Mały, usportowiony, do 4000PLN....

10 Gru 2009, 21:36

Witam!!
Zamierzam kupić samochód do 4000zł. Chcę aby był: mały, usportowiona wersja, z nie za dużym silnikiem, najlepiej z gazem, powyżej 1990r, żeby części były możliwie tanie i dostępne (chociaż z tym to ostatnio raczej problemów nie ma), no i żeby nie chlał za dużo (w sumie jak z LPG to litr w tą czy w tą prawie bez różnicy).
Głownie zastanawiam się nad Peugeotem 106xsi (1.4 lub 1.6) i Fordem Fiestą XR2i (1.6).
Jak z usterkowością w tych furkach :?: Ogólnie o ile dobrze się orientuje, to mają one lepszą opinie niż niższe wersje wyposażenia. W pugach podobno jak tylna belka siadnięta to koszt regeneracji jakieś 600zł, a we Fiestach to przypuszczam, że części tanie jak woda :lol: Myślę też o Civicu i Mazdzie 323f bg, a i jeszcze Clio, Colt.

Który będzie lepszym wyborem :?: Jestem otwarty również na inne propozycje, a samochód chciałbym jak najszybciej nabyć...

Pozdro dla wszystkich forumowiczów!!!
Boniek02
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

10 Gru 2009, 22:16

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Gru 2009, 22:24

Całkiem fajny i Suzuki to w końcu dobre autka tylko dla mnie trochę głupio wygląda...
Może ktoś wie coś na temat: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Już kawałek czasu chyba jest te ogłoszenie :???:
Boniek02
Nowicjusz

11 Gru 2009, 00:25

Boniek02 napisał(a):usportowiona wersja, z nie za dużym silnikiem, najlepiej z gazem

Jedno drugiemu przeczy ;)

Co do tylnej belki w Pugu to fakt, jest to bardzo słaby i kosztowny punkt. Civic jest bardzo ciekawy, ale do 4000 będzie chyba ciężko o dobry egzemplarz. Mazda 323F BG będzie chyba najlepsza, chociaż w tej cenie poszukałbym Polo 86c2F G40. Pasuje do kilku Twoich wymagań: jest małe, jest usportowione, ma silnik o pojemności 1,3 - nie jest natomiast ekonomiczne z powodu kompresora ślimakowego ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

11 Gru 2009, 01:22

A niby co sobie przeczy mały silnik-usportowiona wersja czy usportowiona wersja-LPG :?:
Co do silnika to miałem na myśli taki w okolicach 1.6, a chyba większość małych sportowych furek ma też nie za wielkie pojemności. W połączeniu z małą masą już przy 100KM można się dynamicznie poruszać :wink: Nie rozumie ludzi ludzi dla których sportowy samochód musi mieć silnik przynajmniej 3.0l :evil: Szczególnie takie zdanie mają tzw. "beemkowcy" :mrgreen: Bez urazy....
A jeśli chodzi o LPG to so w tym takiego dziwnego/strasznego??? W bogatszych krajach instalacje gazowe są promowane, bo są bardziej ekologiczne. Nawet już niektóre sportowe samochody mają fabrycznie montowany gaz....
A Volkswageny bardzo mi się nie podobają, szczególnie Polo. Projektowane siekierą VW mnie nie kręcą :lol:

A może ktoś się wypowiedzieć o Fiestach XR2i??? Bardzo ciekawe autka :o
Boniek02
Nowicjusz

11 Gru 2009, 08:27

Już był podobny temat, w którym pisałem, że auto " ala " sportowe musi odpowiedni palić. Jeśli potrzebujesz coś ze stosunkowo małym silnikiem, w tej kwocie polecałbym Ci popatrzeć na takie autka :

Ibiza - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cenę zawsze można negocjować, więc wydaje mi się, że za mniej niż 4 byś ją kupił.

Civic - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z gazem, IMO bardzo ekonomiczne autko. Sam jeździłem takim z 92 roku.

I chyba najładniejszy jaki znalazłem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Colt.
Loczek
Początkujący

11 Gru 2009, 17:15

Silnik nie musi być bardzo malutki, bo auto zarejestrowane będzie na ojca, a ja najwyżej jako współwłaściciel :wink:
A samochody fajne , które podałeś szczególnie 2 ostatnie.
Ja z otoMoto jestam na bieżąco, więc bardziej mi zależy na opiniach niż konkretnych ofertach... Najbardziej na opiniach o 106XSi i fieście XR2i i głównie na tych skupiam uwagę.
Civic, Colt, 323f to wiem, że ludzie bardzo chwalą.
Boniek02
Nowicjusz

11 Gru 2009, 18:06

poczytaj na stronce Auto Centrum,wiele przydatnych informacji i opini samych uzytkownikow
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Gru 2009, 19:37

Wszystkie info z tej strony na temat tych modeli są mi znane :lol:
A jakbym chciał kupić coś tańszego (jakieś 3000 lub mniej a "nadmiar" zainwestować w coś do samochodu) to który lepszy?? Wydedukowałem, że fiesty taniej chodzą od 106, są może troszkę bardziej awaryjne ale części tańsze... Co do osiągów to chyba podobne- ogólnie i jeden i drugi się ładnie zbiera :razz:
W sumie pewnie niewiele (lub nikt) z userów nie ma/jeździł tymi modelami... Na stronach fanklubów muszę pewnie szukać rad i to robię :wink:

Jak myślicie Pudzian czy Nejman :?: :lol:
Boniek02
Nowicjusz

11 Gru 2009, 20:03

Moze to tylko takie moje myslenie, ale forda nie wzial bym nigdy, na dodatek ze starszego rocznika, blacha tam jest tak slaba, ze bable wyskakuja po paru latach (od nowosci auta) . Proponowalbym Fiat CC Sporting 1.1 Spi

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 19:04 ]
A co do walki, to ja stawiam na Pudziana !
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

11 Gru 2009, 21:30

No wlasnie a o CC Sportingu myslales??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

11 Gru 2009, 21:45