A3 - nowe czy używane z salonu?

21 Sie 2021, 09:12

Cześć, od września otwieram działalność gospodarczą i chciałbym wziąć auto w leasing, nie mam jednak pojęcia czy lepiej celować w całkowicie nowy samochód, czy może warto rozważyć używane, 2-3 letnie? Obecnie moim faworytem jest Audi A3 (8V albo 8Y). Trafiłem na taką aukcję, która wydaje się aż za dobra by być prawdziwa
[link do oferty na Allegro wygasł]
Podoba konfiguracja w salonie to spokojnie 150000zł.
Idąc dalej, w salonie Audi znajdziemy coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wersje Sportback (która co prawda dużo mniej mi się podoba), można dostać ok 10000zł taniej.

Mam jednak pewne wątpliwości / pytania:
- czemu auto trafia z powrotem do salonu po 2-3 latach? czy te 75tysięcy przebiegu auta z drugiego linku to nie jest nieco dużo po takim czasie?
- jeżeli decyduje się na zakup używanego auta z salonu, to na coś szczególnie zwracać uwagę? Czy raczej nie ma się czego obawiać, że auto będzie miało jakieś ukryte wady?

No i co do samych parametrów samochodu, na pewno chciałbym celować w silnik z przynajmniej 150km, raczej benzynowy (ok 50/50 miasto/trasa). Czego konkretnie jeszcze szukać? Jaka skrzynia, wyposażenie, itp?
IronWeed
Obserwowany

22 Sie 2021, 16:29

Należałoby zacząć od tego, że jako nowa JDG możesz nie dostać leasingu (większość leasingodawców wymaga co najmniej 3 lub 6 miesięcznego istnienia firmy o i oczywiście udokumentowanych przychodów).
IronWeed napisał(a):czemu auto trafia z powrotem do salonu po 2-3 latach?
bo skończył się wynajem długoterminowy / leasing, a poprzednik nie zdecydował się na jego wykup, tylko wziął owe auto.

Ten pierwszy jest ze Stanów, więc może mieć ciekawą historię.
Ostatnio edytowany przez mike, 22 Sie 2021, 16:32, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Sie 2021, 17:28

Faktycznie obawiałem się tego okresu 3-6 miesięcy, ale podzwoniłem do kilku dealerów, w tym Audi we Wrocławiu który mnie interesuje i nie ma problemu dostać leasing w pierwszy dzień po otwarciu JDG. Jedyny minus to wymagany wyższy wkład własny, z tego co pamiętam 30%.

Co rozumiesz przez ciekawą historię tego auta?
IronWeed
Obserwowany

22 Sie 2021, 17:38

Auta w stanach są zwykle "takie same" jak w Europie. Nie opłaca się kupić auta w USA, ponosić kosztów transportu, cła itd żeby nim sobie w takiej Polsce pojeździć - bo dostaniesz to samo o połowę drożej
W związku z tym wszystko co ściągane ze stanów (wyłączając jakieś klasyki i modele, które nie są oferowane w europie) pochodzi z aukcji ubezpieczalni i jest po mniejszych lub większych szkodach, zwykle większych bo wtedy cena zakupu jest korzystniejsza (więc i opłaty niższe)
Masz sobie np. ogłoszenie u nas
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a autko wyglądało wcześniej tak
https://en.bidfax.info/audi/a3/4537141-audi-a3-premium-titanium-2019-black-20l-vin-wauaugffxk1009019.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Sie 2021, 19:54

franccc napisał(a):Masz sobie np. ogłoszenie u nas
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a autko wyglądało wcześniej tak
https://en.bidfax.info/audi/a3/4537141- ... 09019.html

To opisz nsm co tam widzisz ?
Poproś Kao będzie łatwiej :ok:

Tak myśle że bdzie lepiej dla mitów :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Sie 2021, 20:10

gdzieś to mam jak jest uszkodzony, miał szkodę i tyle, różni ludzie różnie do tego podejdą, nikt go bez przyczyny nie rozbierał
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...

22 Sie 2021, 20:19

Zależy od szkody, część rozbitków to łatwe do naprawy samochody, raptem pas przedni, chłodnice, błotniki, zderzak. Ale czasem zdarzy się urwana misa i tym samym prawdopodobnie piec do remontu. :) Auto ze stanów choć zależnie od stanu gdzie jeździło, na pewno nie będzie miało grama rdzy.
Gość114260

22 Sie 2021, 20:45

franccc napisał(a):nikt go bez przyczyny nie rozbierał

A jak zrobisz wycenę ? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe