cze 2011, 08:34

Jeżeli ma to być samochód w stylu woła roboczego, to 8v. Mniejsza moc, ale lepiej podchodzi LPG, mniej awaryjna. Ot, stara dobra wolnossąca benzyna.

16v daje więcej radości z jazdy. Silniki 16v w Oplach lubią obroty powyżej 3 tys. i siłą rzeczy jeszcze więcej palą. Pojawiają się problemy ze spalaniem oleju - trzeba po prostu na bieżąco kontrolować. Nic strasznego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika