A3 8L 1.6 Benzyna+Gaz 99r. Check Oil

30 Wrz 2020, 19:44

Witam od 2 dni mam następujący problem. Wczoraj zrobiłem ~40km rano pozostawiłem samochód na ok. 9 godzin i gdy chciałem jechać z powrotem chwilę po odpaleniu na 1/2FIS-ie pojawiła się ikona oleju z napisem check. Sprawdziłem, było rzeczywiście trochę mniej niż pół ale nie jakoś masakrycznie. Dolałem, żeby było między min. a maks. przejechałem z powrotem i było okej. Dzisiaj zdarzyła mi się podobna sytuacja, rano okej a z powrotem po przejechaniu ~5km pojawiło się znowu to samo na ok. 15 sek po czym znikło i z powrotem się już nie pojawiło. Co może być przyczyną? Szykuje się jakaś grubsza awaria czy może po prostu czujnik szwankuje?
Pozdrawiam
Xrapidx900
Nowicjusz

01 Paź 2020, 10:33

Xrapidx900 napisał(a):Sprawdziłem, było rzeczywiście trochę mniej niż pół ale nie jakoś masakrycznie. Dolałem, żeby było między min. a maks. przejechałem z powrotem i było okej.
Było mniej niż pół między min. a max?
Powinieneś wlać na mniej więcej 3/4 wyśokosci na podziałce między ,in. a max. Jeżeli kontrolka wtedy będzie sie pojawiała to znaczy że może być z nią problem lub z ciśnieniem oleju w silniku. To drugie spowodowane może być przez źle dobrany olej, zatkany smok olejowy lub też uszkodzoną pompę oleju która nie daje odpowiedniego ciśnienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Paź 2020, 11:53

Dzięki za odpowiedź. Trochę sprostuję tam nie wyświetla się check tylko SENSOR
z żółtą ikonka oleju sorry za mój błąd. Dzisiaj rano sytuacja odpaliłem, wyjechałem z domu wyświetliło się od razu po przejechaniu 1,5km znikło i już nie wyskoczyło. Gdyby był problem z ciśnieniem itp. to nie powinno zawsze przy jakieś określonej tej samej sytuacji wyskakiwać? Na razie nie mam czasu dojechać do mechanika niestety żeby się upewnić :/
Xrapidx900
Nowicjusz

02 Paź 2020, 08:28

Częstą przyczyną bywa uszkodzony zawór zwrotny w podstawie filtra oleju ,jeśli taka jest(wkład filtra)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Paź 2020, 10:07

Żółty tygielek z napisem MIN oznacza poziom oleju. Żółty tygielek z napisem SENSOR oznacza awarię czujnika poziomu oleju. Czerwony tygielek oznacza problem z ciśnieniem oleju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2020, 23:13

Czyli nie mam czego się obawiać na razie? Oczywiście sprawdzę to u mechanika jeszcze dokładniej ale to za jakiś 1-2 tygodnie bo aktualnie nie mam czasu.
Dzięki za odpowiedź :ok:
Xrapidx900
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
    Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...