A3, Golf IV, Almera, ... Pomóżcie.. :)

16 Maj 2011, 09:47

Witam.
Przymierzam się do zakupu auta, auta średniej wielkości 4/5 drzwiowego.
Na starcie wpadły mi w oko Audi A3 i Golfy IV, ale ostatnio Nissan Almera wpadł tez mi w oko.
Audi A3 chciałbym między 2000 a 2003 rokiem (po 2000r. był face lifting wiec dlatego...) W audi nie chciałbym silnika większego niż 1,6.
Golfy tez są fajne tu odpowiadałby mi silnik 1,4, również chciałbym żeby był w rocznikach 2000-2003
Almera również w rocznikach 2000-2003 z silnikiem najlepiej 1,5.
Jak widzicie nie chce dużego silnika bo nie chce mieć na utrzymaniu dużej ,,krowy,, :)
Napiszcie coś o awaryjności w tych modelach i co sami byście polecili. A może jakieś inne propozycje w tej klasie samochodów. :)
PS. czy benzyna czy diesel nie gra roli ;p aa no i na razie nie mówmy o pieniądzach... chce się zorientować co by było najlepszym wyborem :)
Z góry dzięki za pomoc. Pozdro :)
DarsonCule
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa Wola

16 Maj 2011, 15:01

a ile masz kasy ?
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Maj 2011, 15:05

Sprawa jest tego typu ze autko bym chciał sprowadzić z zagranicy. Jak bym miał kupować w Polsce to musiałbym się szykować na wydatek do 17-20 tys. Z zagranicy może bym ściągnął za 13-15 tys zł. Ale przyjmijmy ze mam na auto 15 tys. :)
DarsonCule
Nowicjusz

16 Maj 2011, 15:19

gdybym nie myślał że to żart co piszesz to miałbym wrażenie że żyjesz w innym wymiarze , taniej dobre auto zza granicy ? poczytaj sobie w necie lub tutaj
http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogs ... onych.html
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Maj 2011, 15:26

no dobrze... ale nie biorąc pod uwagę tego gdzie kupie to co byście polecili ? z tych trzech modeli a moze cos innego...
DarsonCule
Nowicjusz

16 Maj 2011, 20:11

A3 i Golfa będzie bardzo ciężko znaleźć niezajechany i niebity egzemplarz, natomiast co do Almery wydaje mi się są lepsze samochody w tej kwocie. Dobrym wyborem będzie Meganka II z pierwszych lat produkcji i oczywiście w benzynie , ale tutaj musiałbys się nastawić na wydatek 16 - 17k, Fiat Stilo z silnikiem diesla 1.9 JTD, Opel Astra II z 1.6 i Honda Civic VII z 2001-2002 z VTeciem za 16-17k.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez pasów - zapinajcie pasy w samochodzie!
    Aż połowa ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku(1). Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo ...

16 Maj 2011, 20:19

Meganki i Stilo bym nie chciał. Opel wydaje mi sie za nudny. Civic VII z kolei kompletnie mi sie nie podoba. Bardzo sie nastawiłem na Golfa albo A3. W koncu pomyślałem nad tą Almera. Które z tych 3 aut byście najbardziej rekomendowali ? Nie biorąc juz teraz pod uwagę ceny.
DarsonCule
Nowicjusz

16 Maj 2011, 20:36

Golf i A3 to praktycznie to samo, A3 jest bardziej chodliwe ludzie ją lubią szybko znajduje kupca bez względu na stan. Z Golfem jest trudniej rynek się nasycił, łatwiej się potargować. Szkoda że nie ma w Almerze CD20t 90km jest tylko CD20 75km, o archaicznej konstrukcji z komorą wstępną. W porównaniu z 1z lub AFN chodzi jak ciągnik. Ale jest niesamowicie trwały 600-700tys. mu nie straszne. Czasami się zdarza cieknąca pompa ale to zabawy z uszczelkami na góra 10-15min.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

16 Maj 2011, 20:43

No co Audi to Audi. na VW tez sie nie narzeka. A co myślicie o Alfie 147 ? Dla mnie to auto to anonim ale stylistyką mi odpowiada, tylko jak z nią jest to nie wiem,,,, czy to jest coś warte :)
DarsonCule
Nowicjusz

16 Maj 2011, 20:49

W JTD jak najbardziej godne polecenia.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

16 Maj 2011, 21:11

no a wiecie coś więcej o tym ? Bo ja za bardzo tych aut nie spotykam i może krążą o nim jakieś legendy ? Bo sami wiecie ze jednak Alfa nie jest w Polsce najpopularniejszym autem :)
DarsonCule
Nowicjusz

17 Maj 2011, 21:37

Moim zdaniem zdecydowanie lepsza propozycja niz Audi i VW. Będzie młodsza, mniej zajechana i silnik kulturalnie pracuje a nie jak w traktorze. Jak zadbasz to nie powinna byc awaryjna.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

17 Maj 2011, 22:43

Właśnie dziś w byłem w Rzeszowie i przypadkowo spotkałem piękną Alfe 147 w czarnym kolorze 1,9 JTD. Jak ją zobaczyłem i sie przyjrzałem na żywo to jak dla mnie CUDO, i wnętrze też widziałem ze CUDO !
Wyglądem bije Golfa, A3 i Almere na łeb. No tylko boje się o tą awaryjność, bo opinie na forach są podzielone....

[ Dodano: 20 Maj 2011, 23:50 ]
A tak w ogóle to który z silników JTD byście najbardziej polecali ?
DarsonCule
Nowicjusz