A4 B5 FL vs Vectra B FL vs Mondeo Mk3

15 Kwi 2011, 12:57

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem samochodu i chodzą mi po głowie w/w modele.
W Audi najchętniej widział bym 1.8T w odmianie 180KM i z quattro. W Viki 2.0 lub 2.2 PB lub ON, w Mondku od 1.8 do 2.2 Pb lub ON.

A4 ma 3 niepodważalne atuty (quattro, ocynk i stosunkowo mały i mocny silnik), fajny zawias, ale niestety nie trwały na naszych drogach.
Z Vectrami miałem styczność dwa razy ('96r 1.6 8V kombi Pb + LPG, druga to '99r FL 1.6 16V sedan samo Pb), obiema jeździło się przyjemnie (pomijając brak mocy w szczególności w tym pierwszym).
Mondeo byłoby najświeższe i najnowsze konstrukcyjnie i z "wyglądu", w rodzinie jest Focus II, ponad 110 kkm i w zawieszeniu nic nie było robione, prowadzi się fajnie, sądzę, że w Mondku byłoby podobnie.

Tak, czy siak proszę o opinie o tych samochodach, który silnik fajniejszy (i dlaczego), mniej awaryjny, nie za bardzo paliwożerny i dynamiczny.

Ewentualnie jak sprawiają się te silniki (mówię oczywiście o Pb) z dobrym gazem.

Kwota do 20.000 polskich złotych.

Z góry dziękuję za wypowiedzi. [scroll][/scroll]
Damianek
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka ;)

16 Kwi 2011, 08:03

Kupując takiego diesla tak naprawdę nigdy do końca nie wiesz w jakim on jest stanie. Zaniedbane silniki 1.9 TDI na pompowtryskach bądź też 2.0 TDCI mogą narobić wiele kosztów jeśli nie były odpowiednio traktowane przez poprzedniego właściciela.
Mondeo jak najbardziej, ale po 2003r i z benzyną ewentualnie +LPG sekwencyjne założyć jeśli jeździsz na tyle. W Vectrze jeśli mowa o silnikach diesla produkcji Opla to szczerze odradzam, padające pompy, osprzęt, zwłaszcza w jednostkach 2.0 DTI i DTL (z którymi miałem do czynienia). Nie wiem jak dokładnie wygląda teraz cena A4 B5 FL w tej wersji silnikowej +quattro ale obawiam się, że możesz ciężko mieć kupić coś zadbanego. Pamiętaj o sprężarce aby ją sprawdzić przed zakupem, w razie potencjalnej awarii ciągnie ona za sobą spore koszta.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Kwi 2011, 14:06

Jeśli rozglądasz się za silnikiem TDCi w Fordzie to zwracaj uwagę na 2.0 131KM- to najlepsza jednostka. Trzeba jednak pamiętać o dokłądnym zbadaniu turbiny, dwumasówki i wtrysków.
Osobiście jeżdzę S-Maxem z silnikiem TDCi i jestem bardzo zadowolony

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Kwi 2011, 19:59

W tej cenie bez problemu kupię taką A4 w dobrym stanie.

Co do Mondeo Mk3 kolega ma i stoi na podwórku już z trzeci rok bo mu wtryski siadły jaka pojemność szczerze mówiąc nie pamiętam, albo 1.8, albo 2.0.

Tak czy siak dziękuję Panowie za sugestie wezmę to pod uwagę.

Pozdrawiam
Damianek
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka ;)

16 Kwi 2011, 22:22

Miałem Mondeo 2.0 CDTI z 2004 roku i od nowości wymieniłem turbine przy 160 tys, a przy 200 tys jak sprzedawałem strasznie dymił więc podejrzewałem wtryski, kumpel w takim samym z 2003 roku wymienił pompe paliwa i wtryski więc raczej sobie odpóść.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus ES po tuningu TRD
    Nowy Lexus ES zadebiutował oficjalnie dopiero pół roku temu, a japoński oddział Toyota Racing Development przygotował już kilka interesujących elementów pozwalających na zarówno optyczny, jak i mechaniczny ...