9 tys zł na pierwsze autko. Co wybrać?

23 Cze 2007, 18:30

Witam.
Zastanawiam sie jaki ( dobry ) samochód można kupić za 9tys. Głównie zależy mi na:
- niskich kosztach eksploatacji ( niskie spalanie i tanie części )
- wysokiej bezawaryjności
- w miarę wysokie bezpieczeństwo
- samochód miałby być eksploatowany głównie w mieście i ew. raz, dwa razy do roku jakiś dalszy wypad.
Preferowanym paliwem jest dla mnie benzyna. Osobiście rozważam możliwość zakupi jednego z tych pojazdów: Fiat Bravo ( koniecznie 1.2 ), VW Polo III, Opel Corsa B i ew. Daewoo Matiz. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje.
strefa66
Nowicjusz

24 Cze 2007, 09:08

:D Zdecydowanie poloIII.
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

24 Cze 2007, 15:40

Dobra, a jaki silnik wybrać ? z tego co się orientuję to Polówka ma naprawdę dużą gamę silników. Który z nich jest najlepszy? Chodzi głównie o spalanie, ale nie tylko już wolę żeby palił trochę więcej niż jeździł jak muł :)
strefa66
Nowicjusz

24 Cze 2007, 18:12

A ja Ci proponuje Mercedes W124 z lat 89-91 z silnikiem 200D tzn diesel 2 litry. Auto jest bezpieczne, bezawarayjne, tanie w eksploatacji i za małe pięniądze można znależć naprawde ładny model z BARDZO dobry wyposażeniem.
"Nie dyskutuj z głupcem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
slaw3k3
Nowicjusz

Miejscowość: Stargard Szczeciński

24 Cze 2007, 19:08

2.0 Diesel raczej nie jest tani w eksloatacji. :) Może i mało pali, ale OC to by mnie pożarło.
strefa66
Nowicjusz

24 Cze 2007, 21:19

No nie wiem... Różnica na rok by nie wyniosła więcej niż 300zł. za jakies 1.2 benzyna...
"Nie dyskutuj z głupcem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
slaw3k3
Nowicjusz

Miejscowość: Stargard Szczeciński
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...