A3? Może coś innego...

04 Maj 2009, 14:55

Miałem Alfe kolegi przez pół roku pod opieką, codziennie dojeżdżałem do pracy nią 30 km w jedną stronę, powtarzam codziennie. Silnik 2.4 JTD rok 2000 w kombi.
Przez pół roku wymieniłem tylko rozrząd, płyny i żarówkę w tylnym prawym świetle stop z tego o pamiętam. Ale przyjemność z jazdy była niesamowita, spod świateł zazwyczaj pierwszy, spalanie w mieście przy ostrzejszej jeździe 8/100 km a zawieszenia drugiego takiego nie znajdziesz w VW czy Audi, nawet powiedziałbym że Fordy mają gorsze zawieszenia.
Tak że jak chcesz, twój wybór, możesz zainwestować w jakiegoś Fiata :)
Ja też myślałem że Alfy to szmelc i się psuję, ale zmieniłem zdanie i na dzień dzisiejszy trochę zaczyna mi chodzić po głowie kupno takiej tylko po liftingu.
stasiowski121

04 Maj 2009, 15:18

W sumie przegladalem wszystkie alfy i bardziej juz mi sie podoba alfa 147(moim zdaniem ladniejsza niz 156) z silnikiem 1.9JTD, mysle ze nawet dobre osiagi z przyzwoiyum spalaniem, np taka : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co o niej sadzisz?
hubercik
Nowicjusz

04 Maj 2009, 19:33

Ten silnik ma albo 120 koni albo ja już nie pamiętam...
No ładna, widać że zadbana.
Jednak mimo wszystko na serwis bym ją wziął zobaczyć czy z przodu dzwona nie miała.
Poza tym to ok, tylko nie wiem ile zaoszczędzisz na tym silniku, może tyle co na ubezpieczeniu. Bo zużycie w 156 2.4 JTD jest można powiedzieć takie samo.
stasiowski121

04 Maj 2009, 20:53

Moze i tak ale jednak wazny jest tez dla mnie design a tutaj (przynajmniej w moim mniemaniu) 147-ka wygrywa z 156-tka

A tutaj sa wszystkie silniki 147 [link do autocentrum.pl wygasł] i mysle ze ten jest najlepszym kompromisem miedzy spalaniem, a przyspieszeniem.
hubercik
Nowicjusz

05 Maj 2009, 06:21

No to na co czekasz, bierz na sprawdzenie, jak wszystko ok to kupuj.
stasiowski121

05 Maj 2009, 15:49

Spokojnie, nie tak szybko :)
Najpierw chcialbym sie dowiedziec co nieco o tym ucie, jakies wady, zalety itp.

Chyba jednak afla odpada, piekne auto, ladne wykonczenie w srodku, dobra ergonomia ale jednak jej awaryjnosc przemawia zebym sobie ja odpuscil. Wydadki sa zbyt duze jak na moja kieszen, a wiec wracam do punktu wyjscia i poszukiwania sa dalej prowadzone :>
hubercik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...

05 Maj 2009, 17:37

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To może takie coś...
stasiowski121

05 Maj 2009, 17:53

Ja mam na to jedna odpowiedz audi w 110KM to super auto a przebieg rzedu 200tys to dla diesela maly pikus.Jakosc wykonaniajak dla mnie na 5;p
Krzysiek18
Nowicjusz

05 Maj 2009, 21:44

Dzieki wszystkim za porady, na razie popatrze jednak za ta a3, bo chyba mimo wieku jest warta uwagi :)
hubercik
Nowicjusz