A3 1.8t?

16 Gru 2009, 16:10

Witam,
na poczatku napisze ze interesuje mnie kupno audi a3 1.8t bardzo mi sie podoba to autko ale nie wiem czy mi wystarczy tzn chcialbym sie dowiedziec czy warto je kupic gdyz liczy sie dla mnie predkosc dobre przyspieszenie po prostu dynamika czy to auto jest dobre?
wert100
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

16 Gru 2009, 16:27

Napisz jaką kwotą dysponujesz, do czego ci ten samochód potrzebny, jakim autem jeździłeś wcześniej, jaki przebieg rocznie robisz itp...

Audi A3 1.t jest dobre, ale z drugiej strony jeśli masz raczej mniej gotówki niż więcej, to przemyśl Golfa 1.8t, to ten sam silnik, ta sama płyta podłogowa, więc prowadzi się tak samo i jest w zasadzie podobny jeśli chodzi o ewentualne awarie, a Golf będzie młodszy lub tańszy...

A jeśli masz ciut więcej gotówki, to przemyśl BMW serii 1 z 2-litrowym dieslem lub benzyniakiem, w przeciwieństwie do Golfa i A3 ma napęd na tył-więc pod względem prowadzenia i przyjemności z jazdy oraz ewentualnym możliwości "rozrabiania" będzie lepsze:) Poza tym te 150-220 koni które ma 1.8t w napędzie na przód dają o sobie negatywnie znać podczas dodawania gazu na zakrętach, no chyba że bierzesz pod uwagę wersję 4x4. Poza tym BMW seria 1 jest bardzo mało awaryjna, 2 litrowym silnikom nic nie dolega (1.6 różnie), najmniej awaryjny kompakt, czego nie można powiedzieć o Audi A3/VW Golfie...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2009, 16:34

17tys cos w tym zakresie a potrzebne jest mi do szybkiej i sprawnej jazdy i oczywiscie chodzi mi takze o to charakterystyczne pssst

PS: dzieki za rady:)
wert100
Nowicjusz

16 Gru 2009, 16:37

Powiem tak jak ci sie podoba A3 to nie szukaj nic innego.1.9tdi 110 koników juz jest zrywny to tym bardziej bedzie 1.8 benzyniak.Audi ma tylko dwie wady;brak gniazda zapalniczki w bagazniku i wysoka cena.Lubie to mówic ale pewnie zaraz mi sie od kogoś oberwie.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

16 Gru 2009, 16:39

wert100 napisał(a):17tys cos w tym zakresie a potrzebne jest mi do szybkiej i sprawnej jazdy i oczywiscie chodzi mi takze o to charakterystyczne pssst

O, to serii 1 nie da rady. Bierz A3 albo Golfa, oba są spoko, przy czym Golf tańszy, a A3 ma fajniejszą stylistykę w środku.

milutki5 napisał(a):Audi ma tylko dwie wady;brak gniazda zapalniczki w bagazniku i wysoka cena.Lubie to mówic ale pewnie zaraz mi sie od kogoś oberwie.

No i brak napędu na tył, zresztą jak większość aut, ale też lubię to mówić :razz:
Ostatnio edytowany przez ACSznycel, 16 Gru 2009, 16:41, edytowano w sumie 1 raz
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2009, 16:41

O, to serii 1 nie da rady. Bierz A3 albo Golfa, oba są spoko, przy czym Golf tańszy, a A3 ma fajniejszą stylistykę w środku.[/quote

ok dzieki :lol:

[ Dodano: Sro Gru 16, 2009 15:44 ]
milutki5 napisał(a):Powiem tak jak ci sie podoba A3 to nie szukaj nic innego.1.9tdi 110 koników juz jest zrywny to tym bardziej bedzie 1.8 benzyniak.Audi ma tylko dwie wady;brak gniazda zapalniczki w bagazniku i wysoka cena.Lubie to mówic ale pewnie zaraz mi sie od kogoś oberwie.pozdro

o taka odpowiedz mi chodzilo pozdro!
wert100
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nie mniej niż 1 metr od rowerzysty podczas wyprzedzania
    Zimą kierowcy odzwyczaili się od jednośladów na drogach. Wiosną, gdy warunki atmosferyczne są bardziej przyjazne i bezpieczniejsze dla rowerzystów czy motocyklistów, na ścieżki rowerowe oraz drogi powracają ...

17 Gru 2009, 13:23

jezeli jezdziles wczesniej autem z bardzo mala mocą to nawet 1.6 ci starczy, ale z tego co widze to masz hanie 120 km wiec szukaj tego 1.8
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

17 Gru 2009, 18:43

Moim zdaniem jeżeli brać Audi w benzynie, to tylko w 1.8T. To jest 150 KM, ale całkowicie wystarcza i czuć je w tym samochodzie.
Niestety jak zaczniesz szaleć to zacznie szaleć też spalanie. Rozwiązaniem jest dobra sekwencja. Przy czym radzę nie żałować kasy na LPG, bo słaba instalacja w turbo benzynie to samobójstwo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika